Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες μεταξύ ΔΗΜΑΡ, «Ελιάς» και «Ποταμιού»

Η μειοψηφία, με επικεφαλής τον Σπ. Λυκούδη, διοργάνωσε χτες εκδήλωση με την παρουσία εκπροσώπων από τα άλλα δύο κόμματα

Επί της ουσίας, η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και ο Σπ. Λυκούδης δεν αποκλείουν συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βάζουν το ζήτημα με ποια ισχύ θα μπουν οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - στα παζάρια για μια τέτοια συμμαχία

Eurokinissi

Επί της ουσίας, η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ και ο Σπ. Λυκούδης δεν αποκλείουν συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βάζουν το ζήτημα με ποια ισχύ θα μπουν οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - στα παζάρια για μια τέτοια συμμαχία
Τη συγκρότηση εντός των επόμενων ημερών επιτροπής από στελέχη της «Ελιάς», του «Ποταμιού» και της ΔΗΜΑΡ που θα αναλάβει την οργάνωση ενός «ανοιχτού διαλόγου», χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, για την «προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού», πρότεινε χτες ο Σπ. Λυκούδης, άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε και στην οποία παραβρέθηκαν στελέχη και των τριών κομμάτων. Το «Ποτάμι» εκπροσώπησε ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης.

Ο Σπ. Λυκούδης, εκφέροντας για πρώτη φορά μετά από τις ευρωεκλογές συγκροτημένα τη θέση της μειοψηφίας, απέρριψε σαν άκαιρο το φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ μερίδας στελεχών του κόμματος, διαμηνύοντάς τους:

«Είναι τελείως διαφορετική η εκδοχή μια ενιαία ισχυρή Κεντροαριστερά που θα έχει αλλάξει το πολιτικό status, να διερευνήσει προγραμματικές συγκλίσεις και προς τα αριστερά της, αν και όποτε χρειαστεί. Αυτό είναι άλλο πράγμα και τελείως διαφορετική είναι η υπό το βάρος της ήττας εύκολη αναζήτηση "καταφυγίων" (...) Δε συγκροτείς τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της οποίας την αναγκαιότητα κι εσείς αναγνωρίζετε, χωρίς να φιλοδοξείς να γίνει αυτή πρωταγωνιστής εξελίξεων και όχι εξαρχής συμπληρωματική δύναμη άλλων».

Επί της ουσίας, χωρίς να αποκλείει συγκλίσεις με το ΣΥΡΙΖΑ, βάζει το ζήτημα με ποια ισχύ θα διαπραγματευτούν τη θέση τους οι άλλες δυνάμεις - μεταξύ αυτών και η ΔΗΜΑΡ - σε μια τέτοια συμμαχία, με δεδομένη την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κόρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Στο ίδιο πνεύμα, επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ για χειραγώγηση της κοινωνίας και το διαχωρισμό μνημονιακών και αντιμνημονιακών, «που δεν πτοήθηκε ούτε όταν πίσω του στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο συντάχτηκε ό,τι πιο σκοτεινό και δύσοσμο έχει ο τόπος».

Εμμεση αιχμή για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η αναφορά του ότι «ο πολιτικός χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού δεν είναι πια γεμάτος από σκελετούς στις ντουλάπες του, αυτοί μετακόμισαν αλλού». Επικριτικός ήταν και προς τον Ευ. Βενιζέλο για την εσπευσμένη εξαγγελία του συνεδρίου το φθινόπωρο, λέγοντας: «Αν νομίζει ότι ανοίγει πόρτες έτσι, να μου επιτρέψει να του πω ότι η βιασύνη του για πρωτιά στις πρωτοβουλίες κλείνει πόρτες». Αποσαφήνισε πάντως ότι δεν προτίθεται ν' αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ, ούτε να κρεμάσει τα κλειδιά στον τοίχο.

Αιχμές για την ηγεσία

Για την πλειοψηφία του κόμματος, είπε ότι οι επιλογές της οδήγησαν στη «συντριβή» και σε «ταπεινωτική ήττα». Επικρότησε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Εγκαταλείψαμε την προσπάθεια ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε να μορφοποιείται με καλές προϋποθέσεις, εν τοις πράγμασι, η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Με τη ΔΗΜΑΡ στα χείλη όλου του κόσμου».

Πρόσθεσε ότι οι επιλογές που ακολούθησαν ήταν ακόμα χειρότερες, αφού σηματοδότησαν «πανικόβλητη υποχώρηση στα μετόπισθεν» και γραμμή «αμφίθυμη, επικοινωνιακά ενοχική και δυσδιάκριτη, αναποτελεσματική», στην προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Παραπέρα ο Σπ. Λυκούδης κατέκρινε την απόφαση της ηγεσίας να κλείσει την πόρτα στους «58». Απέφυγε να τοποθετηθεί για το μέλλον του Φ. Κουβέλη, την παραίτηση του οποίου συζητά μεταξύ άλλων η ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αρκέστηκε σε μια γενική αναφορά ότι όσοι έχουν την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν με όποιον τρόπο κρίνουν.

Στο μεταξύ, ο Γρ. Ψαριανός, τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς είχε αποδοκιμάσει ο Σπ. Λυκούδης αποκηρύσσοντας την «ανθρωποφαγία», σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη επικράτηση στην πλειοψηφία της άποψης για στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε ότι εκεί θα τους βάλουν «να σφουγγαρίζουν σκάλες». Στο ίδιο πνεύμα και ο Β. Οικονόμου που τους κάλεσε «να προσέξουν τις γραβάτες τους να ταιριάζουν με τα μεταξωτά μαντίλια στην κυβέρνηση του Αλέξη».

Στο μεταξύ ο Σ. Παπαθανασίου, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη και εκ των διαμορφωτών της πολιτικής της, με άρθρο του προσάπτει στη μειοψηφία επιθυμία στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά. «Δεν ομολογείται, αλλά απ' όλους κατανοείται ότι η παρότρυνση αυτή συνοδεύεται από την ανάγκη στήριξης με τον έναν ή άλλο τρόπο της κυβέρνησης Σαμαρά, αφού εκτιμάται ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από αυτήν έγινε για "λάθος λόγους" και τη "λάθος στιγμή"», αναφέρει και προσθέτει: «Θα είναι καταστροφικό αν συμπεριφερθεί ως πανικόβλητη πολιτική δύναμη που αναζητεί ένθεν κακείθεν άλλους πολιτικούς φορείς για ν' ακουμπήσει ή να προσχωρήσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ