Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι παρεμβάσεις των άλλων κομμάτων

Αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση της απαράδεκτης τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης σημείωσε:

«Λέει κάποιος "εγώ θεωρώ ότι ένας νόμος είναι κακός. Θεωρώ ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Σε ηθικό επίπεδο το καταλαβαίνω τι λέει. Σε νομικό επίπεδο, όμως, λέει κάτι εντελώς ακατάληπτο και το οποίο δεν μπορούμε να συμμεριστούμε. Εδώ μπορεί βεβαίως να αμφισβητηθεί και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπορεί να αμφισβητηθεί και η διοικητική πράξη και η αστυνομική διάταξη και η απόφαση ενός δικαστηρίου. Οταν όμως τελειώσει η συζήτηση, έχουμε πια δίκαιο. Μπορώ να παραβιάσω το δίκαιο; Κάθε μέρα παραβιάζεται το δίκαιο και από την άλλη η έννομη τάξη με μηδενική ανοχή οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις της επιβολής του δικαίου. Εχουμε κάνει μια επιλογή: Ανήκουμε και πιστεύουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη διεθνή έννομη τάξη και στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Το ΚΚΕ λέει να φύγουμε από την ΕΕ, αλλά τώρα ακούω και για τον ΟΗΕ».

Μία μέρα μετά την υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας που συμπεριλάμβανε τον «τρομονόμο», ο εκπρόσωπός του Θ. Δρίτσας είπε ότι δε στηρίζει τη νέα τροπολογία, γιατί «γεννά σοβαρά ζητήματα αφού δεν είναι δυνατόν οι αποφάσεις του ΟΗΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών να αντιμετωπίζονται ως πεδίο που η παράβασή τους να ποινικοποιεί συμπεριφορές πολιτών».

Παρά την αρχική επιφύλαξη της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τζάγκρη, τελικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Τριαντάφυλλος υπερασπίστηκε την τροπολογία. Αποκρύπτοντας την πραγματική της στόχευση, ισχυρίστηκε ότι αυτή προβλέπει την τιμωρία όποιου παραβιάζει, π.χ., ένα εμπάργκο πετρελαίου κατά μιας χώρας και αυτό δεν το κάνουν τα κινήματα, αλλά όποιος θέλει να κερδίσει πουλώντας πετρέλαιο στη συγκεκριμένη χώρα.

Υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς.

Αντίθετα, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν μόνο δυσμενείς διεθνείς αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ