Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ
Βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια η χώρα

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στη βάση και της στενότερης συνεργασίας της λυκοσυμμαχίας με την ΕΕ, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση χτες της διήμερης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η χώρα μας είναι παρούσα σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έσπευσε ταυτόχρονα για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας που διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, να σημειώσει ότι «η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του αναβαθμισμένου σταθεροποιητικού ρόλου της στην περιοχή, μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει από μια τέτοια προοπτική».

Στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, βρέθηκε η κατάσταση στο Αφγανιστάν όπου βρίσκονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα, καθώς και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και ο ρόλος των κρατών - μελών στο φόντο των σχεδίων για επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Στην ατζέντα της Συνάντησης, βρέθηκε η ενίσχυση της «πολυεθνικής συνεργασίας» των κρατών - μελών, στη βάση του ιμπεριαλιστικού δόγματος της «έξυπνης άμυνας», που στοχεύει και στην ενίσχυση της κοινής δράσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η «έξυπνη άμυνα» βασίζεται σε τομείς δυνατοτήτων όπως: Πυραυλική άμυνα, ανταλλαγή πληροφοριών, διατήρηση ετοιμότητας, κοινή εκπαίδευση και προετοιμασία δυνάμεων.

«Σε μία εποχή διαρκών μεταβολών και εξελίξεων, η Ατλαντική Συμμαχία προσαρμόζει τις δομές της και αναμορφώνει τις προτεραιότητές της», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας: «Ως Ελλάδα αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της "έξυπνης άμυνας" και στην επεξεργασία κοινών δομών και σχηματισμών».

Ο Δ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση «στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», θα θέσει ως βασική προτεραιότητα «την ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ με πρωτοβουλίες σε κοινούς τομείς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, της ΕΕ και της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Ο Ελληνας υπουργός συμμετείχε και στη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που έγινε χτες, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Αλβανίας, της Γεωργίας και της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ