Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Αιφνιδιαστική διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας

Στα Θερινά Τμήματα θα συνεχιστεί το αντιλαϊκό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

Eurokinissi

Αιφνιδιαστικά και πρόωρα διακόπηκαν χτες οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής για το καλοκαίρι, με τη θυροκόλληση, στις 6 το απόγευμα, Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ανακοίνωνε την «Κήρυξη λήξης των εργασιών της Β' Συνόδου της ΙΕ' Βουλευτικής Περιόδου». Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη βδομάδα, θα είναι τα Θερινά Τμήματα της Βουλής αυτά που θα αναλάβουν τη συνέχιση του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, προωθώντας νέα νομοθετήματα για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ηδη είναι σε διαδικασία επεξεργασίας σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές μία σειρά από αντιλαϊκά νομοσχέδια, όπως για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και Θεσσαλονίκης, για τις εφοδιαστικές αλυσίδες «logistics», τα οποία θα ψηφιστούν από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής.

Το σύνηθες μέχρι τώρα ήταν οι εργασίες της Βουλής να διακόπτονται στο τέλος του Ιούνη με αρχές Ιούλη. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί οι καλοκαιρινές «διακοπές» της Βουλής, λόγω της «έκτακτης κατάστασης» που είχε προκαλέσει η καπιταλιστική κρίση. Συγκεκριμένα, πέρσι οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής είχαν διακοπεί στις 2 Αυγούστου και το 2012 στο τέλος του Ιούλη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, τα Θερινά Τμήματα θα είναι τρία και σε καθένα από αυτά «μετέχει το ένα τρίτο του όλου αριθμού των βουλευτών». Ορίζεται ότι «το τμήμα διακοπής των εργασιών της Βουλής συγκροτείται ανάλογα με τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξαρτήτων», καθώς και ότι «η σύνθεση του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής αλλάζει περιοδικά με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισόχρονη, κατά το δυνατό, συμμετοχή σε αυτό όλων των βουλευτών».

Οι κανονικές εργασίες της Βουλής θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κανονισμό, «η Ολομέλεια της Βουλής συνέρχεται αυτοδικαίως σε τακτική σύνοδο για τα ετήσια έργα της, την πρώτη Δευτέρα του μηνός Οκτωβρίου κάθε έτους» και μάλιστα «την ενδεκάτη πρωινή».

Σε κάθε περίπτωση, ερωτήματα γεννά η σκοπιμότητα που κρύβει αυτή η κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης, πόσο μάλλον καθώς - όπως και όλα τα τελευταία χρόνια - μέσα στο καλοκαίρι προγραμματίζεται να «περάσουν» από τη Βουλή σειρά αντιλαϊκών νομοσχεδίων ιδιαίτερης βαρύτητας, τα οποία πλέον θα παραπεμφθούν στα Θερινά Τμήματα αντί της Ολομέλειας.

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη αναφέρει πως νομοσχέδια γενικότερης σημασίας πρέπει να έρχονται μόνον στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να παίρνουν την ευθύνη όλοι οι βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση ο λαός επιβάλλεται να επαγρυπνεί. Τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στα Θερινά Τμήματα της Βουλής, όσο η χώρα και οι κυβερνήσεις, όπως η σημερινή, θα κινούνται στους γνωστούς αντιλαϊκούς μονόδρομους.

Η οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων με τη λαϊκή συμμαχία, είναι η μόνη δύναμη για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξπρές» αντιλαϊκή πολιτική(2010-07-29 00:00:00.0)
Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής(2001-11-02 00:00:00.0)
Ξεκινά αύριο το 1ο Τμήμα Διακοπών(2001-06-24 00:00:00.0)
Θα ξανασυζητηθεί τον Οκτώβρη στη Βουλή(1999-09-03 00:00:00.0)
Θερινή "βιομηχανία"(1997-08-05 00:00:00.0)
Να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής(1997-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ