Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Νέα επιβάρυνση στη λαϊκή κατοικία

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τη συγκυβέρνηση

Ψηφίστηκε επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης το βάρβαρο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις», ενώ από τις 10 χτες το πρωί συνεχίστηκε η συζήτηση πάνω στα άρθρα. Μέχρι αργά το απόγευμα αναμενόταν να γίνει η ψηφοφορία επί των άρθρων, εκτός από το άρθρο 7 που αφορά στις δήθεν «εκπτώσεις» στο φόρο για ορισμένες περιπτώσεις, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά., το οποίο μετά από αίτημα της ΔΗΜΑΡ θα ψηφιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι με ονομαστική ψηφοφορία.

Η χτεσινή συζήτηση κινήθηκε στο γνωστό μοτίβο των άσφαιρων αντεγκλήσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της διαχείρισης, αποφεύγοντας συνειδητά την ουσία που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ. Οτι και αυτό το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου, των μονοπωλίων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα νέο φόρο επιβάρυνσης της λαϊκής κατοικίας και κατά κύριο λόγο της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, για να διασφαλίσει το κράτος φορολογικά έσοδα ούτως ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει μετά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου». Ενώ συγκεντρώνει τη μικρή ακίνητη περιουσία και τη γη σε λίγα χέρια, στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε άρθρα του νομοσχεδίου που εξαιρούν από τη φορολογία «την ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιούν ή κατέχουν νομικά πρόσωπα», όπως οι βιομηχανίες και τα ξενοδοχεία.

Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά άλλες «χαριστικές» ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που διευκολύνουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τη μείωση κατά 40% της μεγαβατώρας για βιομηχανική χρήση, την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλιών, θαλάσσιων περιοχών και των βυθών τους για επιχειρηματική δραστηριότητα!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ