Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ»
Ενισχύει τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

Στη συζήτηση κατά άρθρο βρίσκεται από χτες η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής που αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον «Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας» του οποίου οι ρυθμίσεις προβλέπουν την περαιτέρω διευκόλυνση των μονοπωλιακών ομίλων να «επενδύουν» εντός και εκτός Ελλάδας. Οι νέες διευκολύνσεις θα παρέχονται μέσω του φορέα που θα συσταθεί με την επωνυμία Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της υφιστάμενης εταιρείας «ΙNVEST IN GREECE» («Επενδύστε στην Ελλάδα») με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης επισήμανε ότι από το νομοσχέδιο οι πραγματικοί ωφελημένοι «θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, τα μονοπώλια που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εξαγωγές» και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη των μονοπωλίων και οι πολιτικές που την υπηρετούν περιορίζουν κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, τη δυνατότητα μιας μικρής επιχείρησης να εξασφαλίσει στον αυτοαπασχολούμενο, στο μικροέμπορο, ένα αξιοπρεπές μεροκάματο και μία σταθερή εργασία», ενώ χιλιάδες οδηγούνται σε λουκέτα. «Οσο κι αν προσπαθεί - συνέχισε - ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης και κτηνοτρόφος, όσο κι αν δουλέψει, όσες ικανότητες κι αν διαθέτει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αντιστρέψει τις βασικές οικονομικές εξελίξεις. Σήμερα είναι αυταπάτη ότι μπορεί να γίνει μεγαλοεπιχειρηματίας και ότι θα γλυτώσει από τη δύσκολη θέση. Κάθε άλλη πρόταση που διακηρύσσει το αντίθετο είναι και ανεδαφική και αποπροσανατολιστική. Αυτοί που την υπερασπίζονται, σπέρνουν αυταπάτες, τους κοροϊδεύουν χοντρά, αυτοαπασχολούμενους, φτωχομεσαία αγροτιά και βιοτέχνες».

Τόνισε ότι: «Μόνο η λαϊκή εξουσία μπορεί να διαχειριστεί την κοινωνική εξέλιξη προς όφελος των σημερινών και αυριανών αναγκών των αυτοαπασχολούμενων, της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς με σίγουρη δουλειά, με ανθρώπινο ωράριο και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με εισόδημα και κοινωνικές παροχές που να ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με δωρεάν Υγεία, Παιδεία, επαρκή χρόνο για ξεκούραση, κοινωνική ασφάλιση. Με λαϊκή οικονομία, με λαϊκή εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους».

  • Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας τροπολογία που αφορά την ανανέωση βιβλιαρίων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κλάδους που πλήττονται από ανεργία όπως οικοδόμοι, της ναυπηγικής βιομηχανίας κ.ά. Η τροπολογία αυτή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αν δεν ικανοποιηθεί η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων, όπως ανέφερε και ο Ν. Μωραΐτης για ανανέωση σε όλους με μηδέν ένσημα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ