Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣτΕ ΓΙΑ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ
«Οχι» στην εγκατάσταση δεξαμενής καυσίμων

«Φρένο» στα σχέδια της εταιρίας BUILMACOR AEE για εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων στην περιοχή της Λαυρεωτικής, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο χώρο της Λαυρεωτικής και συγκεκριμένα κοντά στον λιθόκτιστο καπναγωγό των εγκαταστάσεων της ΕΕΜΛ και την είσοδο του λιμανιού του Λαυρίου, επρόκειτο να εγκατασταθούν οι δεξαμενές πετρελαίου της εταιρείας BUILMACOR.

Στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προσέφυγε το σωματείο «Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών - ICOMOS», ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της Περιφερειακής Διοίκησης της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για την έγκριση της παραχώρησης του χώρου από τη Λιμενική Επιτροπή Λαυρίου στην πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρία, καθώς και κατά του υπουργού Πολιτισμού για την έγκριση της εγκατάστασης στον ίδιο χώρο δεξαμενών της εταιρίας.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Λαυρίου αποτελεί το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο βιομηχανικού πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο, μοναδικό ιστορικό τόπο, όπου συνυπάρχουν μνημεία βιομηχανικών εγκαταστάσεων από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη εποχή. Ολόκληρη η Λαυρεωτική έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος λόγω του μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, έχουν κηρυχτεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία οι εγκαταστάσεις του μεταλλουργικού εργοστασίου της Γαλλικής Εταιρίας, το συγκρότημα κατοικιών των εργαζομένων στη ΓΕΜΛ, οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Εταιρίας στην πόλη του Λαυρίου, οι εγκαταστάσεις της ΓΕΜΛ και της ΕΕΜΛ, καθώς και ο «λόφος της Σκουριάς».

Στο σκεπτικό της απόφασης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (1358/2001) αναφέρεται ότι κατά την απόφαση παραχώρησης από τη Λιμενική Επιτροπή δεν έγινε καμιά συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και των λειτουργικών αναγκών του λιμανιού, ούτε από τα παρατεθέντα στοιχεία αποδείχτηκε η ανάγκη ανεφοδιασμού με υγρά καύσιμα των πλοίων και συνεπώς η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κρίθηκε πλημμελής και γι' αυτό ακυρώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ