Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος

Μέτρα ενίσχυσης του κλάδου τους ζητάνε οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι, ανταγωνιστικά προς άλλους τομείς της οικονομίας

Η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο του επόμενου τακτικού Γιούρογκρουπ, τον Οκτώβρη
Η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο του επόμενου τακτικού Γιούρογκρουπ, τον Οκτώβρη
Στο Βίλνιους της Λιθουανίας συνέρχεται σήμερα το άτυπο Γιούρογκρουπ, με ατζέντα τις συνέπειες από τις επικείμενες αποφάσεις της αμερικάνικης FED, την τάση της τιμής του πετρελαίου λόγω Συρίας και την ανασκόπηση των δανειακών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες. Στις 22 Σεπτέμβρη αναμένεται στην Ελλάδα και το κλιμάκιο με τους επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εποπτεύει 6.000 τράπεζες στην Ευρωζώνη, σαν πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ θα έχει την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου από το 2014.

Αποκλείοντας κάθε σκέψη για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε χτες ότι «τα αξιόγραφα που έχουμε αγοράσει στο πλαίσιο της προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων αναμένουμε ότι θα αποπληρωθούν πλήρως». Ο ίδιος κάλεσε τη Γαλλία να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, επιταχύνοντας τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος, λέγοντας ότι οι αντιδραστικές προτάσεις της κυβέρνησης Ολάντ «είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν».

Επαληθεύοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτο, DIW, Φ. Φίκτνερ, εμφανίζεται επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο ενός τρίτου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα. Μιλώντας στην «Washington Times», επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμα «αφερέγγυα» και ότι καλύτερη λύση για τη διαχείριση του χρέους θα ήταν ένα «κούρεμα».

Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, Businesseurope, κατέθεσε «μανιφέστο» στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με δάνεια και «έξυπνες δημόσιες επενδύσεις», διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «βιομηχανική πολιτική» (βλέπε προνόμια και επιδοτήσεις) και ενιαία αγορά. Ολα αυτά, ενταγμένα στο στόχο της ΕΕ να αυξηθεί στο 20% η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Τέλος, ο Π. Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, είπε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη υπό το πνεύμα του αμερικανικού Σχεδίου Μάρσαλ, εστιάζοντας εκεί την αντιπαράθεση με την Α. Μέρκελ για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» στην πρώτη εκταμίευση(2015-08-20 00:00:00.0)
Στα σκαριά τα επόμενα δάνεια, μνημόνια και μέτρα(2013-08-13 00:00:00.0)
Στα τέλη Μάρτη η συμφωνία με την Κύπρο(2013-03-05 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν οι αντιθέσεις σε όλα τα επίπεδα(2012-10-12 00:00:00.0)
Παρασκηνιακά παζάρια για «κούρεμα» και νέο δάνειο(2012-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ