Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11798

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Λιμάνια και ναυπηγεία αποκλειστικά λαϊκή περιουσία

ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ στουςανέργους για το Πάσχα

ΣΕΛ.  11

Συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας με τη σφραγίδα του κεφαλαίου

ΚΚΕ: Τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών που υπήρχαν προ κρίσης και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες - μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικας είτε και χωρίς αυτούς. Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η ΕΕ.

Μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών.

Να δυναμώσουν η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος, για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεργία στις 9 Απρίλη

Η χτεσινή συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για νέες ανατροπές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό διαλύει αυταπάτες ότι ενδεχόμενη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας θα σταματούσε την αντιλαϊκή επίθεση. Πολύ περισσότερο ότι θα έφερνε πίσω εκείνα που αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Μπροστά μας έχουμε την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών, μέσω και της μείωσης των «τριετιών», με το κάλπικο επιχείρημα ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία! Την ίδια ώρα, βέβαια, απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ανέργων. Προωθούν τη μείωση ή κατάργηση των πενιχρών οικογενειακών και άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ, ως συνέπεια της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Εξαιτίας της «τρύπας» στα έσοδα των Ταμείων, που θα μεγαλώσει από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σχεδιάζουν νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, με μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η συμφωνία με την τρόικα και προστίθενται στις αντεργατικές ανατροπές που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα.

Το πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού, πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους εργαζόμενους, μπροστά και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στον ιδιωτικό τομέα, που κηρύχτηκε για τις 9 Απρίλη.

Οι δυνάμεις που συγκροτούν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ έχουν ευθύνη και συνέδραμαν διαχρονικά την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Ακόμα και τώρα, αποφασίζουν απεργία κάτω από την πίεση των εξελίξεων και ετοιμάζονται στο τέλος της βδομάδας να υπογράψουν με τις εργοδοτικές Ενώσεις Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που νομιμοποιεί τους μισθούς πείνας των 586 ευρώ μεικτά και παραπέμπει στη δευτέρα παρουσία οποιαδήποτε συζήτηση για αυξήσεις στους μισθούς.

Αυτός είναι ο ρόλος τους και με τέτοιο κριτήριο πρέπει να τους κρίνουν οι εργαζόμενοι. Υπονομεύουν την απεργία πριν καν την κηρύξουν. Το ίδιο έκαναν και στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, το ίδιο κάνουν σε κάθε εργατική κινητοποίηση. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων, πολύ περισσότερο την αντεπίθεση στην πολιτική που τους χαντακώνει. Υπηρετούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στηρίζουν τη λογική του ευρωμονόδρομου και της αναζήτησης της λύσης για τους εργαζόμενους μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Το ίδιο κάνουν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζουν τα μέτρα ως αποτέλεσμα του μνημονίου. Αναπαράγουν στο κίνημα τη λογική της ανάθεσης, αφού όλα θα τα λύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!!! ... καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μια άλλη διαχείριση, χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, μπορεί να ανακόψει την επίθεση, να φέρει πίσω κατακτήσεις. Οι εξελίξεις όμως επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου είναι στρατηγική, σχεδιασμένη πολύ πριν από την κρίση και τα μνημόνια. Προωθείται μεθοδικά από την ΕΕ και τα κόμματά της, τόσο σε φάση ανάκαμψης όσο και σε φάση κρίσης.

Μπροστά, λοιπόν, στην απεργία πρέπει να σημάνει συναγερμός. Με ευθύνη του κάθε σωματείου, να αξιοποιηθεί η οργάνωση της απεργίας στους κλάδους, να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του κινήματος.


«ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ»
Καλεί σε επιφυλακή τους εργαζόμενους στο Σκαραμαγκά

Σε οργάνωση και αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ), μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, με την οποία ουσιαστικά προδιαγράφει τη δραστική συρρίκνωση, αν όχι το λουκέτο, του ναυπηγείου.


ΣΕΛ.  11

Προσφορά

Ο σ. Πολυζώης Θύμιος, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ, προσφέρει για ενίσχυση του ΚΚΕ, πρώτη δόση, 1.000 ευρώ.ΚΡΙΜΑΙΑ
Επισημοποιήθηκε η ενσωμάτωση στη Ρωσία

ΣΕΛ.  19
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΑΠΡΙΛΗ
Να γίνει πανεργατικός ξεσηκωμός

ΣΕΛ.  13
ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας από ΚΚΕ-ΚΝΕ σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού

ΣΕΛ.  24
Απεργία στο Δημόσιο σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη

ΣΕΛ.  13
ΛΕΣΒΟΣ
Γέμισε πάλι η θάλασσα πτώματα μεταναστών

Χτες τα ξημερώματα έχασαν τη ζωή τους άλλοι εφτά μετανάστες (σ.σ. ανάμεσά τους ήταν δυο παιδιά) και άλλοι δύο αγνοούνται σε ναυάγιο έξω από τη Λέσβο. Και αυτό το τραγικό ναυάγιο είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των κοινών διωκτικών επιχειρήσεων της FRONTEX και των ελληνικών και άλλων εθνικών δυνάμεων καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.


ΣΕΛ.  20


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org