Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Επιφυλακτική για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποίησε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν

Από τη συνάντηση στο Βερολίνο
Από τη συνάντηση στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτού αποτελέσματος και χωρίς χρονοδιάγραμμα», δήλωσε σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, χτες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

Η Μέρκελ εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 στις διαπραγματεύσεις (αφορά την περιφερειακή πολιτική) και εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 (αφορούν το δικαστικό σώμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα), συμπληρώνοντας ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι οι διαπραγματεύσεις και αυτές το Βερολίνο τις στηρίζει πλήρως. Κατά τα άλλα επισήμανε ότι οι δυο χώρες έχουν «κοινά στρατηγικά συμφέροντα». Οσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, δήλωσε ότι «κάθε χώρα διανύει το δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό με τις δικές της, εσωτερικές δυνάμεις» και στήριξε το αίτημα των μεταναστών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία να τους χορηγείται διπλή υπηκοότητα.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν ζήτησε σθεναρότερη στήριξη από τη Γερμανία για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, έχοντας νωρίτερα το πρωί υπογραμμίσει ότι «αυτή δεν είναι αρκετή».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, κατά τη συνάντηση στην Καγκελαρία, ήταν η σύγκρουση στη Συρία και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», με τον Ερντογάν να αναφέρεται σε μεγάλο αριθμό Γερμανών ισλαμιστών οι οποίοι περνούν τα σύνορα της χώρας τους από τη Συρία.

Μιλώντας χτες το πρωί σε διοργάνωση της «δεξαμενής σκέψης» «Γερμανική Εταιρία για την Εξωτερική Πολιτική», ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η Αραβική Ανοιξη, ο εμφύλιος στη Συρία και η τρέχουσα κρίση στη Αίγυπτο απέδειξαν ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία.

Τονίζοντας τη σημασία που έχει οι δύο χώρες να κάνουν κοινά βήματα, ανέφερε ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την Τουρκία αλλά και το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή για την Αγκυρα, πάνω από 5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τουρκία, ενώ οι επενδύσεις της μίας χώρας στην άλλη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας είναι «τα ζητήματα τρομοκρατίας» και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα την κατάσταση» στη Συρία.

Ενδιαφέρον έχει η συζήτηση που «άναψε» στα γερμανικά ΜΜΕ η επίσκεψη Ερντογαν. Μιλώντας στη Deutche Welle ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας από το Ινστιτούτο Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, Γκύντερ Ζόιφερτ, είπε ότι «αν το κυβερνητικό κόμμα χάσει πολλές ψήφους (σ.σ. στις επερχόμενες τοπικές εκλογές), ενδέχεται να οδηγηθεί σε διάσπαση. Είναι ακόμη πιθανό να ιδρυθούν νέα κόμματα ή να αποσυρθεί ο Ερντογάν».

Μηνύσεις και δίκες στο εσωτερικό

Προχτές ξεκίνησε στην Καισάρεια της Τουρκίας η δίκη τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται για το θάνατο του 19χρονου φοιτητή Αλί Ισμαήλ Κορμάζ, στη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού. Περίπου 2.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν χτες έξω από το δικαστήριο, ενώ γύρω από αυτό απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις «για λόγους ασφαλείας».

Τη Δευτέρα, επίσης, δικηγόροι του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν, κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του Τούρκου πρωθυπουργού για «κακολογίες και προσβολές», ζητώντας 100.000 τουρκικές λίρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ