Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ενίσχυση του ΚΚΕ για λαϊκό κίνημα που θα επιβάλει ανατροπές

Συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Γρηγόρη Τιμπλαλέξη στο πόρταλ «902.gr»

Συνέντευξη στο πόρταλ του «902» έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη.

-- Αυτές τις μέρες χορτάσαμε από διακηρύξεις για καλύτερες μέρες. Πώς τις κρίνετε;

-- Φυσικά και δε θα υπάρχουν! Για να υπάρχουν καλύτερες μέρες, ακόμα και με τη λογική τη δική τους θα πρέπει τουλάχιστον να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις εκεί που κόπηκαν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Με αυτό που αυτοί θεωρούν ανάπτυξη, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν μπορεί ένα επίδομα που ίσως δώσουν σε ορισμένους - από το πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε σε βάρος του λαού - να θεωρηθεί ότι θα αντισταθμίσει τη χαμένη αγοραστική δύναμη του κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Οποιο πλεόνασμα και να είναι αυτό, 15, 20, 30 ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά την οποία έχει υποστεί ο ελληνικός λαός αλλά και οι δημότες του Περιστερίου από την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Οποια ανάπτυξη κι αν υπάρχει, θα είναι μια καθαρά καπιταλιστική ανάπτυξη, θα είναι μια ανάπτυξη με ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι μια ανάπτυξη ξεπεράσματος της κρίσης, την οποία οι καπιταλιστές δημιούργησαν, μια καπιταλιστική ανάπτυξη με φθηνό εργατικό δυναμικό. Αυτός ήταν, είναι και εξακολουθεί να είναι ο στόχος τους.


-- Αν έτσι είναι, αν δηλαδή δεν έρχονται καλύτερες μέρες με αυτήν την πολιτική, γιατί θα είναι καλύτερες αν ψηφιστούν κομμουνιστές;

-- Οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι πρωτοπόροι αγωνιστές, προκειμένου να οργανωθεί ο λαός, να αμυνθεί ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή λαίλαπα, αλλά και να περάσει σε επίθεση, να διεκδικήσει δηλαδή μια άλλη κοινωνία που είναι στόχος ρεαλιστικός, να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος δε θα έχει καμία απολύτως σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη η οποία έφερε τον κόσμο εδώ που τον έφερε.

Οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, θα μπουν μπροστά χωρίς να λογαριάσουν κόπους, θυσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα αυτήν την επίθεση που δέχεται. Θα μπει, λοιπόν, μπροστά το ΚΚΕ. Και έχει ένα πρόσθετο συμφέρον ο λαός να ψηφίσει τους κομμουνιστές, γιατί ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα δώσει φτερά νίκης, αντεπίθεσης και σε όλες εκείνες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που παλεύουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ.

-- Μιας και μιλάτε ήδη για την ΕΕ, η πολιτική, η στρατηγική που ακολουθείται εντός της ΕΕ επηρεάζει τους δήμους ή τις περιφέρειες; Το δήμο Περιστερίου που είσαστε υποψήφιος...

Ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης
Ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης
-- Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Η πολιτική της ΕΕ έχει άμεση σχέση με τα πάντα και με το πώς -για παράδειγμα- επισκευάζονται οι δρόμοι, με το πώς θα δημιουργηθεί, θα οικοδομηθεί ένα έργο το οποίο προβλέπεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Περιστερίου. Με βάση τις οδηγίες της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει οποιοδήποτε έργο αν δεν υπάρχουν συμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορεί να γίνει κανένα τέτοιο έργο αν δεν είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που προϋποθέτει το 80% να το δώσει ο λαός του Περιστερίου μέσω του προϋπολογισμού και το υπόλοιπο 20% το κράτος. Αλλο παράδειγμα: Στο φετινό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι βαθύτατα αντιλαϊκός και συνέχεια όλων των αντιλαϊκών προϋπολογισμών της διοίκησης του κ. Παχατουρίδη, προβλέπεται να δοθούν μέσω ΕΣΠΑ (είναι κοινοτικά προγράμματα, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι λέμε) ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ για έργα βιτρίνας. Πρόκειται για πλατείες, πρόκειται για δρόμους που έχουν αναπλαστεί ξανά και ξανά. Εγώ προσωπικά από το 1998 δημοτικός σύμβουλος έχω ξεχάσει πόσες φορές έχει γίνει η ανάπλαση της 1ης παιδικής χαράς. Είναι η όγδοη ή η ένατη ανάπλαση και τώρα δίνουν 38 εκατομμύρια ευρώ για την ίδια ανάπλαση. Ολα αυτά τα χρήματα θα δοθούν σε ένα έργο βιτρίνας, στην είσοδο της πόλης, εκεί που είναι οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ, στην Αιμιλίου Βεάκη, όπου είναι οι καφετέριες. Μεταφέρει, δηλαδή, την πολιτιστική αντίληψη του κ. Παχατουρίδη από το Μπουρνάζι, στις καφετέριες στην Αιμιλίου Βεάκη ή στην Κύπρου. Είναι ένα έργο βιτρίνας. Κι αυτό την ίδια στιγμή που: στον προϋπολογισμό οι δαπάνες για την Παιδεία είναι στον πάτο, στο Ωδείο έχουν μπει δίδακτρα και θεωρείται το πιο ακριβό Ωδείο στο νομό Αττικής, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Περιστερίου που από 19 μείναν 15, ενώ χρειάζονται 30 τουλάχιστον, μπαίνουν τροφεία από 50 έως 150 ευρώ και ο δήμαρχος θα τα αυξήσει, τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχειώδη μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην πόλη.

-- Απέναντι σ' αυτήν τη διοίκηση Παχατουρίδη πώς στάθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα προηγούμενα χρόνια; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις;

-- Εμείς, με το ποσοστό που μας έδωσε ο λαός του Περιστερίου με τρεις δημοτικούς συμβούλους και από έναν διαμερισματικό στα τέσσερα διαμερίσματα, αυτή η ομάδα του ΚΚΕ, καθώς και οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, οι φίλοι, οι οπαδοί, ένας κόσμος που διακρίνει στο ΚΚΕ μια εντιμότητα, δώσαμε μάχες και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω. Μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα πρωτοστατήσαμε στον αγώνα για να πληρωθούν οι καθαρίστριες του δήμου, να πληρωθούν οι σχολικοί φύλακες. Τα καταφέραμε, κινητοποιώντας τον κόσμο. Δώσαμε μάχη για τα περιβόητα χαράτσια που επιβλήθηκαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Συσπειρώθηκε ένας κόσμος, αντιπαλέψαμε αυτήν τη λογική. Με τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου οργανώναμε παρεμβάσεις σε χώρους όπως τα «Ελληνάδικα» στην περιοχή του Μπουρναζίου, που απέλυαν εργαζόμενους. Δώσαμε μάχη, προκειμένου να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε δεκάδες σπίτια που τους είχε κοπεί, όχι μόνο απ' τα χαράτσια, αλλά κυρίως από τα υπέρογκα δημοτικά τέλη του κυρίου Παχατουρίδη, ο οποίος αρέσκεται να το παίζει φιλολαϊκός αλλά τα ανταποδοτικά τέλη δεν τα κατεβάζει. Από τότε που έγινε δήμαρχος εδώ και 11 - 12 χρόνια είχε αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη 40%. Σε γενικές γραμμές, η παράταξη του ΚΚΕ ήταν μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είχε ο περιστεριώτικος λαός, στις φτωχογειτονιές, στα σχολεία. Δώσαμε μάχη με τη συγχώνευση τότε των σχολικών επιτροπών και των σχολείων με τους συλλόγους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους συντρόφους μας εκεί. Μπλοκάραμε το κλείσιμο, τη συγχώνευση - κλείσιμο είναι - για να μη συγχωνευθούν σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα ήμασταν μπροστά.

-- Ενας κόσμος, όμως, δεν ψάχνει για αγωνιστές. Μετράει ποιος θα είναι στην κυβέρνηση, ψηφίζει ανάλογα και στο δήμο με τη σκέψη - για παράδειγμα - «να μου λύσουν και το πρόβλημα με το χαράτσι ώστε να μη χρειαστεί ούτε να κινητοποιηθώ ούτε να τρέξω».

-- Είναι αλήθεια ότι με αυτήν τη λογική έχουν διαπαιδαγωγήσει τα τελευταία χρόνια τον ελληνικό λαό. Με αυτήν τη λογική - κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε περισσότερα χρόνια, και η ΝΔ στη συνέχεια - οργάνωσαν την αποδιάρθρωση του μαζικού κινήματος, εκφύλισαν όπου μπορούσαν ό,τι διεκδικητικό αγωνιστικό υπήρχε. Και φτάνουμε τώρα σε ένα σημείο όπου έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να υπόσχεται τα ίδια, με τον κόσμο αραχτό στον καναπέ, να υπόσχεται ότι θα λύσει προβλήματα, θα τρίξει τα δόντια στη Μέρκελ, θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι κ.ά. Αυτήν την τακτική, με μια δήθεν επαναστατική φρασεολογία, την είχαν και δυο χρόνια πριν. Ας τους παρατηρήσει προσεκτικά ο κόσμος και να μην ξαναπέσει στην παγίδα. Σ' αυτά τα δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ με 27% στήριξε στην πράξη την κυρίαρχη πολιτική. Δεν αντέδρασε όταν έκλειναν τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ. Στο πρόγραμμά τους συμφωνούν στη συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Υγεία. Δεν αντέδρασαν στις συγχωνεύσεις των σχολείων. Στο πρόγραμμά τους έχουν τη συνύπαρξη ιδιωτικής και δημόσιας Παιδείας. Δημιουργούν αυταπάτες στον κόσμο με δήθεν επαναστατικές φράσεις και την ίδια στιγμή, που λένε πως θα λύσουν τα προβλήματα, πάνε αγκαλιά με τον κύριο Δασκαλόπουλο, τον πρόεδρο των βιομηχάνων. Ε, δεν μπορείς να είσαι με τον Δασκαλόπουλο και να είσαι ταυτόχρονα και με τον εργάτη. Δεν μπορείς να είσαι με έναν πολιτικό φορέα που λέει ότι οι Ελληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, διά στόματος Σταθάκη, δεν μπορείς να είσαι μ' έναν πολιτικό φορέα που έλεγε παλιότερα κατάργηση των μνημονίων, τώρα λέει επαναδιαπραγμάτευση και δεν μπορείς να είσαι μ' ένα πολιτικό κόμμα που λέει ότι ο ελληνικός λαός χρωστάει το 95% του χρέους κι ως εκ τούτου το 5% είναι επαχθές.

Αυτή ακριβώς η στάση εκφράζεται και στο δήμο Περιστερίου. Οταν ψηφίστηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα σε κατεύθυνση ανταποδοτικότητας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν μου το δίνατε ένα χρόνο πιο πριν το προσχέδιο εγώ θα σας έκανα εποικοδομητικές προτάσεις. Δεν μπορεί οι Περιστεριώτες και οι Περιστεριώτισες να περιμένουν κάτι από αυτούς. Μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια ψήφιζαν την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων με τις προσλήψεις μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και μετά δήλωναν ότι κατάλαβαν ότι είναι αμαρτωλές. Οπου και όπως κι αν εκφράζονται καμία σχέση δεν έχουν με τη φιλολαϊκή πολιτική. Εχουν κάνει καθαρό ότι θα ακολουθήσουν με άλλο μείγμα διαχείρισης την ίδια πολιτική ακριβώς είτε στο δήμο είναι είτε στην κυβέρνηση, και αυτός που θα βγει ζημιωμένος είναι ο ελληνικός λαός.

Σε όσους περιμένουν «πέσε πίτα να σε φάω» από την αλλαγή κυβέρνησης, ή την αλλαγή δημάρχου, εμείς λέμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, στις περιφερειακές εκλογές και στις δημοτικές εκλογές, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πάλη, η πάλη η δική μας με το λαό όμως μπροστά, προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι οποιαδήποτε αντίσταση, οργάνωση της πάλης για κοινωνική πολιτική, για κεκτημένα τα οποία χάθηκαν πρέπει να συνδυαστεί με την πάλη για να αλλάξει η τάξη που έχει την εξουσία. Δε μπορεί, δηλαδή, να παλεύεις για έναν δήμο στο Περιστέρι ή οπουδήποτε αλλού για την διοίκησή του, πιστεύοντας για παράδειγμα ότι το Περιστέρι να γίνει σοσιαλιστική νησίδα. Δεν μπορεί να υπάρχουν δίπλα σου σχέσεις παραγωγής καπιταλιστικές, να υπάρχει εκμετάλλευση, η κυβέρνηση να υπηρετεί αυτές τις σχέσεις εκμετάλλευσης, να δίνει ανάλογες εντολές, η ΕΕ, κι εμείς να πιστεύουμε ότι χωρίς να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας θα αλλάξουν τα πράγματα. Η κατεύθυνση, λοιπόν, είναι ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με την πάλη για αλλαγή τάξης στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ