Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πρόσωπα...

«Τα κόμματα κάνουν, ακόμη και τώρα, το λάθος να επιλέγουν αμιγώς κομματικές προσωπικότητες ως υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Οι πολίτες αναζητούν ικανούς υποψήφιους που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τοπικά προβλήματα. Ειδικά, στην εποχή μας, οι πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να βρουν το κουράγιο και να επιλέξουν τους καλύτερους, όχι τους ημέτερους». (Από το κύριο άρθρο της «Καθημερινής»). Επισήμανση πρώτη. Ολα τα «πρόσωπα» ασκούν πολιτική. Και η πολιτική εκφράζει ταξικά συμφέροντα. Που είναι συγκρουόμενα. Προβλήματα θα λυθούν ή προς όφελος του λαού ή προς όφελος του κεφαλαίου. Μέση λύση δεν υπάρχει. Επισήμανση δεύτερη. Κανείς δεν αντιλέγει ότι και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, η αντιπαράθεση όμως για τα πρόσωπα έχει νόημα όταν υπάρχει κοινό στρατηγικό πλαίσιο. Προφανώς, η εφημερίδα έχει υπόψιν της τα κόμματα του συστήματος και του ευρωμονόδρομου και τους κάνει τέτοιες υποδείξεις. Γι' αυτό ο λαός να μην «τσιμπάει».

Και τα ... «άλλα» πρόσωπα

Για πρόσωπα βεβαίως κάνει λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάγοντας τη μάχη των τοπικών εκλογών σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, με επιδίωξη την ισχυροποίησή του για να αναδειχτεί σε κυβέρνηση. Γράφει η χτεσινή «Αυγή»: «Τα πρόσωπα, νέα και άφθαρτα, ως έκφραση και αιχμή των κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων που οργανώνουν το ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής, ανήκουν σε ολόκληρο το φάσμα των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων». Αλήθεια αυτά τα «νέα και άφθαρτα πρόσωπα» θα εφαρμόσουν πολιτική διαφορετική απ' αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ; Την πολιτική ενίσχυσης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, την πολιτική της ΕΕ και της Ευρωζώνης για τις περιφέρειες και τους δήμους που ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που επιλέγουν και πραγματοποιούν έργα υποδομής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, σε όλους τους τομείς της οικονομίας (Βιομηχανία, Τουρισμός, Εμπόριο κ.λπ.,). Την πολιτική υπονόμευσης των εργατικών διεκδικήσεων, αφού τα συνδικαλιστικά του στελέχη υπογράφουν Συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις μισθών, κάνουν τα χατίρια της εργοδοσίας, όπως η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, που συμφώνησε με τους φαρμακοβιομήχανους στη μετατροπή του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων σε επαγγελματικό κ.λπ. Την πολιτική διαχείρισης της εξαθλίωσης με τα διάφορα δίκτυα κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων, που μαθαίνουν τους εργαζόμενους να ζουν με μειωμένες απαιτήσεις...

Πονηριές ... χωρίς ουσία

«Οι βαρονίες, η αριστοκρατία, οι γαλαζοαίματοι της εξουσίας, οι μόνιμοι επιβήτορες του κράτους, οι αντιπρόσωποι του παλιού και οι εκπρόσωποι της φθοράς τελειώνουν». Αυτά είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ. Η ΝΔ δεν είναι κόμμα του κεφαλαίου, των αστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά βαρονίες, γαλαζοαίματοι, επιβήτορες και ως τέτοιοι είναι αντιπρόσωποι του παλιού. Και ποιος φέρνει το «νέο»; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί τη διαχείριση αυτού του ίδιου αστικού κράτους ως κυβέρνηση και έχει στόχους στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο με την κυβέρνηση: Καπιταλιστική ανάκαμψη, ΕΕ, διαχείριση της φτώχειας. Πονηρό! Πίσω από τα «παχιά λόγια» και τους πομπώδεις αρνητικούς χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποιεί ως πολιτική αντιπαράθεση, κρύβει το ταξικό αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και το ταξικό περιεχόμενο της δικής του πολιτικής διαχείρισης. Ο λαός να το συνειδητοποιήσει. Καταδίκη στην κυβέρνηση, καμιά εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οργάνωση της δικής του αντιπολίτευσης, της δικής του συμμαχίας για αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ.

Γίνεται ο λύκος πρόβατο;

«(...)γνωρίζουμε ποια είναι τα όρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης, και της πρωτοβουλίας που έχει παρθεί για την σύνταξη μιας έκθεσης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (...) Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι πού θα καταλήξει τελικά το κείμενο της έκθεσης και κατά πόσον τα συμπεράσματά του είναι αντίστοιχα των συμπερασμάτων που έχει βγάλει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών». Αυτά αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ο Ν. Χουντής ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την περιβόητη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας. Είναι η επιτροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκ των προτέρων εκτιμήσει ότι καταδικάζει την τρόικα και την πολιτική των μνημονίων. Τώρα «τα γυρίζει», μιλώντας για «όρια της πρωτοβουλίας» και αναρωτιέται πού θα καταλήξει η επιτροπή. Την «πάτησε» κοινώς; Η ουσία δεν είναι αυτή, αλλά η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να παρασύρει το λαό σε λογικές ότι μπορεί να γίνει ο λύκος πρόβατο, ότι δηλαδή μέσω των ευρωενωσιακών θεσμών μπορεί να αλλάξουν Ευρωζώνη και ΕΕ επί το φιλολαϊκότερον. Μονόδρομος για το λαό η αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ