Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, από τον οποίο έλαβε το όνομά της η γνωστή νόσος των νεύρων.

1917 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Χάινριχ Μπελ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1972).

1924 Δημοσιεύονται στο «Ριζοσπάστη» οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

1931 Στην Κύπρο, ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία, ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο, όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό. Δύο μέρες μετά, οι βρετανικές αρχές εξαπολύουν σειρά τρομοκρατικών μέτρων και διενεργούν κύμα συλλήψεων, κυρίως κατά των κομμουνιστών: 850 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκωσία, 520 στη Λεμεσό, 980 στην Αμμόχωστο.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1941 Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι συγκροτούν την πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, την «Προλεταριακή Ταξιαρχία».

1944 Οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις παθαίνουν πανωλεθρία από τον ΕΛΑΣ στη Δραπετσώνα. Στο μέτωπο της Καλλιθέας, οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα (Δεκέμβρης 1944). Την ίδια στιγμή, στην Ηπειρο αρχίζουν οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά του Ζέρβα. Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει την Αρτα.

1944 Αρχίζει στο Ντεμπρετσέν τις εργασίες της η Προσωρινή Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας. Σχηματίζεται η Προσωρινή Εθνική Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν ταυτόχρονα στην Εδεσσα και τη Νάουσα. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Εύζωνοι του Κιλκίς.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων. Οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν «γραμμή άμυνας» γύρω από την παλιά πόλη και προσβάλλουν ελληνοκυπριακά βόρεια προάστια. Οι Ελληνοκύπριοι αντιπαρατίθενται ένοπλα με τους Τουρκοκύπριους, ενώ άλλοι, υπό τον (κατοπινό πραξικοπηματία) Ν. Σαμψών επιτίθενται στην Ομορφίτσα. Κατά τις συγκρούσεις, διαπράττονται αγριότητες και από τις δύο πλευρές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λευκωσία. Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σ. Ενωσης και της Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη, υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλων 8»).

1988 Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 της Αμερικανικής εταιρείας Pan-Am συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους τρομοκράτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ