Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια ανάκαμψη;

Κυβέρνηση, αστικός Τύπος, προβάλλουν εδώ και δύο μέρες ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και η οικονομία θα μπει στην τροχιά της ανάκαμψης, ξεπερνά την κρίση η καπιταλιστική οικονομία. «Κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά. Αντεπεξήλθαμε και προχωρούμε», είπε ο Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του στο ΕΚΟΦΙΝ. Είναι φυσικό η καπιταλιστική οικονομική κρίση να κάνει τον κύκλο της και να ξαναπεράσει σε ανάκαμψη, αναιμική ή όχι. Αυτή η ανάκαμψη, όμως, θα πατήσει πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτό το σκοπό, άλλωστε, υπηρετεί το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή. Με τις αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά, την απελευθέρωση στο λιανικό εμπόριο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ενισχύσει τη ρευστότητα, δηλαδή, θα δοθούν κεφάλαια για επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν, λοιπόν, να περιμένουν τίποτα από αυτή την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Για να ανακάμψει ο λαός πρέπει να οργανώσει τη δική του αντιπολίτευση, τη δική του συμμαχία, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού, στο κίνημα, στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στις ευρωεκλογές.

Ανιχνεύσεις αστών

«Μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, που καθυστέρησε την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και αύξησε το κόστος προσαρμογής, υπήρξε η αδυναμία επίτευξης συναινέσεων. Αντίθετα απ' ό,τι συνέβη στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η αποδυνάμωση του παραδοσιακού δικομματισμού καθιστά αναγκαίο ένα πλαίσιο λειτουργίας κυβέρνησης και Βουλής, που θα διευκολύνει τη συγκρότηση πολυκομματικών κυβερνήσεων, βάσει προγραμματικών συμφωνιών ακόμη και κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και αλλαγές που αφορούν τη διάρκεια μιας Βουλής που προκύπτει ύστερα από πρόωρη διάλυση προηγούμενης, το εκλογικό σύστημα, τις εκλογικές περιφέρειες, τον τρόπο εκλογής βουλευτών, τα οικονομικά των κομμάτων κ.ά., προκειμένου η χώρα να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο που να διευκολύνει τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων» (από άρθρο του Φ. Σαχινίδη του ΠΑΣΟΚ στην «Καθημερινή»). Η συζήτηση για θεσμικές αλλαγές, ώστε να επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας τους η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των αστικών κυβερνήσεων, η συναίνεση με την κυβέρνηση κομμάτων της διαχείρισης που είναι στην αντιπολίτευση έχει ανοίξει. Θα ενισχυθεί οπωσδήποτε μετά τις εκλογές του Μάη και μπροστά στις βουλευτικές. Επικίνδυνη για το λαό αυτή η προοπτική. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη είναι η μόνη απάντηση στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και στις αντιλαϊκές θεσμικές αλλαγές...

Κάλπικο δίλημμα

«Θα συνεχίσουμε το σημερινό δρόμο, που έχει γίνει πια φανερό σε όλους ότι είναι ο δρόμος της ανθρωπιστικής κρίσης, της τραγωδίας για εκατομμύρια Ελληνες, της ανεργίας, της φτώχειας, και της απόγνωσης; `Η θα ορθώσουμε το ανάστημά μας για μια άλλη πολιτική και μια άλλη Ελλάδα;». Αυτό το δίλημμα έθεσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχτές στη Σύρο. Αλήθεια, για ποια άλλη πολιτική και ποια άλλη Ελλάδα μιλά, όταν είναι υπέρμαχος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όταν υπόσχεται στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βάζει στο επίκεντρο τα μνημόνια, η ΝΔ λέει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Κρύβουν και οι δύο ότι όσα περιλαμβάνονται στα μνημόνια είναι εργαλεία ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν στις Συνθήκες της ΕΕ, από το Μάαστριχτ, τη «Στρατηγική της Λισαβόνας» μέχρι τη «Στρατηγική ΕΕ-2020». Με αυτές τις κατευθύνσεις θα πορεύεται η καπιταλιστική Ελλάδα είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι, μπροστά στις κάλπες του Μάη να σκεφτούν με κριτήριο τη στάση που κρατούν τα πολιτικά κόμματα απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι θα είναι οι χαμένοι

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς σκοπεύει να ενθαρρύνει την αυτοδιαχείριση μέσων παραγωγής που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους και απαξιώνονται» (Γ. Μηλιός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» 31/3/2014). Δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει ως διέξοδο την «αυτοδιαχείριση» επιχειρήσεων που τις κλείνουν οι καπιταλιστές από τους εργαζομένους τους. Αλλά γιατί τις κλείνουν; Επειδή έχουν ζημιές, δεν αποφέρουν μεγάλη κερδοφορία, δεν είναι ανταγωνιστικές. Γιατί αυτές οι επιχειρήσεις θα αντεπεξέλθουν ως «αυτοδιαχειριζόμενες» με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί οι ιδιοκτήτες τους να έκαναν λάθη και να τις φουντάρισαν, ενώ θα μπορούσαν να εξυγιανθούν και να αντεπεξέλθουν, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι και «αυτοδιαχειριζόμενες» αυτές οι επιχειρήσεις δεν παύουν να λειτουργούν στο πλαίσιο του καπιταλισμού, του ανταγωνισμού, που είτε θα τις ωθήσει σε εξαγορά και συγχώνευση με μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οπότε παύει η αυτοδιαχείριση, ή θα τις καταστρέψει. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι θα είναι οι χαμένοι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

1821 Οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση ξεσηκώνονται και υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827 Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα.

1885 Ο Γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντέμλερ παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1897 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιόχαν Μπραμς.

1912 Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

1918 Αποβιβάζεται στο Χάνκο η γερμανική «Βαλτική Μεραρχία», με σκοπό την κατάπνιξη της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Φινλανδία. Η επανάσταση είχε ξεσπάσει στις 27/1/1918, ενώ έληξε στις 15/5 με νίκη των αντεπαναστατικών δυνάμεων και των ξένων επεμβασιών.

1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1927 Το ΚΚΕ οργανώνει στην Αθήνα (θέατρο «Απόλλων») συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ιμπεριαλιστικής αγγλοαμερικανικής επέμβασης στην Κίνα και του βάρβαρου βομβαρδισμού της πόλης Νανκίν.

1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ενωση.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.

1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ».

1949 Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

1962 Ο Ενβέρ Χότζα (Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό». Το ρήγμα στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βαθαίνει. Οι σχέσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και της ΕΣΣΔ είχαν περιέλθει σε πλήρη ρήξη, με την ΕΣΣΔ να έχει διακόψει τις σχέσεις της (11/12/1961) και τη ΛΔ της Αλβανίας να αποχωρεί ουσιαστικά από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας στις αρχές του 1962 (επίσημα στις 13/9/1968).

1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.

1968 Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ). Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τον πόλο συσπείρωσης του ΚΚΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αφότου το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ), που είχε συγκροτηθεί τον Αύγουστο του 1967, έγινε μετά τη διάσπαση του Κόμματος (12η Πλατιά Ολομέλεια, 1968) η συνδικαλιστική παράταξη του λεγόμενου «ΚΚΕ εσωτερικού».

1974 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, τη συμμετοχή της χούντας σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου και την κατάργηση της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

1999 Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, ενώ οι 1.500 περίπου συμμετέχοντες πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμαρτυρόμενοι για το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org