Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «δημοκρατία» τους...

«Ζωγράφισε» και πάλι χτες ο Γ. Πρετεντέρης στην εφημερίδα «Τα Νέα». Θέλοντας να κριτικάρει τις αδυναμίες στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, αναφέρθηκε στη διαφάνεια και τον έλεγχο που ασκείται στις ΗΠΑ στο αστικό πολιτικό προσωπικό ως παράδειγμα για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας!

Η αλήθεια βεβαίως είναι διαφορετική. Επειδή η δημοκρατία και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και σε κάθε καπιταλιστικό κράτος είναι δημοκρατία για το κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την υποκρισία και το ψέμα. Τι να πρωτοσημειώσουμε; Τις σχέσεις του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ με τη μαφία; Τις αδρές χρηματοδοτήσεις αστών πολιτικών από μεγαθήρια του κεφαλαίου; Μόνο το 2009 στην πολιτεία του Ν. Τζέρσεϊ συνελήφθησαν 40 «επιφανείς» πολιτικοί, ραβίνοι, δήμαρχοι, επιχειρηματίες κατηγορούμενοι για διαφθορά κ.ά.

... και οι συνεπείς και ασυνεπείς!

Επίσης ο Γ. Πρετεντέρης αναφέρεται στη «συνέπεια των πολιτικών», τη συνέπεια «λόγων και πράξεων». Βεβαίως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εύκολος στόχος, αφού η ασυνέπεια είναι βασικό χαρακτηριστικό του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, εμφανίζοντας τις αστικές -επί της ουσίας- πολιτικές τους ως «σοσιαλιστικές», προχωρώντας σε ανέξοδες διακηρύξεις που δεν αντιστοιχούν στις προθέσεις και τις πραγματικές στοχεύσεις (π.χ. τα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970). Οπως εύκολος στόχος είναι και αστοί πολιτικοί που πιάνονται στα πράσα όπως π.χ. ο Μ. Λιάπης. Ομως πρέπει να πούμε ότι ελάχιστοι αστοί πολιτικοί έχουν ομολογήσει κυνικά τον αστικό χαρακτήρα των κομμάτων τους, ότι δηλαδή δεν «εκπροσωπούν όλο το λαό», αλλά ότι δρουν προς το συμφέρον του κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο έχει άλλωστε επιπτώσεις στη δημοτικότητά τους. Η αστική πολιτική, απευθυνόμενη προς την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχει αντικειμενικά χαρακτήρα εξαπάτησης, με στόχο την υποταγή τους κάτω από ξένες γι' αυτούς σημαίες.

Ετσι, λοιπόν, το ζήτημα είναι το πότε θα κριθούν τα αστικά πολιτικά κόμματα και τα δημοσιογραφικά στηρίγματά τους ως προς τη «συνέπεια» για την -εν γνώσει τους- ψευδή διακήρυξη ότι εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου μπορούν να εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων...

Κοντράρουν τη Γερμανία;

«Οταν οι πολιτικές της Ευρώπης αντανακλούν αυτά που θέλει μια χώρα (ή έστω μια μικρή ομάδα πλούσιων χωρών), εις βάρος της συνολικής ανάπτυξης της Ενωσης, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική πρόοδο(...) Αν δεν καταλάβουν και οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ότι οι έως τώρα πολιτικές δεν επέτυχαν, ότι πρέπει να δράσουν άμεσα και ανατρεπτικά, με γνώμονα το κοινό μας μέλλον, τότε ας μη σπαταλάμε άλλο χρόνο και χρήμα σε ανούσιες συναντήσεις». Αυτά γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η χτεσινή «Καθημερινή». Ευθεία βολή στη Γερμανία και την Ευρωζώνη. Που δείχνει ότι η συνεχιζόμενη κρίση οξύνει συνεχώς τους ανταγωνισμούς στην ΕΕ και ανάμεσα στους καπιταλιστές στην Ελλάδα που αναζητούν χαλάρωση στη δημοσιονομική πολιτική ώστε να υπάρξει ρευστότητα από τις τράπεζες και το κράτος προς τους επιχειρηματίες για επενδύσεις. Και «φλερτάρουν» με τις ΗΠΑ, και όχι μόνο, για τέτοια βοήθεια. Ο λαός να μην εμπλακεί στις κόντρες των αστών. Στο δικό του δρόμο, της αντεπίθεσης ενάντιά τους, αυτός.

Θέλει ο χρυσαυγίτης να κρυφτεί...

Θέλει ο χρυσαυγίτης να κρυφτεί, αλλά «η χαρά» δεν τον αφήνει όταν έρχεται η ώρα να πάρει σαφή θέση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Παράδειγμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος. Στις 12 Δεκέμβρη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», ανέφερε: «Είναι εγκληματικό να επιμένουμε σε διατάξεις που δεν αποδίδουν τίποτα στην οικονομία, αλλά δημιουργούν περαιτέρω στρεβλώσεις στην αγορά και αποτρέπουν επιχειρηματίες από την άσκηση δραστηριοτήτων». Κατά τα άλλα, ο ίδιος χτες στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων» «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση για τη «φτωχοποίηση» του λαού και άρχισε την κλάψα για τα κομμένα ρεύματα κλπ., κλπ.

Απάτη

«Ευρωπαϊκό κατηγορητήριο κατά της τρόικας. Κόλαφος για το μνημονιακό κατεστημένο αποτελεί το σχέδιο έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής σχετικά με τις δραστηριότητες της τρόικας στις χώρες της ΕΕ», γράφει η χθεσινή «Αυγή». Χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την έκθεση. Τι εκτιμά όμως η έκθεση; Οτι για την κρίση, την ανεργία και την αύξηση του δημόσιου χρέους ευθύνεται η τρόικα και η πολιτική που εφαρμόζεται ως τώρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη. Γιατί η κρίση είναι αντικειμενικό γεγονός στον καπιταλισμό, μετά από την ανάπτυξη, η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω κρίσης, ενώ το δημόσιο χρέος οφείλεται στα λεφτά που έδιναν τα κρατικά ταμεία για δημόσιες επενδύσεις υπέρ των καπιταλιστών ή για κατευθείαν επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή την απάτη συγκαλύπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας στο λαό ότι η πολιτική που εφαρμόζεται ως τώρα έφερε την κρίση, ενώ η δική του πολιτική θα την αντιμετωπίσει σε όφελός του. Ετσι τον χειραγωγεί. Καμιά εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον ευρωμονόδρομο. Αντεπίθεση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org