Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ενίσχυση των στρατιωτικών δομών για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Από το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ χτες στο Ζάππειο

Eurokinissi

Από το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ χτες στο Ζάππειο
Την παραπέρα ενδυνάμωση των στρατιωτικών δομών της ΕΕ για δράση τους όπου το απαιτούν τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, δρομολόγησαν χτες οι υπουργοί Αμυνας των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, πρώτη μέρα της Ατυπης Συνόδου τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Σήμερα, η συζήτηση εστιάζει σε πέντε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με έμφαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, σε κλειστή συνεδρίασή τους, χτες το απόγευμα, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, και με παρόντα στη συζήτηση τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν (σήμερα το πρωί συναντάται με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά), εστίασαν στους τρόπους υλοποίησης των «συμπερασμάτων» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη 2013. Θυμίζουμε ότι με βάση εκείνα τα «συμπεράσματα», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη - μέλη «να βελτιώσουν την ανάπτυξη και διαθεσιμότητα» μέσων και προσωπικού, με «πιο ευέλικτους, άμεσα διεκπεραιώμενους Σχηματισμούς Μάχης», για επιχειρήσεις και αποστολές παντού στον κόσμο.

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ίδιος ο προεδρεύων Αβραμόπουλος «βασικός σκοπός αυτής της συνάντησης είναι (...) να συνεργαστούμε, να εντείνουμε τη συνεργασία μας, ώστε να υιοθετήσουμε πολιτικές οι οποίες θα στηρίζουν και θα προωθούν την υπόθεση της (σ.σ.: ιμπεριαλιστικής) ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας. Οχι μονάχα στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ενδεικτική και η παρέμβαση στο Συμβούλιο της αναπληρωτού υπουργού Αμυνας, Φώφης Γεννηματά, που στάθηκε «στη σημασία της επεξεργασίας και υιοθέτησης μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ», μεταξύ άλλων και γιατί «τα συμφέροντα της ΕΕ φυσικά δεν περιορίζονται στη Μεσόγειο. Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας με την καταπολέμηση της πειρατείας αποτελεί αναμφίβολη προτεραιότητα (...) η προστασία των οικονομικών συμφερόντων των κρατών, συνεπώς και των πολιτών της ΕΕ, βασίζεται στα προαναφερθέντα σημεία και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων των θαλασσών (από την Ενέργεια μέχρι τη αλιεία) που περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά, επεξεργασία και διανομή τους». Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος τους είναι η υιοθέτηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας μέχρι τον Ιούνη.

Οι υπουργοί Αμυνας ασχολήθηκαν και με τα γεγονότα της Ουκρανίας, αναμένοντας βέβαια τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματα της ευρωενωσιακής αποστολής που στάλθηκε στην Ουκρανία.

Σήμερα, οι υπουργοί προγραμματίζεται να συζητήσουν «επιχειρήσεις» όπου μετέχουν ευρωενωσιακές δυνάμεις, με έμφαση στην ATALANTA (στο Κέρας της Αφρικής), στη EUFOR ALTHEA (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), ΕU Training Mission (Μάλι) και EU Training Mission (Σομαλία). Θυμίζουμε ότι, σήμερα, η ΕΕ, αναπτύσσει 7.000 προσωπικό σε 12 μη στρατιωτικές αποστολές και σε τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο ΓΕΝ ο διοικητής της ΑΤΑLANTA

Σημειωτέον, για την επιχείρηση ATALANTA, ότι χτες ο Επιχειρησιακός Διοικητής της Βρετανός υποναύαρχος Bob Tarrant, επισκέφθηκε το ΓΕΝ, «όπου και συζήτησε θέματα που αφορούν στην εν λόγω επιχείρηση», όπως ανακοινώθηκε.

Θυμίζουμε ότι στις 13/2, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η φρεγάτα «Ψαρά» αναχώρησε από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκειμένου να λάβει μέρος στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα, για ένα τρίμηνο.

Η ATALANTA είναι σε εξέλιξη από το 2008 και στόχο έχει την εξάπλωση του ιμπεριαλιστικού στρατιωτικού ιστού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της Αφρικής, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας, διασφαλίζοντας στην ουσία τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όχι μόνο.

Οπως είπε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος στο πλήρωμα της φρεγάτας λίγο πριν αποπλεύσει από τη Σαλαμίνα «ο σκοπός είναι συγκεκριμένος (...) Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά -ας μην το ξεχνάμε αυτό- και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας»...

Εξάλλου, σήμερα, σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών, θα γίνει ειδική συζήτηση για την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία δρομολογείται με πρόσχημα τις συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, καθώς έχουν μεγάλα συμφέροντα (ιδιαίτερα ενεργειακά) στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε και πέτυχε το Στρατηγείο της Λάρισας να οριστεί επιχειρησιακό κέντρο της δύναμης επέμβασης «EUFOR RCA», να παράσχει για την επέμβαση μέσα και επιτελείς.

ΕΕΔΥΕ: «Ανεπιθύμητοι οι μακελάρηδες των λαών»

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ χαρακτηρίζει «προκλητικό σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός στενάζει από τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση των μέτρων που έφερε η λυκοσυμμαχία της ΕΕ για να πλουτίζουν παραπάνω οι καπιταλιστές, να συνεδριάζει στην Ελλάδα η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ».

Ξεκαθαρίζει ότι «είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας όλοι αυτοί οι μακελάρηδες των λαών». Βάζει στόχους για το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα: Αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Να κλείσουν τώρα οι ΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου. Να επιστρέψουν όλοι οι Eλληνες που συμμετέχουν σε στρατιωτικές και αστυνομικές αποστολές στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δηλώνει έτοιμη να στείλει πολεμικά μέσα στην Ερυθρά Θάλασσα!(2023-12-20 00:00:00.0)
Σε πρώτο πλάνο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις(2015-05-16 00:00:00.0)
Φιέστα για λήξη επιχείρησης που ...συνεχίζεται με άλλη μορφή(2015-03-24 00:00:00.0)
Επέκταση στρατιωτικής δράσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2014-09-11 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ(2014-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ