Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «δημοκρατία» τους...

«Ζωγράφισε» και πάλι χτες ο Γ. Πρετεντέρης στην εφημερίδα «Τα Νέα». Θέλοντας να κριτικάρει τις αδυναμίες στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε στη διαφάνεια και τον έλεγχο που ασκείται στις ΗΠΑ στο αστικό πολιτικό προσωπικό ως παράδειγμα για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας!

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Επειδή η δημοκρατία και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και σε κάθε καπιταλιστικό κράτος είναι δημοκρατία για το κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την υποκρισία και το ψέμα. Τι να πρωτοσημειώσουμε; Τις σχέσεις του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ με τη μαφία; Τις αδρές χρηματοδοτήσεις αστών πολιτικών από μεγαθήρια του κεφαλαίου; Μόνο το 2009 στην πολιτεία του Ν. Τζέρσεϊ συνελήφθησαν 40 «επιφανείς» πολιτικοί, ραβίνοι, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κατηγορούμενοι για διαφθορά κ.ά.

... και οι συνεπείς και ασυνεπείς!

Επίσης ο Γ. Πρετεντέρης αναφέρεται στη «συνέπεια των πολιτικών», τη συνέπεια «λόγων και πράξεων». Βεβαίως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολος στόχος, αφού η ασυνέπεια είναι βασικό χαρακτηριστικό του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, εμφανίζοντας τις αστικές -επί της ουσίας- πολιτικές τους ως «σοσιαλιστικές», προχωρώντας σε ανέξοδες διακηρύξεις που δεν αντιστοιχούν στις προθέσεις και τις πραγματικές στοχεύσεις (π.χ. τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970). Οπως εύκολος στόχος είναι και αστοί πολιτικοί που πιάνονται στα πράσα όπως π.χ. ο Μ. Λιάπης. Ομως πρέπει να πούμε ότι ελάχιστοι αστοί πολιτικοί έχουν ομολογήσει κυνικά τον αστικό χαρακτήρα των κομμάτων τους, ότι δηλαδή δεν «εκπροσωπούν όλο το λαό», αλλά ότι δρουν προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο έχει άλλωστε επιπτώσεις στη δημοτικότητά τους. Η αστική πολιτική, απευθυνόμενη προς την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει αντικειμενικά χαρακτήρα εξαπάτησης, με στόχο την υποταγή τους κάτω από ξένες γι' αυτούς σημαίες.

Ετσι, λοιπόν, το ζήτημα είναι το πότε θα κριθούν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τα δημοσιογραφικά στηρίγματά τους ως προς τη «συνέπεια» για την -εν γνώσει τους- ψευδή διακήρυξη ότι εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου μπορούν να εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων...

Κοντράρουν τη Γερμανία;

«Οταν οι πολιτικές της Ευρώπης αντανακλούν αυτά που θέλει μια χώρα (ή έστω μια μικρή ομάδα πλούσιων χωρών), εις βάρος της συνολικής ανάπτυξης της Ενωσης, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική πρόοδο(...) Αν δεν καταλάβουν και οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ότι οι έως τώρα πολιτικές δεν επέτυχαν, ότι πρέπει να δράσουν άμεσα και ανατρεπτικά, με γνώμονα το κοινό μας μέλλον, τότε ας μη σπαταλάμε άλλο χρόνο και χρήμα σε ανούσιες συναντήσεις». Αυτά γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η χτεσινή «Καθημερινή». Ευθεία βολή στη Γερμανία και την Ευρωζώνη. Που δείχνει ότι η συνεχιζόμενη κρίση οξύνει συνεχώς τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ και ανάμεσα στους καπιταλιστές στην Ελλάδα που αναζητούν χαλάρωση στη δημοσιονομική πολιτική ώστε να υπάρξει ρευστότητα από τις τράπεζες και το κράτος προς τους επιχειρηματίες για επενδύσεις. Και «φλερτάρουν» με τις ΗΠΑ, και όχι μόνο, για τέτοια βοήθεια. Ο λαός να μην εμπλακεί στις κόντρες των αστών. Στο δικό του δρόμο, της αντεπίθεσης ενάντιά τους, αυτός.

Θέλει ο χρυσαυγίτης να κρυφτεί...

Θέλει ο χρυσαυγίτης να κρυφτεί, αλλά «η χαρά» δεν τον αφήνει όταν έρχεται η ώρα να πάρει σαφή θέση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Παράδειγμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Στις 12 Δεκέμβρη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», ανέφερε: «Είναι εγκληματικό να επιμένουμε σε διατάξεις που δεν αποδίδουν τίποτα στην οικονομία, αλλά δημιουργούν περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά και αποτρέπουν επιχειρηματίες από την άσκηση δραστηριοτήτων». Κατά τα άλλα, ο ίδιος χτες στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων» «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση για τη «φτωχοποίηση» του λαού και άρχισε την κλάψα για τα κομμένα ρεύματα κλπ., κλπ.

Απάτη

«Ευρωπαϊκό κατηγορητήριο κατά της τρόικας. Κόλαφος για το μνημονιακό κατεστημένο αποτελεί το σχέδιο έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής σχετικά με τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της ΕΕ», γράφει η χθεσινή «Αυγή». Χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την έκθεση. Τι εκτιμά όμως η έκθεση; Οτι για την κρίση, την ανεργία και την αύξηση του δημόσιου χρέους ευθύνεται η τρόικα και η πολιτική που εφαρμόζεται ως τώρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη. Γιατί η κρίση είναι αντικειμενικό γεγονός στον καπιταλισμό, μετά από την ανάπτυξη, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω κρίσης, ενώ το δημόσιο χρέος οφείλεται στα λεφτά που έδιναν τα κρατικά ταμεία για δημόσιες επενδύσεις υπέρ των καπιταλιστών ή για κατευθείαν επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή την απάτη συγκαλύπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας στο λαό ότι η πολιτική που εφαρμόζεται ως τώρα έφερε την κρίση, ενώ η δική του πολιτική θα την αντιμετωπίσει σε όφελός του. Ετσι τον χειραγωγεί. Καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον ευρωμονόδρομο. Αντεπίθεση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, από τον οποίο έλαβε το όνομά της η γνωστή νόσος των νεύρων.

1917 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Χάινριχ Μπελ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1972).

1924 Δημοσιεύονται στο «Ριζοσπάστη» οι οδηγίες της ΚΕ του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες («μπολσεβικοποίηση»).

1931 Στην Κύπρο, ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία, ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο, όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό. Δύο μέρες μετά, οι βρετανικές αρχές εξαπολύουν σειρά τρομοκρατικών μέτρων και διενεργούν κύμα συλλήψεων, κυρίως κατά των κομμουνιστών: 850 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκωσία, 520 στη Λεμεσό, 980 στην Αμμόχωστο.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1941 Οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές παρτιζάνοι συγκροτούν την πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα, την «Προλεταριακή Ταξιαρχία».

1944 Οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις παθαίνουν πανωλεθρία από τον ΕΛΑΣ στη Δραπετσώνα. Στο μέτωπο της Καλλιθέας, οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα (Δεκέμβρης 1944). Την ίδια στιγμή, στην Ηπειρο αρχίζουν οι επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ κατά του Ζέρβα. Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει την Αρτα.

1944 Αρχίζει στο Ντεμπρετσέν τις εργασίες της η Προσωρινή Εθνοσυνέλευση της Ουγγαρίας. Σχηματίζεται η Προσωρινή Εθνική Κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν ταυτόχρονα στην Εδεσσα και τη Νάουσα. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στην κωμόπολη Εύζωνοι του Κιλκίς.

1951 Ψηφίζεται από τη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1963 Ξεσπά στην Κύπρο η κρίση που υποβόσκει από τις 30 Νοέμβρη, όταν ο Μακάριος διαβιβάζει στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φαζίλ Κιουτσούκ, μνημόνιο με 13 σημεία, για την αναθεώρηση του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κιουτσούκ απαντά αρνητικά. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκέμβρη του 1963 αρχίζουν επεισόδια στη Λευκωσία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα οποία κορυφώνονται με εκατέρωθεν νεκρούς τη μέρα των Χριστουγέννων. Οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν «γραμμή άμυνας» γύρω από την παλιά πόλη και προσβάλλουν ελληνοκυπριακά βόρεια προάστια. Οι Ελληνοκύπριοι αντιπαρατίθενται ένοπλα με τους Τουρκοκύπριους, ενώ άλλοι, υπό τον (κατοπινό πραξικοπηματία) Ν. Σαμψών επιτίθενται στην Ομορφίτσα. Κατά τις συγκρούσεις, διαπράττονται αγριότητες και από τις δύο πλευρές. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, τουρκικά πολεμικά σκάφη εμφανίζονται προ της Κύπρου και βρετανικά τεθωρακισμένα παρεμβαίνουν μεταξύ των αντιμαχομένων στη Λευκωσία. Η απειλή τουρκικής εισβολής αίρεται, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, της Σ. Ενωσης και της Βρετανίας. Στις 29 Δεκέμβρη, υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «πράσινη γραμμή».

1968 Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη («Απόλλων 8»).

1988 Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 της Αμερικανικής εταιρείας Pan-Am συντρίβεται στο Λόκερμπι της Σκοτίας, με αποτέλεσμα το θάνατο 259 επιβατών και 11 κατοίκων της πόλης. Το γεγονός αποδόθηκε σε Λίβυους τρομοκράτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ