Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΑΕΠ
Οριακή ανάκαμψη 0,9% στο Α' τρίμηνο

Με ρυθμούς ανάκαμψης, αρκετά χαμηλότερους ωστόσο σε σχέση με αυτούς των βασικών ανταγωνιστικών κέντρων, συνέχισε το παραγόμενο ΑΕΠ στην ΕΕ. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το Α' τρίμηνο του 2014 - σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 - η ανάκαμψη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης φτάνει στο 0,9% και συνολικά στην ΕΕ των 28 κρατών - μελών στο 1,4%. Κατά την ίδια περίοδο, στις ΗΠΑ εμφανίζεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% και στην Ιαπωνία 2,7%.

Εντονες είναι οι ανισομετρίες που καταγράφονται ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης. Στην ανοδική φάση του κύκλου εμφανίζονται η Γερμανία με ρυθμό 2,3%, η Γαλλία με 0,8%, η Πορτογαλία με 1,2%, η Ισπανία με 0,5% κ.ά. Αντίθετα, σε πτωτική τροχιά συνεχίζουν η Ιταλία με 0,5%, η Ολλανδία επίσης με 0,5%, η Ελλάδα με 1,1%, η Κύπρος με 4,5%.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, το ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης, για το 12μηνο του 2014, αναμένεται να παρουσιάσει ανάκαμψη 1,2%, έναντι ρυθμών πτώσης 0,7% το 2012 και 0,4% το 2013.

Προς ένταξη στην Ευρωζώνη η Λιθουανία

Την ένταξη της Λιθουανίας στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης, από την 1η Γενάρη του 2015, προτείνει η Κομισιόν, η οποία δημοσιοποίησε χτες την «Εκθεση για τη σύγκλιση», η οποία εκτιμά την «ετοιμότητα» 8 κρατών της ΕΕ να εισέλθουν στη Ζώνη του Ευρώ. Από τη συγκεκριμένη ομάδα, η Λιθουανία είναι το μοναδικό κράτος που εμφανίζεται να εκπληρώνει το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων (ύψος ελλειμμάτων, χρέος, πληθωρισμός, μακροπρόθεσμα επιτόκια, «σταθερότητα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως προς το ευρώ). Τα άλλα 7 κράτη (Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία) δεν εκπληρώνουν το σύνολο των κριτηρίων (π.χ. καμία από τις 7 χώρες δεν πληρεί τη «σταθερότητα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας) και η κατάστασή τους θα επαναξιολογηθεί σε 2 χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org