Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεν άρχισαν οι επαφές με τους Ταλιμπάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δεν ξεκίνησαν τελικά οι προκαταρκτικές συναντήσεις μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει χτες. Το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε διευκρινίσεις από τις ομάδες των Ταλιμπάν, λίγες μέρες αφού ο πρωθυπουργός Σαρίφ ενημέρωσε τη Βουλή ότι θα συστήσει ομάδα διαπραγμάτευσης.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα τελεσφορήσουν. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ως εμπόδια τις αντιδράσεις του λαού απέναντι στους Ταλιμπάν αλλά και τις διαφωνίες στο εσωτερικό των Ταλιμπάν, όπου άλλοι εμφανίζονται πρόθυμοι και άλλοι εξαιρετικά αρνητικοί για τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Υπολογίζεται ότι οι συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν έχουν κοστίσει ως τώρα τις ζωές 40.000 ανθρώπων, ενώ οι «οικονομικές απώλειες» από τη «συνεχιζόμενη κυριαρχία του τρόμου σε διάφορες περιοχές της χώρας» - όπως αναφέρουν τα αστικά ΜΜΕ - προσδιορίζονται σε «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια». Βεβαίως, αυτό που «χωρίζει» τόσο τους Ταλιμπάν με την κυβέρνηση όσο και τις διάφορες ομάδων των Ταλιμπάν δεν είναι οι διαφωνίες στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων αλλά η κυριαρχία στον πλούτο της χώρας και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν βυθισμένοι στις στερήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ