Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Η συγκέντρωση που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην παραλία της Λάρυμνας, μεθαύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη μάχη για να γίνει η υπόθεση υπεράσπισης της ΛΑΡΚΟ υπόθεση του ίδιου του λαού. Είναι συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζομένους της. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Είναι συνώνυμη του ορυκτού πλούτου της χώρας ως προς το ότι κατέχει μονοπωλιακά τα κοιτάσματα νικελίου, γεγονός που την καθιστά αυτόματα μια στρατηγικού τύπου εταιρεία, που το καθεστώς λειτουργίας της αφορά το σύνολο του λαού. Οχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Είναι κρίσιμο για το σύνολο της εργατικής τάξης να μην πωληθεί η ΛΑΡΚΟ. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την ιδιωτικοποιήσει, μιας κι έτσι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα μονοπώλια του χώρου.

Για το λόγο αυτό το ΠΑΜΕ έχει κάνει πλατύ άνοιγμα όλες αυτές τις μέρες - με αφορμή το συλλαλητήριο της Κυριακής - στο σύνολο της εργατικής τάξης. Σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες ενημερώνουν - διαφωτίζουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα για το τι ακριβώς σημαίνει ΛΑΡΚΟ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα από συνεδριάσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, αναδεικνύουν τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και γιατί πρέπει να δοθεί μια σκληρή μάχη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ σε μάχη τάξης ενάντια σε τάξη. Οπως ακριβώς είχε συμβεί και το 1977, όταν η επί 110 μέρες απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ εξελίχθηκε σε σκληρή ταξική σύγκρουση. Οπου από τη μία στάθηκαν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχοντας στο πλευρό τους την εργατική τάξη της χώρας και από την άλλη η εργοδοσία του μεγαλοκαπιταλιστή Μποδοσάκη με συμμάχους το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τον ΣΕΒ, την τότε κυβέρνηση και τ' άλλα αστικά κόμματα, τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το μεθαυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπορεί να στείλει ένα μαζικό και ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την τρόικα: Οτι η ΛΑΡΚΟ δεν πωλείται. Κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ να μη χάσει τη δουλειά του. Να εμποδίσουμε το πέρασμά της στα χέρια ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων. Ακόμη και στα χάλια που την έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών - με προφανή στόχο είτε να την κλείσουν είτε να την ιδιωτικοποιήσουν - η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αναπτυχθεί. Αλλά για να λειτουργήσει σε όφελος των λαϊκών αναγκών πρέπει να γίνει μια κοινωνικοποιημένη μονάδα παραγωγής - λαϊκή ιδιοκτησία. Η μάχη για τη ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων όλου του κλάδου του μετάλλου, όλης της εργατικής τάξης και μπορεί και να συμβάλει στη δημιουργία ενός μαζικού και μαχητικού ταξικού κινήματος που ορθώνει συνολικά εμπόδια στους σχεδιασμούς και τις πολιτικές που υπηρετούν τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ