Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια έκθεση με αντικομμουνιστική στόχευση

Μια έκθεση από τη λεγόμενη «Ανοιξη της Πράγας» περιοδεύει σε διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης με φωτογραφίες του Γιόζεφ Κουντέλκα, που στηρίζεται από τα γνωστά αντικομμουνιστικά ινστιτούτα που έχουν στηθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για την λεγόμενη «μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η έκθεση ξεκίνησε στην Πράγα την προηγούμενη βδομάδα και τώρα έχει μεταφερθεί σε πόλεις της Ρουμανίας ενώ θα πάει και σε άλλες χώρες. Βεβαίως, η προβολή του φωτογραφικού υλικού είναι ενταγμένη σε μια εκστρατεία συσκότισης των πραγματικών ιστορικών στοιχείων που παρουσιάζονται ως εισβολή τον Αύγουστο του 1968 των σοβιετικών στρατευμάτων.

Αυτό που κρύβει ο συγκεκριμένος φωτογράφος και τα ινστιτούτα που προωθούν την έκθεση και έχουν αναλάβει την παραχάραξη της Ιστορίας στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, είναι ότι στην τότε Τσεχοσλοβακία διεξαγόταν μια έντονη ταξική πάλη που πήρε τα χαρακτηριστικά αντεπανάστασης με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ετσι η διεθνιστική συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών, του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας (με εξαίρεση τη Ρουμανία), που συνέδραμαν και με στρατιωτικές δυνάμεις, ήταν αυτή που απέτρεψε την αιμοτοχυσία που επιδίωκαν οι δυνάμεις που ήθελαν την παλινόρθωση του καπιταλισμού, αξιοποιώντας και λάθη και αδυναμίες της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Οι σημερινές εκθέσεις, το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή μνήμη» που χρυσοπληρώνει η ΕΕ (και αποκάλυψε στις 19 Οκτώβρη με πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης») είναι το αποτέλεσμα σειράς προσπαθειών των αστικών δυνάμεων που κορυφώθηκαν στα τέλη του 2005 - αρχές 2006 με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αν και δεν πέρασε ως υποχρεωτικό για τις χώρες, άνοιξε το δρόμο για την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού που βλέπουμε και σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ