Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διεργασίες σε όλα τα μέτωπα και σενάρια τριχοτόμησης

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν τώρα την Τουρκία ότι θα ζητήσουν πίσω τα βαρέα όπλα που έδωσαν στους Κούρδους

Από τη συνάντηση, στη Μόσχα, του Ρώσου υπουργού Αμυνας (αριστερά) με τον Αχμαντ Τζάρμπα (δεξιά), στέλεχος οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης

AP

Από τη συνάντηση, στη Μόσχα, του Ρώσου υπουργού Αμυνας (αριστερά) με τον Αχμαντ Τζάρμπα (δεξιά), στέλεχος οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σχέδια ανάπτυξης στρατευμάτων στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενόψει του επόμενου γύρου ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν (4 - 5 Ιούλη) και στη Γενεύη (10 Ιούλη).

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποκάλυψε χτες πως στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα, πέριξ της Δαμασκού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ρωσικά και ιρανικά στρατεύματα, αμερικανικά και ιορδανικά στη νότια περιοχή Ντεράα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων που είχε υπογραφτεί στις 4 Μάη ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράν και Ρωσία, κάνοντας τότε πολλούς να μιλούν για σχέδια «de facto» τριχοτόμησης της χώρας.

Μία παραπλήσια εκδοχή παρουσίασε νωρίτερα χτες ο Ρώσος βουλευτής και προεδρεύων της Επιτροπής Αμυνας της Δούμας (Βουλής), Βλαντιμίρ Σαμάνοφ. Ο Σαμάνοφ είπε πως η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Καζακστάν και την Κιργιζία να αναπτύξουν στρατεύματα στη Συρία, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση. Ο Ρώσος απεσταλμένος στη Συρία πρόσθεσε πως Ρωσία και Ιράν θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα για να ελέγξουν «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία και πως θα ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν «και άλλες χώρες».

Στις 4 Μάη, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν να δημιουργήσουν τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών. Η μεγαλύτερη από αυτές περιλαμβάνει την επαρχία του Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία. Οι άλλες τρεις είναι στην επαρχία Χομς, στα βόρεια, στην περιοχή της Ανατολικής Γούτας (ανατολικά της Δαμασκού) και κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Ιορδανία στα νότια.

Μέρος της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία είχε αντιταχθεί σε αυτήν την πρόταση, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να πείσει τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, και τους Ιρανούς συμμάχους του να σεβαστούν τις εκεχειρίες.

Νωρίτερα χτες, Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σε επιστολή που φέρεται πως έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του, Φικρί Ισίκ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, στην οποία διαβεβαιώνει πως τα βαρέα όπλα που δόθηκαν στους Κούρδους της Συρίας θα ζητηθούν πίσω και πως στην επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη βόρεια Συρία «το 80% των δυνάμεων θα είναι Αραβες μαχητές» και «αραβική» θα είναι και η διοίκηση της πόλης, μόλις εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιπλέον, στη Μόσχα συναντήθηκε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αχμαντ Τζάρμπα της συριακής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Συρία Αύριο», από τη λεγόμενη «Πλατφόρμα του Καΐρου». Ο Τζάρμπα είπε ότι εναποθέτει στη Μόσχα τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο, ενώ ο Λαβρόφ κατηγόρησε μέρος της συριακής αντιπολίτευσης, που στηρίζεται από το εξωτερικό, ότι πάσχιζε περισσότερο για την ικανοποίηση της ατζέντας ξένων συμφερόντων παρά για το καλό του συριακού λαού...

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ανακοινώθηκε πως οι τζιχαντιστές στη Μοσούλη του βόρειου Ιράκ ανατίναξαν το ιστορικό τέμενος Αλ Νούρι, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και στο οποίο είχε κάνει το πρώτο δημόσιο κήρυγμά του ο αρχηγός των τζιχαντιστών, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. Η εξέλιξη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και χαρακτηρίστηκε από τον Ιρακινό πρωθυπουργό ένδειξη πως οι τζιχαντιστές χάνουν λέγοντας πως η ανακατάληψη της Μοσούλης είναι πλέον «θέμα ημερών»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ