Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11809

4Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Βαθύτερη διείσδυση της ΕΕ και με στρατιωτικά μέσα

ΣΕΛ.  3
ΑΡΘΡΟ
Κριτήριο ψήφου οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

ΣΕΛ.  16

Μαχητική απάντηση σε συγκυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο

Νέο αγωνιστικό ραντεβού στην Απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη

Μαχητική, πειθαρχημένη και αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και το κεφάλαιο, στα σχέδια εκφοβισμού και καταστολής δόθηκε, χτες το βράδυ, με τη μαζική πορεία του ΠΑΜΕ ενάντια στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ.

Δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί για χτύπημα - διάλυση της κινητοποίησης που επιχειρήθηκε από την αστυνομία με την αξιοποίηση μικροεπεισοδίων. Η πειθαρχημένη και ψύχραιμη στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Να μη χαθεί χρόνος, ούτε λεπτό, για την οργάνωση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 9 Απρίλη, κόντρα στις δυσκολίες αλλά και στα εμπόδια που βάζει η υπονομευτική στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.


ΣΕΛ.  10   -  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο καβγάς για τις τράπεζες

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπήκε στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή και αποτελεί στρατηγικό πλαίσιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας. Ζήτημα που έγινε αιχμή της αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε εντυπωσιακά ψηλά το ζήτημα, πολύ πιο ψηλά από τις άλλες αναδιαρθρώσεις. Μίλησε για έγκλημα, φέρνοντας για παράδειγμα τις ΗΠΑ και την Ισπανία, όπου η ανακεφαλαιοποίηση έγινε από το Δημόσιο. Μίλησε, επίσης, για εκχώρηση τραπεζών σε κερδοσκοπικά funds (πράγματι ξένα funds έχουν ρίξει κεφάλαια σε τράπεζες, αγοράζοντας μετοχές, ενώ ενδιαφέρονται για αγορά και «κόκκινων» δανείων). Υποστηρίζοντας ότι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο θα έχουν φιλολαϊκό ρόλο, στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας. Η κυβέρνηση αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δε θέλει την ανακεφαλαιοποίηση, εμποδίζει τη δανειοδότηση επενδύσεων, εμποδίζει την ανάπτυξη. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ για τράπεζες υπέρ του λαού μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Οι τράπεζες, ανεξάρτητα αν είναι δημόσιες ή ιδιωτικές, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αποτελούν την «καρδιά» της καπιταλιστικής οικονομίας. Συγκεντρώνουν κεφάλαια με τα οποία δανείζουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, βγάζοντας κέρδος. Οπως, επίσης, βγάζουν κέρδος δανείζοντας τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα οι τράπεζες συμμετέχουν οι ίδιες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στους μονοπωλιακούς ομίλους σε επενδύσεις. Μάλλον, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι έχει το «μαγικό ραβδάκι» που μετατρέπει μια καθαρά κερδοσκοπική λειτουργία σε φιλολαϊκή.

Είναι γεγονός ότι καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς τις τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα αστικά ΜΜΕ, ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, το ΕΒΕΑ κ.λπ., επέμεναν στην ανάγκη να γίνουν γρήγορα τα «κρας τεστ» των τραπεζών, προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, ώστε να αρχίσουν να δίνουν δάνεια για επενδύσεις. Σε συνδυασμό βεβαίως με την τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων», που επίσης μεγάλο μέρος τους αφορά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ βιάζονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Και οι δύο επιδιώκουν την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβέρνηση πουλά με χασούρα, ενισχύοντας με κρατικό χρήμα τους τραπεζίτες, ενώ θα μπορούσε, έχοντας υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, να χρηματοδοτήσει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτηθούν για να συμβάλουν άμεσα αυτές στις επενδύσεις. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται σε σημαντικό βαθμό με αυτή του ΣΕΒ. Αυτή η αντιπαλότητα, ανάμεσα σε «τραπεζίτες» και «βιομηχάνους», υπάρχει σε όλη την περίοδο της κρίσης.

Η κόντρα για τις τράπεζες είναι κόντρα για το ποια ιδιωτικά κεφάλαια τοποθετούνται στις τράπεζες, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα δανειοδοτηθούν, σε ποιους τομείς της οικονομίας θα γίνουν επενδύσεις. Για την εργατική τάξη και το λαό η διαπάλη αυτή είναι ξένη, αφού και οι δύο συνταγές ενισχύουν το κεφάλαιο εις βάρος των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Η έγνοια όμως των εργαζομένων πρέπει να είναι να απαλλαγούν όσο γίνεται πιο γοργά από τα δεσμά του κεφαλαίου και της ΕΕ, από τις διάφορες «συνταγές» και «μείγματα» του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σ' αυτόν το δρόμο μπορούν να συμβάλουν και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η ρεαλιστική και νικηφόρα απάντηση για το λαό

Σε εργαζόμενους από κλάδους της βιομηχανίας, μίλησε τη Δευτέρα το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  4  -  5


Νέα πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών σήμερα

ΣΕΛ.  13
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
Εντείνεται η δράση των υποψηφίων και των ΚΟ του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6  -  8
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Δουλεμπορικό με μανδύα «σωματείου» στήνει η Χρυσή Αυγή

ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org