Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Μέγα έλλειμμα στην πρωτογενή πρόληψη

Αρχισαν χτες οι εργασίες του 1ου επιστημονικού συνεδρίου

Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΕΣΥΝ. Οι σύνεδροι κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Β. Μάνου
Στιγμιότυπο απ' τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου του ΕΣΥΝ. Οι σύνεδροι κρατούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Β. Μάνου
Κάλεσμα στους γονείς, τους νέους, τους εκπαιδευτικούς, τους καλλιτέχνες, σε κάθε άνθρωπο σε πανστρατιά για το χτίσιμο μιας ουσιαστικής πολιτικής για την πρόληψη των ναρκωτικών στη χώρα μας, ανακόπτοντας «την παλίρροια της εξάρτησης, που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες νέους», απηύθυναν οι εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), κατά τη διάρκεια της έναρξης του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την πρωτογενή πρόληψη.

Ενα συνέδριο που αποτελεί τον πρωτότυπο εορτασμό της εικοσάχρονης και αδιάκοπης δράσης του ΕΣΥΝ, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του Βασίλη Μάνου, προέδρου του ΕΣΥΝ, που έχασε τη ζωή του μόλις προχτές. Αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του, η αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ Ελένη Μωραΐτου, αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά του, ενώ λίγα λεπτά αργότερα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά διαβάστηκαν δύο κείμενα του Νίκου Αντωνάκου, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, θεατρικά δοσμένα, που καυτηρίαζαν την άποψη που ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη «καθείς και η γλάστρα του», αλλά και την ιδεολογία του «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή του».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες σας, τον αγώνα για πρόληψη, που αποτελεί και το θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών», υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα Ναρκωτικά Απ. Τασούλας. Το κυρίαρχο πρόβλημα δεν είναι η ελαττωματική προσωπικότητα των χρηστών, αλλά κοινωνικά αίτια, επισήμανε στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή των νέων στους αγώνες της κοινωνίας είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν επίσης η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, εκπρόσωποι συλλόγων γυναικών κ.α. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν επίσης η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Παναγιώτης Παλαβός μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην εικοσάχρονη πορεία του ΕΣΥΝ αναφέρθηκε στην έναρξη του Συνεδρίου, η Ελένη Μωραΐτου, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΥΝ σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεκαθάρισε τεκμηριωμένα τη θέση ότι δεν υπάρχει διάκριση μαλακών και σκληρών ναρκωτικών, ότι το πρόβλημα έχει μια σφαιρικότητα. Η αντιμετώπισή του, υπογράμμισε, ξεκινάει από την πρόληψη, η θεραπεία περνάει μόνο μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες με «στεγνά προγράμματα» αποτοξίνωσης και η μέριμνα για την επανένταξη στην κοινωνική ομάδα είναι ο κολοφώνας της προσπάθειας. Η αποποινικοποίηση, συνέχισε, που προοδευτικά καθιερώνεται, είναι συνειδητή υποχώρηση της πολιτείας στις πιέσεις των κύκλων των ναρκεμπόρων.

Αναφερόμενη στις πολύπλευρες παρεμβάσεις του ΕΣΥΝ, στο διάστημα λειτουργίας του, τόνισε ότι η πολιτεία απουσίασε από αυτή την προσπάθεια. «Ελειπε η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν πετύχαμε να πείσουμε την πολιτεία και να την ενεργοποιήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό φαίνεται καθαρά από το ότι κανένα νομοσχέδιο δε συγκεκριμενοποίησε κάποιο πρόβλημα πρόληψης, εκτός από την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ, που στη βάση του επιχειρεί τη διαχείριση του προβλήματος με τη χρήση υποκατάστατων», είπε.

Τα γενέθλια της ίδρυσης του ΕΣΥΝ συμπίπτουν με τη στατιστική καταγραφή μιας κατακόρυφης όξυνσης του φαινόμενου της χρήσης και εξάρτησης, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Ετσι η ανάγκη για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου αντικατέστησε οποιοδήποτε εορταστικό πρόγραμμα επετειακού χαρακτήρα.

Ηταν μερικά από τα πρώτα λόγια της Ελένης Ζαφειρίου, ΓΓ του ΕΣΥΝ, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην απουσία πολιτικής βούλησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης. «Η πρόληψη, υπογράμμισε, και ιδιαίτερα η πρωτογενής πρόληψη αποτελεί το μέγα έλλειμμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η άρνηση και η απουσία πολιτικής βούλησης να εντοπιστούν και να καταπολεμηθούν οι παράγοντες δημιουργίας και εξάπλωσης της μιας από τις μάστιγες του αιώνα, καθρεφτίζει στο βάθος τον προσανατολισμό των κρατών σε επιλογές που απέχουν πολύ από την προστασία της κοινωνικής και ηθικής αξίας του ανθρώπου. Οσο καθυστερεί η απόφαση και πράξη για μια ουσιαστική πρόληψη με ρηξικέλευθα μέσα και προτάσεις τόσο η διαχείριση, συντήρηση και αναπαραγωγή του προβλήματος θα εδραιώνεται». Επίσης, η ΓΓ του ΕΣΥΝ προειδοποίησε ότι αν καθυστερήσουμε λίγο ακόμα, κινδυνεύουμε να πορευόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα στον αστερισμό της εξάρτησης από ουσίες, της κάθε είδους εξάρτησης.

«Η στροφή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και της ελληνικής, μετά την πολιτική της μείωσης της ζήτησης, στην πολιτική της μείωσης της βλάβης, αποτελεί μια επικίνδυνη υποχώρηση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη δυναμική της εξάπλωσης του φαινομένου», τόνισε στη συνέχεια. Η αντίληψη, συνέχισε, περί δήθεν ελευθερίας της διάθεσης του σώματος, περί του δήθεν δικαιώματος στην αυτοκαταστροφή, αντανακλά μια εκτεταμένη κοινωνική κρίση, όπου η ανάγκη φαλκίδευσης κοινωνικών - πολιτικών ανθρωπιστικών αξιών, προβάλλει σαν προϋπόθεση της διατήρησης της εξουσίας της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων.

«Η αποκοπή, τόνισε τέλος, του φαινομένου της εξάρτησης από τους κοινωνικοοικονομικούς όρους που το γεννούν και το αναπαράγουν, η ανάδειξη της βιολογίας σε ιδεολογικό οπλοστάσιο ερμηνείας του και η προσπάθεια αναγωγής του σε φαινόμενο ιατρικό αποδεικνύει την απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστική αντιμετώπισή του. Αποδεικνύει την απομάκρυνση των κυβερνήσεων από την υποχρέωσή τους να θεσμοθετήσουν συγκροτημένα, συστηματικά και συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης».

Η πρώτη ενότητα του συνεδρίου, τις εργασίες του οποίου κήρυξε ο Ε. Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ξεκίνησε χτες με θέμα: «Ατομο - κοινωνία - ναρκωτικά».

Χτες αναπτύχθηκαν τα θέματα:

  • «Τα ναρκωτικά σαν κοινωνικό φαινόμενο» (Η. Μιχαλαρέας).
  • «Η εξάρτηση από ναρκωτικά. Η λογική του συστήματος στα άκρα της» (Γ. Ρούσσης).
  • «Η πρόληψη διαμέσου της σχέσης: ικανότητα - δραστηριότητα - προσωπικότητα» (Μ. Τζωρτζοπούλου).
  • «Η τοξικομανία ως ακραία μορφή αλλοτρίωσης» (Κ. Μάτσα).

Σήμερα θα αναπτυχθούν πέντε ενότητες θεμάτων: «Κοινωνία σε κρίση - οικογένεια σε κρίση», «Η εκπαίδευση ως παράγοντας πρόληψης», «Ο ρόλος της εργασίας στην πρόληψη», «Πολιτισμός βασικός παράγοντας πρόληψης» και «Τα ΜΜΕ στο ρόλο της πρόληψης».

Αύριο θα αναπτυχθούν οι ενότητες: «Η νομοθετική πραγματικότητα» και «Ο ρόλος των θεραπευτικών κοινοτήτων και προγραμμάτων στην πρωτογενή πρόληψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ