Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οδοφράγματα και κινήσεις συμβιβασμού

ΚΙΕΒΟ.--

Η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια για αποκλιμάκωσή της. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή, Γιούρι Μιροσνιτσένκο, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, εάν αυτή η εξέλιξη απομείνει «ως μοναδική δημοκρατική διέξοδος επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα». Μεταφέροντας την άποψη του Προέδρου ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει με τη βία τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης από την πλατεία Ανεξαρτησίας (Μεϊντάν) ούτε και από τα κατειλημμένα κτίρια αν και έχει όλες τις δυνατότητες να το πράξει. Στελέχη πάντως της αντιπολίτευσης που έχουν προβάλει αίτημα για πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα θέτουν ζήτημα αλλαγής Συντάγματος, απειλώντας ότι αν αυτό δεν συμβεί κινδυνεύει η «εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας». Ο φόβος τους είναι ότι και με πρόωρες εκλογές δεν είναι σίγουρο ότι η αντιπολίτευση θα κυριαρχήσει.

Στο μεταξύ, ένα από τα βασικά μπλοκ των Ουκρανών αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ο αποκαλούμενος «Δεξιός Τομέας», συμφώνησε χτες με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας να εκκενώσει τη μία οδό και διοικητικά κτίρια στην πόλη του Κιέβου, εάν οι 100 και πλέον κρατούμενοι ακτιβιστές αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες μέρες. Η προσφορά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ήρθε δύο μέρες μετά τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές - καταληψίες διοικητικών κτιρίων μέσω νόμου που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση που είχε ως αφορμή την απόρριψη από την κυβέρνηση της υπογραφής συμφωνίας με την ΕΕ - που δεν αποκλείεται για το μέλλον - και τη σύναψη συμφωνίας για δάνειο από τη Ρωσία. Η Ουκρανία βέβαια βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ και τις ΗΠΑ, για τη γεωστρατηγική της θέση.

Πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, που αναμενόταν χτες στο Κίεβο, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα επιδιώξει μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αυξήσει στα 150 εκατομμύρια ευρώ την ετήσια οικονομική ενίσχυση προς το Κίεβο, εάν η σχεδιαζόμενη συμφωνία σύνδεσης υλοποιηθεί.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία «προκαταρκτικών» συζητήσεων με την ΕΕ σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. «Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τότε θα εξετάσουμε το είδος της στήριξης», είπε. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, προειδοποιώντας ότι ένας αγώνας δρόμου για το ποιος μπορεί να πληρώσει τα περισσότερα πιθανώς να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ουκρανία. «Παραμένει μια πυριτιδαποθήκη και ελπίζω ότι καμία πλευρά δεν θα την πυροδοτήσει», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ