Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Κατεπειγόντως σήμερα στην Ολομέλεια

Με συνοπτικές διαδικασίες, όπως προβλέπει η διαδικασία του κατεπείγοντος, εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και σήμερα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» στο οποίο περιέχονται οι ρυθμίσεις όπως το άρθρο 2 για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Στην Επιτροπή «πέρασε» με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Τόσο η διαδικασία του κατεπείγοντος, όταν μάλιστα το νομοσχέδιο κατατέθηκε προχτές τα μεσάνυχτα, όσο και το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο είχαν συμπεριληφθεί ένα σωρό άλλες άσχετες διατάξεις, έδωσε αφορμή για να ξεσπάσει μια ακόμα μεγάλη, αλλά αποπροσανατολιστική και κενή ουσιαστικού περιεχομένου, κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής διαχείρισης, που βασίστηκε κυρίως πάνω σε άρθρα και όχι στο ταξικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ενώ στην «επιχείρηση» αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού λαϊκών αντιδράσεων, έπαιξαν το δικό τους ρόλο οι βουλευτές της συγκυβέρνησης με τις διαμαρτυρίες τους για διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες δεν είχαν το χαρακτήρα το κατεπείγοντος. Παίρνοντας τη σκυτάλη της κοροϊδίας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως διαλλακτικός, απέσυρε προσωρινά τις επίμαχες διατάξεις. Συγκεκριμένα, απέσυρε τις διατάξεις από 1 ως και 18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10, 13. Ενώ μέχρι αργά το απόγευμα ερχόταν η μία πίσω από την άλλη νέες δήθεν νομοθετικές βελτιώσεις.

Ευθέως ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης είπε «μας δεσμεύουν το μνημόνιο και οι προθεσμίες της τρόικας» και έκανε καθαρό ότι το νομοσχέδιο «αν δε συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα έρθει ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ειδικός αγορητής Γ. Σταθάκης είπε ότι το νομοσχέδιο «επιδεινώνει τους όρους σε σχέση και με το νόμο 4161», χαρακτηρίζοντας «τελευταία ασφάλεια» το νόμο Κατσέλη, αυτόν δηλαδή που άνοιξε το δρόμο γι' αυτές τις εξελίξεις. Οσον αφορά το Ειδικό Επενδυτικό Ταμείο, η αντίρρησή του αφορούσε μόνο στην έδρα: «Είναι αδιανόητη η επιλογή έδρας εκτός Ελλάδας. Δηλαδή, δεν είναι αξιόπιστη η Αθήνα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις;»!

Από το ΠΑΣΟΚ, ο ειδικός αγορητής Θανάσης Μωραΐτης, σα να μην είναι το κόμμα του που νομοθετεί, ανέφερε, κοροϊδεύοντας τον κόσμο: «Η εμμονή της τρόικας με το θέμα των πλειστηριασμών είναι πρωτοφανής. Δεν είχε λόγο γι' αυτό» και πως «εσωτερικές τρόικες προσπαθούν να αναδιατάξουν την ακίνητη περιουσία». Ζήτησε «ευελιξία στη ρύθμιση για να μην υπάρχει η λογική ξαφνικού θανάτου. Αν υπάρχει αδυναμία μιας δόσης να δούμε ικανή περίοδο χάριτος πριν την καταγγελία από την τράπεζα».

Από τους ΑΝΕΛ, ο Τ. Κουίκ αρχίζοντας τα γνωστά περί χώρας υπό κατοχή για να βγαίνει λάδι το κεφάλαιο, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο υπαγορεύτηκε από την τρόικα «και είναι συνέχεια της ταφόπλακας που μπαίνει στις ελληνικές οικογένειες».

Από τη ΔΗΜΑΡ, η Ασ. Ξηροτύρη υπερασπίστηκε τη θέση του κόμματός της που είχε καταθέσει και τροπολογία για αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για δύο χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2015-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org