Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδοτεί το ενεργειακό κόστος των βιομηχάνων

Στις πλάτες του λαού θα μεταφερθεί για άλλη μια φορά το κόστος από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων

Eurokinissi

Στις πλάτες του λαού θα μεταφερθεί για άλλη μια φορά το κόστος από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχάνων
Μέτρα άμεσης επιδότησης του ενεργειακού κόστους των εγχώριων βιομηχανιών μέσης και υψηλής τάσης έχει έτοιμα η κυβέρνηση, τα οποία βέβαια θα πληρώσουν ακριβά τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ θα έχει αρνητική επίδραση και στους μισθούς των εργαζομένων στην Ενέργεια.

Χτες, υπήρξαν ανεπίσημες ανακοινώσεις από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, από την οποία αναμένεται να προκύψουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη στη 1 το μεσημέρι και συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Εργασίας.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι χτεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το συνολικό «πακέτο» ενίσχυσης που θα λάβουν οι βιομήχανοι μέσω μιας σειράς μέτρων αποτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών τους. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να διανείμει μερίδιο κερδών της ΔΕΠΑ προς τους «καλούς» πελάτες της, να διαθέσει το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης και τα οποία υπολογίζονται στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον συζητά τρόπους κάλυψης του κόστους που προκαλεί στις βιομηχανίες το σύστημα εμπορίας ρύπων. Να σημειώσουμε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παροχή δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων στις βιομηχανίες της Γερμανίας, αξίας 172 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται ανάλογη έγκριση για μια σειρά ακόμη χώρες της ΕΕ.

Αναμένεται, επίσης, άμεσα η εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας». Τυπικά, η «διακοψιμότητα» προβλέπει ότι οι βιομηχανίες έντασης Ενέργειας που θα διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, με σκοπό τη μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και άρα τη μεγαλύτερη ασφάλεια του συστήματος διανομής, θα λαμβάνουν ως αντάλλαγμα γενναίες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν. «Ανάσα» στους βιομηχάνους προσφέρει επίσης και η διαφαινόμενη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την «Gazprom» για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Τέλος, χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του υπουργού Γ. Μανιάτη, προς τον Επίτροπο, Ενέργειας, G. Oettinger, με την οποία ζητά την εξασφάλιση κονδυλίων για τη χρονική επέκταση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον». Οπως αναφέρεται στην επιστολή, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 187.000 αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα, έχουν ήδη δαπανηθεί 396 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ