Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια παραπέρα διείσδυσης στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Προχωρά η διαδικασία πλήρους ένταξης της Γεωργίας στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία

Μεγαλύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη (στη φωτ. ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν)

ΥΠΕΘΑ

Μεγαλύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη (στη φωτ. ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν)
Τα σχέδια παραπέρα διείσδυσης του ΝΑΤΟ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και σε ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία αποτυπώθηκαν και στη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, χτες συνήλθε η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όργανο που - όπως και η αντίστοιχη Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, η οποία συνεδρίασε προχτές - προωθεί τη διείσδυση της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, διακήρυξε ότι η λυκοσυμμαχία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ούτε δέχεται την αναγνώριση από πλευράς Ρωσίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ως ανεξάρτητων κρατών, επιμένοντας ότι είναι περιφέρειες της Γεωργίας.

Χαιρέτισε τις «μεταρρυθμίσεις» που κάνει η γεωργιανή κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις της ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα ΝΑΤΟικά προτάγματα και πρότυπα λειτουργίας, λέγοντας ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε η Γεωργία να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την ένταξή της στην προγραμματισμένη Σύνοδό τους αργότερα αυτό το μήνα, ενώ θα τεθεί ως θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.

Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου ο Ράσμουσεν είπε ότι «ο λαός της Γεωργίας διάλεξε να ακολουθήσει το δρόμο που οδηγεί στο να γίνει η χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η κυρίαρχη επιλογή τους. Τη σεβόμαστε. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ρωσία». Εξήρε μάλιστα την απόφαση των γεωργιανών κυβερνήσεων να μετέχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, και το γεγονός ότι αποφάσισαν τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι γεωργιανές Ενοπλες Δυνάμεις να μετέχουν στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, «δύναμη ταχείας αντίδρασης» όπως έσπευσε να διευκρινίσει.

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας εστίασε χτες και στο θέμα της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Αφγανιστάν (ISAF) που ολοκληρώνεται φέτος. Οπως είπε ο Α. Φ. Ράσμουσεν στη διάρκειά της εκπαιδεύτηκαν 350.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, ώστε να αναλάβουν αυτοί εξολοκλήρου την «ασφάλεια» της χώρας τους, διασφαλίζοντας ευνοϊκές συνθήκες για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην περιοχή. Επιπλέον, οι ΝΑΤΟικοί σχεδιάζουν από το 2015 την έναρξη νέας αποστολής στο Αφγανιστάν, της «Resolute Support».

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Από ελληνικής πλευράς, ο μετέχων στη Σύνοδο, υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του με το πέρας των εργασιών έδωσε ένα περίγραμμα του τι συζήτησαν και αποφάσισαν: «Η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενίσχυσης πρώτα απ' όλα της συνοχής της Συμμαχίας και την δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή (...) Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου, που θα γίνει στην Ουαλία, μια πολύ σημαντική συνάντηση, συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται. Υιοθετήσαμε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων. Συζητήσαμε, επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Εθνος - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτικής Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας».

Δίνοντας το στίγμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρώντας να κρύψει τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΕΕ - Γερμανίας στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, τόνισε ότι στηρίζει την «εδαφική ακεραιότητα και τη διατήρηση της ενότητας της Ουκρανίας», την «ανάγκη αποφυγής διαίρεσης και τυχόν αποσχιστικών τάσεων». Προς αποφυγή ωστόσο τριβών με τη Μόσχα συμπλήρωσε ότι «απαιτείται άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας», ότι «η επίλυση της ουκρανικής κρίσης πρέπει να είναι ειρηνική, με χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ