Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
«Να γίνει πράσινο!»
  • Την παραπάνω απαίτηση εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς των Αμπελοκήπων στην προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν
  • Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Να γίνει πράσινο όλο το εναπομείναν τμήμα του κτήματος ΘΩΝ, απαίτησαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι και οι φορείς των Αμπελοκήπων κατά την προχτεσινή συγκέντρωσή τους. Στην κατάμεστη αίθουσα του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος, ομόφωνα όλοι οι παρευρισκόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους ότι δε θα επιτρέψουν στον μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβό να χτίσει άλλο ένα γυάλινο κτίριο, όμοιο με αυτό που έχει χτίσει στο μισό κτήμα ΘΩΝ. Οτι η υποβάθμιση και η τσιμεντοποίηση της περιοχής θα σταματήσει και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τον κοινό αγώνα. Ταυτόχρονα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος πραγματοποίησαν σχετική Ερώτηση για το θέμα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την τακτική του, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, έχουν στην ουσία «ανάψει το πράσινο φως» για την υλοποίηση των σχεδίων του Μπ. Βωβού, ο οποίος έχει ήδη γεμίσει όλη την Κηφισίας με τα μεγαθήριά του. Πράγματι, όπως επισημαίνεται και στο ομόφωνο ψήφισμα της προχτεσινής συγκέντρωσης, καλείται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης να υλοποιήσει τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του και να ολοκληρώσει άμεσα την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως - εκδίδοντας σχετικό Προεδρικό Διάταγμα - με το οποίο να χαρακτηρίζει πράσινο όλο το ελεύθερο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου 40 (κτήμα Θων) έκτασης περίπου 4,5 στρεμμάτων.

Παράλληλα καλείται ο δήμαρχος της Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος να εγκαταλείψει την ηττοπαθή τακτική των συμβιβασμών και υπαναχωρήσεων με τις οποίες εξυπηρετεί τα σχέδια του Μπ. Βωβού. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του δήμου, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, πήρε προκλητική απόφαση με την οποία δέχεται τα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία - δημιουργία ενός ακόμα μεγαθηρίου 1150 τμ, υπόγειου γκαράζ 400 θέσεων - αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν καλύψει την πλήρη δαπάνη για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Τέλος, καλείται ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος να ακυρώσει την απαράδεκτη απόφαση της προκατόχου του, Ελ. Παπαζώη, σύμφωνα με την οποία το διατηρητέο εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του κτήματος αναδεικνύεται με τη δημιουργία ενός ακόμη μεγαθηρίου και όχι με πράσινο!

Η Ερώτηση του ΚΚΕ
  • Πρόκειται το ΥΠΕΧΩΔΕ να διαθέσει το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για την απαλλοτρίωση του χώρου;
  • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να «μπλοκάρει» την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ώστε να μην οικοδομηθεί και το υπόλοιπο κτήμα του Θων;

Τα δύο αυτά καίρια ερωτήματα απευθύνουν προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και στη Βουλή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι το υπόλοιπο κτήμα Θων δε θα οικοδομηθεί, σήμερα είναι προ των πυλών ο κίνδυνος οικοδόμησής του. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει εξαιτίας της εμμονής του ΥΠΕΧΩΔΕ να διαθέσει μόνο 2 δισ. δρχ. για την απαλλοτρίωση του χώρου - ποσό το οποίο δεν επαρκεί - και από την πρόσφατη, αιφνιδιαστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10/4/2001) που κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι ο δήμος θα ταχθεί υπέρ της πρότασης του Μπ. Βωβού, για την οικοδόμηση του κτήματος Θων, σε περίπτωση που το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνηθεί ή δεν απαντήσει σε έγγραφο του δήμου για να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του ποσού της απαλλοτρίωσης ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος».

Να σημειωθεί, αναφέρουν τέλος οι βουλευτές του ΚΚΕ, ότι η απόφαση αυτή ήρθε να αλλάξει προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μετατραπεί όλο το κτήμα Θων σε χώρο λειτουργικού πρασίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ