Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Παίζουν τον «παπά» για να αποπροσανατολίσουν

Στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν διαχωριστική γραμμή με την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν και τοποθετήσεις που αφήνουν να εννοηθούν ως «πιο ριζοσπαστικές». Προσφιλής τέτοιου είδους τοποθέτηση είναι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, «προσφυγής στο λαό» αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιεστεί από τους δανειστές. Οταν, βεβαίως, εγκαλείται από τη ΝΔ και τα αστικά ΜΜΕ να δώσει εξηγήσεις τι εννοεί τότε σπεύδει να διαβεβαιώσει την προσήλωσή του στην ΕΕ και το ευρώ.

Ετσι νέος κουρνιαχτός σηκώθηκε με αφορμή δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη, ο οποίος βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να αποφύγει μια ευθεία απάντηση στο ερώτημα πώς θα αντιδράσει το κόμμα του αν βρει «τοίχο» διαπραγματευόμενο με τους δανειστές. Αρκέστηκε να δηλώσει: «Θα κάνουμε what ever it takes (σ.σ. ό,τι χρειαστεί)».

Μιλώντας σε εκδήλωση προχτές το βράδυ ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το «ό,τι χρειαστεί» μπορεί να περιλαμβάνει και δημοψήφισμα. Βεβαίως, πριν απ' αυτόν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς είχε ξεκαθαρίσει πως το όποιο δημοψήφισμα ενδεχομένως κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά τους όρους της νέας συμφωνίας με τους δανειστές και όχι την παραμονή στο ευρώ, που ενδεχομένως αποτελέσει και μέσο εκβιασμού για την απόσπαση της λαϊκής συναίνεσης σε μια συμφωνία που θα είναι αντιλαϊκή.

Στην πραγματικότητα το «ό,τι χρειαστεί» αναφέρεται στις δυνατότητες ελιγμών μιας κυβέρνησης αστικής διαχείρισης εντός ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της λυκοσυμμαχίας.

Εντός αυτού του πλαισίου ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει επιστήμη τα κάλπικα διλήμματα, μπορεί να επιδιώξει και ένα δημοψήφισμα είτε για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση για λογαριασμό της αστικής τάξης είτε ακόμα για να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού στη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τον τσακίζει.

«Ποιος το είπε ότι θα φύγουμε απ' το ευρώ» ωρυόταν χτες βράδυ στον ΣΚΑΪ ο Στ. Λεουτσάκος, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας».

Νωρίτερα στον ρ/σ «Βήμα» ο Μ. Γλέζος διατύπωνε μια λίγο διαφορετική γνώμη: «...η μορφή του χρήματος δεν θα είναι το κίνητρό μας. Θα τη βρούμε. Αν μας συμφέρει, θα παραμείνουμε. Αν δεν μας συμφέρει, δεν θα παραμείνουμε».

Αρπάζοντας την αφορμή, η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει «στάση πληρωμών, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!», τροφοδοτώντας έτσι έναν βολικό και για τους δύο καβγά που κρύβει το κοινό στρατηγικό πλαίσιο που μοιράζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ