Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Στόχος η θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων

Τις θέσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για εκσυγχρονισμούς του αστικού θεσμικού πλαισίου θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Διόλου τυχαία, μέσα Φλεβάρη, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με δήλωσή του στη «Real news» ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η Βουλή τη διαδικασία αναθεώρησης, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Αλλωστε όπως έγραφε, Αύγουστο του 2011 στην «Καθημερινή», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «ο νέος Πολιτειακός Χάρτης της χώρας πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη αναμόρφωσης του ρόλου και της λειτουργίας των οργάνων του Πολιτεύματος (...) να αναδείξει τους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσα σε ένα κράτος δικαίου. Ιδιαίτερη προσοχή αποδίδουμε στους κεφαλαιώδεις τομείς της Παιδείας και του περιβάλλοντος, αλλά και στους κατ' εξοχήν παραγωγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σαμαράς προωθεί νέα ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300. Επίσης, προωθούνται προτάσεις όπως:

Θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή. Αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ιδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ιδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τοποθέτηση μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού για τον προϋπολογισμό με 5ετή θητεία κ.ά.

Δέσμη μέτρων που εξυπηρετεί τη θωράκιση και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την αποτροπή πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα, ενισχύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στήνονται ενδεχομένως και άλλα εκτελεστικά όργανα, ώστε να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η πολιτική του ευρωμονόδρομου, δίχως να χρειάζεται καταφυγή στη δεδηλωμένη, όταν αυτό με τα σημερινά δεδομένα χρειάζεται. Ιδιας αντιδραστικής κατεύθυνσης είναι η καθιέρωση νέων εμποδίων στη χρηματοδότηση των κομμάτων και την επαφή τους με το λαό.

Το θέμα προκαλεί ενδο-κυβερνητικές γκρίνιες. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την πρωτοβουλία αναγκαία μεν, αλλά προσώρας άκαιρη: «Στην παρούσα συγκυρία (...) δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου». Από πλευράς ΝΔ πάντως, ξεκαθαρίστηκε ότι οι προτάσεις της «θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ