Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
«Ευκαιρίες» για νέες μπίζνες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Η επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επισκίασε σημαντικό μέρος της χτεσινής πρώτης μέρας της διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Αφρικής που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, εντούτοις, το ενδιαφέρον δεκάδων Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν στραμμένο συνολικότερα στα περιθώρια επενδύσεων για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και της «βιομηχανίας» υπηρεσιών σε επίπεδο ασφάλισης, υγείας, υδροδότησης, αποχέτευσης, χρηματοπιστωτικών επενδύσεων.

Διόλου τυχαία, στην ομιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε αρκετές φορές στην «αυξανόμενη σημασία» που αποκτά η Αφρική για την Ευρώπη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι περισσότεροι θέλουμε να δούμε ευκαιρίες και όχι μόνον πάντα τα προβλήματα της περιοχής». Αλλωστε, ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στη διάσκεψη έφερε κατ' ευφημισμόν τον τίτλο: «Επενδύοντας σε ανθρώπους, ευημερία και ειρήνη»...

Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης κήρυξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται στη γεωπολιτική σκακιέρα της Αφρικής (όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ) πως η Ευρώπη ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εταίρος της Αφρικής σε επίπεδο εμπορίου, επενδύσεων και ανάπτυξης. Ουσιαστικά, αυτό που διεμήνυσε ο Ρομπέι είναι το έντονο ενδιαφέρον της ΕΕ για σημαντικό άνοιγμα των αφρικανικών αγορών στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, «θυμίζοντας» π.χ. ότι το 2012 οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν αφρικανικά εμπορεύματα αξίας 187 δισ. ευρώ και οι αφρικανικές χώρες εισήγαγαν ευρωπαϊκά εμπορεύματα αξίας 152 δισ. ευρώ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, από την πλευρά του, εστίασε στο σταμάτημα των επιθέσεων κατά αμάχων και της πόλωσης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας την ανάγκη τέτοιων προσπαθειών «συλλογική μας ευθύνη».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν 61 Αφρικανοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (με ηχηρές τις απουσίες, παρά τις προσκλήσεις, του 90χρονου Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε και του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα), έγινε ορατή η προσπάθεια μέρους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να κατακτήσουν προνομιακό χώρο στο άνοιγμα των αφρικανικών αγορών ειδικά στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και των υπηρεσιών. Ωστόσο, αντικρουόμενα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στις δύο ηπείρους και διάφορα «τεχνικά ζητήματα» φάνηκαν να παρατείνουν, για μία ακόμη φορά, τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και Αφρικής.

Μερίδιο διεκδικεί και η ελληνική αστική τάξη

Χαρακτηριστική του ρόλου που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ήταν η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, που παίρνει μέρος στις εργασίες της Διάσκεψης: «Η Αφρική είναι αναπτυξιακά η ήπειρος του μέλλοντος. Η Ελλάδα είναι μία χώρα αποδεκτή από όλες τις αφρικανικές χώρες, μία χώρα φιλική. Αρα έχουμε τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Και ο στόχος των διμερών επαφών που κάνω, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με πάρα πολλές χώρες στο επίπεδο του προέδρου τους, του πρωθυπουργού τους ή του υπουργού Εξωτερικών είναι μία ευκαιρία για εμάς, να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματική παρουσία, τις ελληνικές εξαγωγές, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επενδυτικές κινήσεις στην αρένα του άγριου ανταγωνισμού(2020-01-24 00:00:00.0)
Η οικονομική διείσδυση της ΕΕ στην Αφρική(2014-09-21 00:00:00.0)
Διείσδυση μονοπωλίων, επεμβάσεις και υποκρισία για τους μετανάστες(2014-04-04 00:00:00.0)
Ν. Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στο επίκεντρο(2014-01-31 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για βοήθεια και «ανάπτυξη»(2008-05-30 00:00:00.0)
«Επίθεση» φιλίας από την Κίνα(2007-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ