Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ερώτηση για τον «Κώδικα δεοντολογίας» της «Coca-Cola»

Επίκαιρη Ερώτηση, με την οποία ζητάει να διασφαλιστούν οι βασικές ελευθερίες των εργαζομένων στην πολυεθνική «Coca-Cola», κατέθεσε προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Αφορμή ήταν το e-mail που κοινοποιεί η πολυεθνική «Coca-Cola» στο προσωπικό της, σύμφωνα με το οποίο, για να μπορεί ένας εργαζόμενος να αναπτύσσει πολιτική δράση και να ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι, θα πρέπει να παίρνει πρώτα την έγκριση της εργοδοσίας, όπως προβλέπει ο λεγόμενος «Κώδικας Δεοντολογίας» της «Coca-Cola Hellenic»!

Ο κώδικας γράφει ότι «αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους Υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα». Επιπλέον, στον «Κώδικα» της εταιρείας δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς ως υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις παραπάνω μεθοδεύσεις και τις προσπάθειες των επιχειρηματικών ομίλων να ποινικοποιούν την πολιτική δράση καθώς και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ