Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΡΙΑ
Συνάντηση στη Μόσχα ενόψει νέων διαπραγματεύσεων

Για πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι αντικαθεστωτικοί στη Μόσχα
Για πρώτη φορά οι συγκεκριμένοι αντικαθεστωτικοί στη Μόσχα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στη Μόσχα μεταφέρθηκε χτες το παζάρι για την κατάσταση στη Συρία, που εδώ και τρία χρόνια βιώνει την ιμπεριαλιστική επέμβαση με εμπροσθοφυλακή τους αντικαθεστωτικούς μισθοφόρους. Στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκε, μετά από πρόσκληση, αντιπροσωπεία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, μιας από τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις, με επικεφαλής τον Αχμαντ Τζάρμπα. Αν και οι πληροφορίες έβγαιναν με το σταγονόμετρο, ο Μπάντε Τζάμους, γγ του «Εθνικού Συνασπισμού», δίνοντας, πριν τη συνάντηση του Τζάρμπα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αποκλειστική συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» υποστήριξε ότι βασικός σκοπός της επίσκεψής τους είναι «να πείσουν τη ρωσική πλευρά να αλλάξει στάση στη συριακή κρίση» και να πάρει «την πλευρά του λαού και όχι της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ». «Πιστεύουμε ότι η Μόσχα θα ακούσει την έκκλησή μας για βοήθεια στο συριακό λαό και να μην πάρει το μέρος του καθεστώτος, που έχει βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε λιμοκτονία και απελπισία», είπε ο Τζάμους, καταλήγοντας ότι η τρέχουσα «πολιτική κρίση στη Συρία δεν μπορεί να τερματιστεί δίχως να εκπληρωθούν όλοι οι επαναστατικοί στόχοι, που είναι πρώτα από όλα ο τερματισμός της δικτατορίας Ασαντ».

Ρώσοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, σημείωναν ότι βασικός σκοπός της χτεσινής συνάντησης ήταν να διευρυνθεί η αντιπροσωπεία της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης και με άλλες πλευρές που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Ασαντ. Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, φάνηκε αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές «εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η Συρία σχεδιάζει να στείλει ένα μεγάλο φορτίο χημικών όπλων εκτός της χώρας αυτόν το μήνα. Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εξέφρασε από την πλευρά του τη βεβαιότητα πως η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει και στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών της Γενεύης ΙΙ στις 10 του μήνα.

Εξελίξεις με τις κουρδικές οργανώσεις

Κύμα εισροής εκατοντάδων νεαρών ισλαμιστών Κούρδων από το Ιράκ στη Συρία, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των εξτρεμιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε»(ISIL), κατέγραφε χτες το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», σημειώνοντας πως πρόκειται για μία ανησυχητική τάση που δεν αποκλείεται να εμπλέξει στη σύρραξη και το Ιρακινό Κουρδιστάν, που ως σήμερα είχε καταφέρει να παραμείνει σχεδόν αλώβητο από τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή, σε σημείο που να μοιάζει με νησίδα σταθερότητας σε μία «θάλασσα» συρράξεων...

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι Κούρδοι της Συρίας, που εδώ και καιρό έχουν συγκροτήσει μέτωπο ανάσχεσης της δράσης των ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ISIL, προχωρούν αργά αλλά σταθερά σε βήματα ευρείας αυτονομίας. Την περασμένη βδομάδα προχώρησαν αυτοβούλως στη ντε φάκτο ίδρυση του «Rojava», δηλαδή του δυτικού (συριακού) Κουρδιστάν, ενώ πριν περίπου ενάμιση μήνα τρεις μεθοριακές συριακές περιοχές κοντά στο ιρακινό Κουρδιστάν κήρυξαν την αυτονομία τους από τη Δαμασκό, προχωρώντας στο σχηματισμό τοπικής και «περιφερειακής» κυβέρνησης με δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, δική τους σημαία και πρωτεύουσα το Καμισλί. Ηγετικά στελέχη των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσαν (σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων) πως έχουν ήδη ολοκληρώσει σχέδιο συντάγματος, στο οποίο δε φαίνεται επί του παρόντος να επιδιώκουν ξεκάθαρα την απόσχισή τους από τη Συρία, έχοντας πιθανό πρότυπο το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Προετοιμάζουν παράλληλα το έδαφος για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών μέσα στην άνοιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυνση αντιθέσεων σε φόντο κλιμάκωσης των μαχών(2017-10-24 00:00:00.0)
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης(2017-06-23 00:00:00.0)
«Ανατροπές» και διαμάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών μισθοφόρων(2014-06-12 00:00:00.0)
Διπλωματικές ζυμώσεις εν μέσω συγκρούσεων(2014-01-24 00:00:00.0)
Ζυμώσεις και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ενόψει της διάσκεψης «Γενεύη 2»(2014-01-19 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις(2012-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ