Πέμπτη 5 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
Μπείτε στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που σας ξεκληρίζει

Περιοδεία στην Πέλλα πραγματοποίησε η βουλευτής του ΚΚΕ

Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στην Πέλλα κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη βουλευτή του Κόμματος Ελένη Γερασιμίδου. Στη διάρκεια της περιοδείας, επισκέφτηκαν τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Αρνισσας και Παναγίτσας, μίλησαν σε συγκεντρώσεις σε καφενεία στο Μαυροβούνι και την Κρύα Βρύση και σε σύσκεψη γυναικών στη Σκύδρα.

Οι αγρότες αυτήν την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χαράτσια που τους επιβάλλονται να πληρώσουν για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα οποία είναι πολλαπλάσια από τα περσινά, αν και θα έπρεπε να είναι δωρεάν.

Στην πλειοψηφία τους, σε πολλά χωριά της Πέλλας, οι αγρότες είναι ακόμη απλήρωτοι για τις παραγωγές (κεράσια, ροδάκινα) που πούλησαν στους εμπόρους και την ίδια ώρα οι έμποροι τους εκβιάζουν να δώσουν κοψοχρονιά και τη φετινή παράγωγη. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως για τα πρώιμα ροδάκινα οι έμποροι υπόσχονται φέτος 40 - 50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι είχαν δώσει τιμή 70 - 80 λεπτά.

Επίσης, οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές στην παραγωγή (ακαρπία εξαιτίας του παγετού που χτύπησε τα δέντρα) και αμφιβάλλουν αν θα πληρωθούν και τις ζημιές που υπέστησαν πρόσφατα (ακαρπία και υποβάθμιση της πρώιμης παραγωγής) εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης στις δενδροκαλλιέργειες (κερασιές, ροδακινιές, βερικοκιές). Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο - πέρα για πέρα - εισπρακτικός και παράλληλα αντιασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από βροχοπτώσεις πριν τις 15 Μάη. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα για τους κερασοπαραγωγούς των χωριών της Εδεσσας, καθώς η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί τη βάση της αγροτικής παραγωγής τους.

Την ίδια ώρα, οι εργάτες στα διαλογητήρια των Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι απλήρωτοι για μήνες και δηλώνουν αβέβαιοι για το εργασιακό τους μέλλον, αφού συνδέεται άμεσα με το μέλλον των αγροτών.

Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι απώλειες στο εισόδημα των αγροτών εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί στις παραγωγές τους. Βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς πλέον αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Η Ελ. Γερασιμίδου ενημέρωσε για τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, τόσο για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές και να εξασφαλιστεί η άμεση αποζημίωση για τις πρόσφατες καταστροφές όσο και για την ανάγκη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των καλλιεργειών από τις χαλαζοπτώσεις.

Τους κάλεσε να μπουν αποφασιστικά και οργανωμένα στον αγώνα και να παλέψουν μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές τους και τους ξεκληρίζει από τη γη τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ