Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απεργία στη ΔΕΗ και η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Οι ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις στη ΔΕΗ έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες τη δική τους μάχη, όχι μόνο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική αλλά και ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου, που στην πράξη υπονόμευσαν τον απεργιακό αγώνα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μιλώντας στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «902.gr». Τα όσα είπε είναι αποκαλυπτικά για το πώς η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ χειρίστηκε το θέμα της απεργίας πριν και μετά την επιστράτευση, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να τελειώνει με την απεργιακή κινητοποίηση στη ΔΕΗ. Παρακάτω παραθέτουμε βασικά σημεία της συνέντευξης.

***

«Η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσε τα διαπιστευτήριά της προς πάσα κατεύθυνση. Από τη μια μεριά, για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, την ΕΕ. Από την άλλη μεριά, στους εργαζόμενους, όχι μόνο της ΔΕΗ αλλά σε κάθε κλάδο και σε αυτούς που στο μέλλον θα διαμαρτυρηθούν. Ηδη είναι επιστρατευμένοι 5-6 κλάδοι. Εφάρμοσε το δόγμα "νόμος και τάξη" προκειμένου να περάσει αυτή η αντεργατική λαίλαπα. Πρέπει να πάρει απάντηση η κυβέρνηση. Οχι μόνο από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που αυτή τη στιγμή είναι επιστρατευμένοι, αλλά απ' όλο τον ελληνικό λαό, από όλους τους εργαζόμενους, με την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα και πρέπει να δυναμώσει, από συνδικάτα, από φορείς, από κατοίκους. Είναι μια παρακαταθήκη γι' αυτά που έρχονται, γιατί δεν έχουμε τελειώσει εδώ».

***

«Πριν την απεργία είχαμε διάφορα. Ανακοινωνόταν ουσιαστικά το σχέδιο που υπήρχε, δίνοντας, αν θέλετε, πάσα στον αντίπαλο να αρχίσει την τρομοκρατία πριν ξεκινήσει η απεργία, με τα διάφορα "παπαγαλάκια" της η κυβέρνηση, είτε υπουργούς είτε βουλευτές είτε δημοσιογράφους. Από κει και πέρα, με την εξέλιξη της επιστράτευσης, υπήρξε μια χαρακτηριστική κωλυσιεργία όσον αφορά το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, που έγινε χτες (σ.σ. την Κυριακή) αργά το απόγευμα, προκειμένου να οργανώσει την αντίσταση στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί εμφανίστηκαν κάποιες δυνάμεις, και συγκεκριμένα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγαν να γράψουμε στην ανακοίνωση "να σκίσουμε τα χαρτιά της επιστράτευσης" αλλά οι εργαζόμενοι να πάνε στη δουλειά. Μια κοροϊδία δηλαδή. Η πρόταση που κάναμε εμείς, προκειμένου στην πράξη να σπάσει το μέτρο της επιστράτευσης, ήταν η εξής: Θα συμφωνούσαμε να γραφτεί η συγκεκριμένη φράση στην ανακοίνωση αλλά είπαμε παράλληλα ότι πρέπει να πάμε σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο και υπάρχει και συλλαλητήριο. Μόνο έτσι μπορείς να δείξεις στην πράξη ότι αντιστέκεσαι σε αυτό το αντεργατικό μέτρο, το βάρβαρο μέτρο της επιστράτευσης. Βέβαια, στην πρόταση αυτή κοίταγαν αλλού (...) Να σημειώσουμε ότι στη Δυτική Μακεδονία, που δόθηκε κυρίως ο αγώνας, στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, οι μονάδες που είχαν βγει εκτός κρατήθηκαν από τους εργαζόμενους και από το λαό μέχρι τις 12 η ώρα (σ.σ. μεσάνυχτα Κυριακής), κλειστές 48 ώρες μετά την επιστράτευση. Αυτό είναι ένα πρώτο μήνυμα, μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι από δω και πέρα».

***

«Η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας δεν αφορά μόνο τώρα, στην πορεία των κινητοποιήσεων. Η πορεία τους είναι γνωστή εδώ και χρόνια: Εχουν βάλει πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική της απελευθέρωσης. Εσπερναν αυταπάτες στους εργαζόμενους, πάντα στη λογική του "μικρότερου κακού" ή του "αναπόφευκτου". 'Η, ακόμα, πολλές φορές έλεγαν ότι όλα αυτά γίνονται για το "καλό" μας. Εχουν βοηθήσει, ήταν εργαλείο των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι πλειοψηφίες και συνεχίζουν να είναι. Με τον τρόπο τους, ανεξάρτητα ποιος σηκώνει τώρα πιο ψηλά την παντιέρα της "επανάστασης", εξακολουθούν και παίζουν αυτόν το συγκεκριμένο ρόλο. Γι' αυτό άλλωστε είναι εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά προσμονή από τις εκάστοτε κινήσεις για την επιχειρηματική κερδοφορία(2019-01-09 00:00:00.0)
Ηταν απεργοσπάστες και το φωνάζουν!(2013-05-25 00:00:00.0)
Πλήρη στήριξη στην ιδιωτικοποίηση(2011-04-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-08-17 00:00:00.0)
Αύξηση των ταξικών δυνάμεων στη ΓΕΝΟΠ(1999-03-24 00:00:00.0)
"Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ"!(1997-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ