Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
Με λιγότερους γιατρούς όποτε κι αν λειτουργήσουν

Επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου για την ΠΦΥ

Από κινητοποίηση συνταξιούχων και εργατικών σωματείων έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία
Από κινητοποίηση συνταξιούχων και εργατικών σωματείων έξω από τον ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία
Δυο μέρες πριν την επαναλειτουργία των δομών του ΕΟΠΥΥ, όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι οι 330 μονάδες του Οργανισμού, όποτε κι αν λειτουργήσουν, θα έχουν λιγότερο προσωπικό και θα προσφέρουν πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες στα εκατομμύρια των ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, στις 20 Μάρτη προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν όλες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ενταγμένες πλέον στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Ωστόσο, αίτηση ένταξης στο νέο σύστημα έχουν καταθέσει λιγότεροι από 2.500 γιατροί, όταν πριν τη διαθεσιμότητα στον Οργανισμό μόνιμη σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ είχαν περίπου 5.500. Αλλά και απ' τους 2.500 που κατέθεσαν αίτηση ένταξης, κάποιοι τελικά δεν θα προσέλθουν στο νέο σύστημα.

Επιπλέον, δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι διαδικασίες για την πρόσληψη 800 - 900 επικουρικών γιατρών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Το υπόλοιπο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό - περισσότεροι από 2.200 εργαζόμενοι - έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης σχεδόν στην απόλυτη πλειοψηφία τους.

Με το «λουκέτο» για έναν μήνα στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, ακυρώθηκαν 1,8 εκ. δωρεάν επισκέψεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατά 17% η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και οι γενικές εφημερίες να μετατρέπονται σε κόλαση.

Αποκαλυπτική ήταν η ανακοίνωση της 5μελούς Επιτροπής των γιατρών της ΕΙΝΑΠ «Ευαγγελισμού» για τη γενική εφημερία στις 14/3: «Η επίσημη προσέλευση έφτασε στα 1.000 περιστατικά. Ο χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις - π.χ. ακτινογραφίες, αξονικές, αιματολογικές - ξεπέρασε τις 4 ώρες κατά μέσο όρο (...) Εχει πιστοποιηθεί καταγραφή ασθενών ένας ανά τριάντα δευτερόλεπτα.

Η πυκνότητα προσέλευσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποδεικνύει ότι πλήθος κόσμου δεν βρίσκει περίθαλψη σε μικρά νοσοκομεία και σε δομές ΠΦΥ και συνωστίζεται κυριολεκτικά στον "Ευαγγελισμό" και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Τι να προλάβει να αντιμετωπίσει το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό που για να βγει η εφημερία δουλεύει χωρίς ρεπό και διπλοβάρδια (!!), πώς θα μπορέσει ο γιατρός να ανταποκριθεί στα πραγματικά επείγοντα και σύνθετα περιστατικά μέσα στην τόση κοσμοσυρροή;». Σε κάθε γενική εφημερία, στον «Ευαγγελισμό» γίνονται 150 - 180 εισαγωγές, με προέκταση αυτής της κατάστασης το αίσχος των ράντζων.

Στο μεταξύ, η Ενωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ - δηλαδή των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών για 400 επισκέψεις το μήνα - με χτεσινή ανακοίνωση απειλεί με «άμεσες ενέργειες», ζητώντας διαπραγμάτευση με τον Οργανισμό για την ανανέωση των συμβάσεων που λήγουν στις 31/3. Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε τρίμηνη παράταση, αλλά δεν τη δέχεται η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ. Μέχρι χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, είχαν καταχωρηθεί 10.132 προγραμματισμένες εξετάσεις από 539 Ιατρούς για τον Μάρτη και 299.100 εκτελεσμένες εξετάσεις από 2.397 ιατρούς, ενώ για τον Απρίλη έχουν προγραμματιστεί 3.132 επισκέψεις από 79 ιατρούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εικόνες μαρασμού στο Νοσοκομείο «Αττικόν»(22/2/2014)
Αντιπαράθεση γιατρών - κυβέρνησης για το «πλαφόν»(29/1/2014)
Αυξάνονται οι πληρωμές για εξετάσεις(7/6/2013)
Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία(30/9/2008)
Ικανοποίηση... για την ταλαιπωρία(13/1/2005)
Αρρυθμίες και στις εφημερίες(19/5/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org