Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2015 - 2018
Αλλεπάλληλα μέτρα στο βωμό του κεφαλαίου

Σήμερα Τετάρτη, παρουσιάζεται και κατατίθεται στη Βουλή, από την κυβέρνηση, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018, η κατάρτιση και η έγκριση του οποίου από την πλευρά της Κομισιόν προβλέπεται στα μέτρα ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η προβλεπόμενη καρατόμηση δαπανών φτάνει σε 5,5 δισ. ευρώ και οι αυξήσεις φόρων σε 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, και παρά και τις εκτιμήσεις γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, σε ισχύ θα παραμείνουν και για τα επόμενα χρόνια όλα τα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα» που εφαρμόζονται στο όνομα και για την αντιμετώπιση των «δημοσιονομικών δυσχερειών» που έφερε η καπιταλιστική κρίση. Η παραπέρα καρατόμηση των κονδυλίων αφορά κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Σε ολοένα και μεγαλύτερα ύψη θα διαμορφώνονται, χρόνο με το χρόνο, τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών και συγκεκριμένα από 1,6% του ΑΕΠ για το 2014, σε 3% το 2015 και 4,5% το 2016, σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και στη φάση της αναμενόμενης ανάκαμψης.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 5 Μάη, δηλαδή μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), όπου ο Γ. Στουρνάρας θα βάλει και επίσημα στο τραπέζι το ζήτημα της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Στη ίδια συνεδρίαση, θα παρουσιαστεί και το «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης» της συγκυβέρνησης. Πρόκειται για σειρά από παρεμβάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων καθώς και για επιμέρους εξειδικεύσεις, που αφορούν σε επιλεγμένους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ