Τρίτη 31 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις

Στο Χαλέπι συγκεντρώνονται ένοπλοι Σύροι αλλά και από άλλες χώρες, όπου μάχονται με το στρατό της Συρίας
Στο Χαλέπι συγκεντρώνονται ένοπλοι Σύροι αλλά και από άλλες χώρες, όπου μάχονται με το στρατό της Συρίας
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα ζητήσει η Γαλλία, ως προεδρεύουσα, σε μία νέα προσπάθεια επιβολής κυρώσεων που θα ανοίγει το δρόμο άμεσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Η ρωσική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι δε θα δεχθεί έρευνες σε πλοία κατευθυνόμενα προς τη Συρία, που φέρουν ρωσική σημαία, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ, που ενισχύουν τις κυρώσεις, ενώ με αφορμή την κατάσταση στο Χαλέπι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι το τίμημα της στήριξης των «δυτικών» στους ενόπλους της «αντιπολίτευσης» είναι «μεγαλύτερη αιματοχυσία».

Αμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά και το λεγόμενο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» της «αντιπολίτευσης», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ ετοιμάζεται να διατάξει σφαγές αμάχων στο Χαλέπι, που έχει μετατραπεί σε επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ «αντικαθεστωτικών» και κυβερνητικών δυνάμεων, καθώς ο έλεγχός του θεωρείται καίριος.

Ο επονομαζόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (ΕΣΣ) της «αντιπολίτευσης» προωθεί τη δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου, που θα «προετοιμάσει τη μετάβαση», μετά την «πτώση» του Ασαντ. Σύμφωνα με τον «ΕΣΣ», στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν έξι πολιτικοί και στρατιωτικοί, που θα επιλεγούν από αξιωματούχους και στρατιωτικούς που έχουν συνταχθεί με την «αντιπολίτευση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, πραγματοποιεί επίσκεψη στο ιρακινό Κουρδιστάν, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Κούρδους που δρουν στη Συρία να ενταχθούν στις δυνάμεις των «αντικαθεστωτικών». Η Τουρκία από την πλευρά της εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες, στέλνοντας στα σύνορα με τη Συρία φάλαγγα 20 οχημάτων με στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και τεθωρακισμένα. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δεν αναμένεται να περάσουν τα σύνορα της Συρίας, ωστόσο η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δε θα ανεχθεί να απειληθεί από «τρομοκρατικές ομάδες», εννοώντας κουρδικές δυνάμεις.

Και ο ΟΥΤΣΕΚΑ στην εκπαίδευση Σύρων αντικαθεστωτικών

Χτες, το συριακό πρακτορείο SANA ανέφερε ότι ο στρατός απέτρεψε είσοδο ένοπλων «τρομοκρατών», από την Ιορδανία και το Λίβανο. Ταυτόχρονα, επανέρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες για εκπαίδευση Σύρων αντικαθεστωτικών στο Κοσσυφοπέδιο από στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ, που δρούσε κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ως εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων, Ενβέρ Χοτζάι, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης και πως η Πρίστινα προσφέρει μόνο πολιτική στήριξη στη συριακή αντιπολίτευση... Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι «δεν πρόκειται απλά για ανταλλαγή εμπειριών (...) αλλά για την προετοιμασία Σύρων μαχητών στο Κοσσυφοπέδιο», ότι η εκπαίδευση γίνεται σε περιοχές που γεωγραφικά είναι παρόμοιες με αυτές της Συρίας και ότι δεν αποκλείεται «το ενδεχόμενο της λειτουργίας των κέντρων εκπαίδευσης στις πρώην στρατιωτικές βάσεις του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου"».

Για σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Χομς και τη Ραστάν από κυβερνητικές δυνάμεις έκανε λόγο ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, υπολοχαγός Μπαμπακάρ Γκαγέ. Χτες ανακοινώθηκε ότι αυτομόλησε ο επιτετραμμένος της Συρίας στο Λονδίνο, Χαλέντ αλ Αγιούμπι, ενώ στην Τουρκία αυτομόλησαν 11 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της αστυνομίας στη Λατάκεια.

Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ