Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11729

Σήμερα στον Περισσό το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

ΣΕΛ.  15
«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Βαθαίνει ο φιλοπόλεμος χαρακτήρας της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων

ΣΕΛ.  4  -  5

Μετατρέπουν λαϊκές οικογένειες σε ομήρους των τραπεζών

  • Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τους εργαζόμενους, μέσα από τα Συνδικάτα τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας
  • Κανένα λαϊκό σπίτι να μη μείνει απροστάτευτο στα νύχια των τραπεζών και της εφορίας

Το κυβερνητικό σχέδιο «προστασίας» από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι ωμός εκβιασμός εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που μετατρέπονται σε ομήρους των τραπεζών. Στόχος, η χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου, μέσα από την υποχρέωση όλων να καταβάλλουν δόσεις στις τράπεζες και, ταυτόχρονα, η συγκέντρωση της γης στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της αβεβαιότητας για ένα χρόνο αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, συντηρώντας τα αδιέξοδα και την αγωνία όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια. Οι εργαζόμενοι να στηρίξουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την απαγόρευση πλειστηριασμών για τη λαϊκή κατοικία, τη διαγραφή χρεών από τόκους, τη δραστική περικοπή των δανείων. Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια, ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.


ΣΕΛ.  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν είμαστε «μαζί»

Κάθε που τελειώνει μια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, τα αστικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν για το αίσιο τέλος. Το ίδιο συνέβη και χτες. Οι πανηγυρισμοί, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι από την 1η του Γενάρη νέα δεινά θα προστεθούν στην πλάτη του λαού και ότι από την αρχή του νέου χρόνου κάθε χώρα της ΕΕ, και η Ελλάδα, θα είναι υπό μόνιμη επιτήρηση και διαρκή μνημόνια. Κι επειδή αυτό είναι γνωστό, οι χτεσινοί πανηγυρισμοί στον αστικό Τύπο σπεύδουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα συνοχής κυβέρνησης και λαού, που «μαζί» κατάφεραν να είναι επιτυχής η διαπραγμάτευση, «μαζί» θα τα καταφέρουν και στη συνέχεια.

Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν «μαζί» ο λαός με την κυβέρνηση. Τον παρουσιάζουν συμβαλλόμενο για να περάσουν στο παρασύνθημα: «Να συνεχίσουμε με την ίδια υπευθυνότητα για καλύτερα αποτελέσματα». Καμιά τέτοια υπευθυνότητα δεν πρέπει να δείχνει ο λαός. Αντίθετα, πρέπει να κάνει τα πάντα με την πάλη του για να βάλει εμπόδια και να αποσταθεροποιήσει κάθε πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια, που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ, όπως και αν χαρακτηρίζεται κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί αυτήν την πολιτική.

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η πρόβλεψη για ανάκαμψη, στηρίζονται πάνω στο ξεζούμισμα του λαού. Είναι γνωστές ήδη οι υποσχέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση και περιορισμό χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, με ταυτόχρονη όμως συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Επιβεβαιώνουν ότι στις διάφορες διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, δεν υπάρχει θέση για τα λαϊκά συμφέροντα. Οι απολύσεις, τα χαράτσια, οι πλειστηριασμοί ακολουθούν τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις, που όσο γίνονται εντός των τειχών της ΕΕ δεν μπορούν παρά να καταλήγουν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Το ΚΚΕ έγκαιρα έχει επισημάνει ότι η μόνιμη οικονομική επιτήρηση από τις Βρυξέλλες, οι εποπτείες, τα μνημόνια, ο μόνιμος και διαρκής έλεγχος των προϋπολογισμών από την Κομισιόν και η επιβολή δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μέτρων σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι «κανόνες» που έχουν αποδεχθεί τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει συνειδητά να παραχωρήσουν ένα μέρος της κυριαρχίας τους στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου μέσα από αυτήν τη διαδικασία να διασφαλίσουν καλύτερους όρους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.

Η σταθερότητα στην οποία αναφέρονται είναι σταθερότητα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Το ζητούμενο στις σημερινές συνθήκες είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συμβάλουν με τη δράση τους στο να «σταθεροποιηθεί» ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να συγκροτηθεί μια ισχυρή εργατική αντιπολίτευση για να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, την ΕΕ τις κυβερνήσεις και τα κόμματα της αστικής διαχείρισης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού. Αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ του λαού, να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να συγκροτηθεί η λαϊκή συμμαχία, να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική-λαϊκή εξουσία.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαίτησαν έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ανέργους

Με αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και να καταβληθεί σε όλους έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ μπροστά στις γιορτές, διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα συνδικάτα και συνδικαλιστές, άνεργοι και εργαζόμενοι. Από την Ομόνοια, όπου έγινε η συγκέντρωση, πορεύτηκαν με συνθήματα και πανό προς το υπουργείο Εργασίας και συναντήθηκαν με τον υπουργό, ο οποίος απέρριψε προκλητικά τα αιτήματα των διαδηλωτών.


ΣΕΛ.  13


Συγκέντρωση για τις δίκες αγροτών στην Καρδίτσα

ΣΕΛ.  11
Μεγάλη κινητοποίηση χθες των μαθητών των ΕΠΑΛ

ΣΕΛ.  17
Κάτω από 500 ευρώ το 36% των συντάξεων

ΣΕΛ.  14
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Γιορτές για τα παιδιά και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης και γιορτές για τα παιδιά διοργανώνουν Συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές σήμερα και τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  12
Σήμερα δικάζονται τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org