Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «καινοτομίες» των πολυεθνικών

Δύο μικρές ειδήσεις που αφορούν τον όμιλο «Peugeot - Citroen» (αυτοκινητοβιομηχανίες) είναι ενδεικτικές για το πώς λειτουργεί ένας καπιταλιστικός κολοσσός σε περίοδο κρίσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, η εταιρεία αναμένεται να κερδίσει μερίδιο αγοράς στη Γαλλία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, έπειτα από την ισχυρή μείωση των πωλήσεων τον Αύγουστο (οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γαλλία από την «Peugeot» υποχώρησαν 17% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο). «Προβλέπω - είπε σε συνέντευξή του στις 5 Σεπτέμβρη - πως ο όμιλος θα εμφανίσει αύξηση στο μερίδιο αγοράς το τελευταίο τρίμηνο λόγω των καινοτομιών που εισάγουμε».

Τι σημαίνει καινοτομίες; Η εταιρεία είναι προφανές ότι εννοεί πως θα υλοποιηθούν διάφορες νέες τεχνικές στα αυτοκίνητά της. Είναι όμως αυτό αρκετό από μόνο του; Μία μέρα μετά από ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, μαθαίνουμε: «Η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "PSA Peugeot - Citroen" έχει προτείνει νέα μέτρα στα σωματεία των εργαζομένων για να διατηρηθεί ένα όριο στους μισθούς στα επόμενα τρία χρόνια, για να μειωθούν περαιτέρω οι ζημιές, λόγω της ασθενούς ευρωπαϊκής αγοράς. Η διοίκηση πρότεινε ένα γενικό πάγωμα των μισθών το 2014, με έναν "ήπιο" προϋπολογισμό για μεμονωμένες αυξήσεις μισθών, ώστε να οδηγηθεί σε καλύτερες επιδόσεις». Η «Peugeot» πρότεινε ακόμη να διατηρήσει τις αυξήσεις των μισθών και τις μεμονωμένες αυξήσεις «σε ήπιο βαθμό», για το 2015 και το 2016. Mέτρα που έρχονται σαν συνέχεια προηγούμενου πλάνου «αναδιάρθρωσης» του ομίλου, βάσει του οποίου έγιναν μέσα στο 2013, 7.000 απολύσεις και με κλείσιμο μονάδων στη Γαλλία.

Ο όμιλος «Peugeot - Citroen» είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης μετά τον όμιλο της «Volkswagen» και αναζητά απεγνωσμένα κεφάλαια, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν στην περιοχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι πολυεθνικές προσπαθούν να διατηρήσουν την κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Και αυτό δεν είναι τόσο «καινοτόμο»... Είναι τόσο παλιό όσο και ο σάπιος καπιταλισμός...

Παράσιτα με περιουσία 28 τρισ. δολάρια

Μια «χούφτα» καπιταλιστές πίνουν το αίμα των εργαζομένων για να πλουτίζουν. Ο πλούτος που παράγουν δισεκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο, πηγαίνει στις τσέπες μερικών χιλιάδων παρασίτων. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα των εταιρειών «παροχής οικονομικών υπηρεσιών» «Wealth-X» και «UBS», η παγκόσμια κοινότητα των κροίσων αριθμεί πλέον 2.000 δισεκατομμυριούχους από 1.200 με 1.600 που έδειχναν προηγούμενες μετρήσεις.

Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό οικονομικό δίκτυο CNBC, οι περιουσίες αυτών των 2.000 παράσιτων, αθροιστικά ξεπερνά τα 6,5 τρισ. δολάρια, περισσότερα δηλαδή από το συνολικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν Γαλλίας και Γερμανίας. Μελέτη του World Ultra Wealth διαπιστώνει ότι 200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 30 εκατ. δολ. ή περισσότερα. Η περιουσία τους ξεπερνάει συνολικά τα 28 τρισ. δολάρια. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, στελέχη φημισμένων πολυεθνικών (τα λεγόμενα «brands πολυτελείας», ακριβές μάρκες σε όλους τους κλάδους της αγοράς) θεωρούν ότι Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και οι υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές είναι το μέλλον του πλούτου, και αυτόματα εκεί προσδοκούν να κάνουν τις περισσότερες πωλήσεις τα επόμενα χρόνια. Οπως γράφει η «UBS» στην έκθεσή της: «Η Ασία θα παράγει περισσότερους υπερπλούσιους σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια»...

Τίμησαν την επιστήμη για το κέρδος

«Υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τελέστηκε η βράβευση του διεθνούς φήμης καθηγητή πλαστικής χειρουργικής Dr P. Bui με το βραβείο Σοφίης της Δελφικής Ιδέας» σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Στην, κατά τον ΙΣΑ, «ιδιαίτερα φιλόξενη εκδήλωση» ήταν παρόντες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και πλήθος ιατρικού κόσμου. Και ο πρόεδρος του ΙΣΑ μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης δήλωσε: «Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση και την κλινική μας εμπειρία σε ένα διαπολιτισμικό ιατρικό επίπεδο, όπου η Ιπποκρατική Ιατρική συναντά τη διεθνή Καινοτομία, την Τεχνολογία και την Ερευνα. Επενδύουμε στον ιατρικό τουρισμό και ετοιμάζουμε τη χώρα μας ως παγκόσμιο προορισμό του». Να λοιπόν γιατί η τιμητική εκδήλωση του ΙΣΑ στο όνομα της ιατρικής επιστήμης: Οι επενδύσεις στον ιατρικό τουρισμό. Δηλαδή το άνοιγμα προσοδοφόρων επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τιμή στην επιστήμη στο όνομα του κέρδους...

Χαίρονται με τη δυστυχία των λαών

«Αύξηση κατά 16,5% συνέχισαν να καταγράφουν οι ελληνικές εξαγωγές προς την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς ευνοήθηκαν από την αναταραχή στις χώρες αυτές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που στον αστικό Τύπο είτε ωμά είτε συγκαλυμμένα εμφανίζονται οι αστοί να χαίρονται επειδή οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε γειτονικές χώρες που οι λαοί βιώνουν τη δυστυχία και την εξαθλίωση, συμβάλλουν στην αύξηση του τζίρου και των κερδών τους. Χτες, μερίδα του αστικού Τύπου χαιρόταν για την αύξηση των εξαγωγών σε αυτές τις χώρες, πριν μερικές εβδομάδες έκαναν το ίδιο επειδή τα οφέλη στους επιχειρηματίες του τουρισμού θα αυξάνονταν εξαιτίας των γεγονότων στην Αίγυπτο, αύριο για κάτι άλλο... Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα σύστημα απάνθρωπο, σάπιο, που περιμένει την ευκαιρία να κάνει κέρδη; Τι να περιμένει κανείς από τα παράσιτα, τους καπιταλιστές, που έτσι κι αλλιώς με το αίμα των λαών θησαυρίζουν, αυξάνουν τα κέρδη τους; Κέρδη που θα φουσκώσουν τις τσέπες τους, την ώρα που οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι, οι μικροκαταστηματάρχες, δίνουν μάχη επιβίωσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα των καπιταλιστών...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στον αστικό Τύπο αναπαράγεται μια λογική, μια άθλια προπαγάνδα που ούτε λίγο ούτε πολύ παραπέμπει και στο εξής: ο ελληνικός λαός μπορεί να βγαίνει κερδισμένος και να χαίρεται όταν σε γειτονικές χώρες γίνονται πόλεμοι, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όταν άλλοι λαοί βιώνουν τη δυστυχία και την εξαθλίωση επειδή ακριβώς η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας και οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ενισχύονται. Ουσιαστικά λένε, ότι μαζί με τους καπιταλιστές, πρέπει και οι εργαζόμενοι να χαίρονται για το μακέλεμα άλλων λαών. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τέτοιες λογικές. Τα «Μπόνους στον τουρισμό στο τέλος της σεζόν λόγω της κρίσης στην Αίγυπτο» και «η αύξηση των εξαγωγών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» (σ.σ. αυτά έγραφε και γράφει ο αστικός Τύπος) αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα βρώμικα παιχνίδια των μονοπωλίων. Και πέρα από όλα τα άλλα, είναι λάθος να θεωρούν οι εργαζόμενοι ότι θα βγουν ωφελημένοι όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού τους. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους, όσο δεν χτυπιούνται και δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο. Τα παραδείγματα είναι πολλά...

Η εργατική τάξη πάντα είχε ηθική και αλληλεγγύη. Δεν είναι δική της αντίληψη το «ο θάνατός σου η ζωή μου». Δεν περιμένει ο εργάτης να βγει ωφελημένος από τη δυστυχία και τις τραγωδίες άλλων εργατών, άλλων λαών. Πάντα οι εργάτες στέκονταν δίπλα στους συναδέλφους τους, όταν αυτοί υποφέρουν, το παλεύουν μαζί. Κυνικές τοποθετήσεις όπως οι παραπάνω χαρακτηρίζουν αποκλειστικά και μόνο τους αστούς και τα φερέφωνά τους. Πρέπει να απορριφθούν, να καταδικαστούν, να μην επιτραπεί να δηλητηριάσουν την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός έχει συμφέρον από τη συμμαχία και τη συνεργασία με τους λαούς των άλλων χωρών ενάντια στην αστική τάξη της κάθε χώρας, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Να τους κάνουν πέρα

Το βιολί βιολάκι τους. Ξεσκολισμένοι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό ακόμα κι όταν μετακομίζουν στο επόμενο μαγαζί πάλι ενάντια στα συμφέροντα των εργατών λειτουργούν.

Στη Λάρισα παραμονή της απεργίας η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου αντί να πάρει μέτρα για την οργάνωση των εργαζομένων επέλεξε να πάει σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, από την οποία επέστρεψε με τη διαβεβαίωση ότι όλα είναι μέλι - γάλα.

Στα ΕΑΣ την ώρα που η κυβέρνηση διαλύει τα πάντα, πάνε στους εργάτες και βάζουν το δίλημμα που βάζει και η κυβέρνηση: Η κλείσιμο ή συρρίκνωση. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Το κάνουν στα ναυπηγεία, το κάνουν στην ΕΛΒΟ, αυτή είναι η στάση τους σαν ΓΣΕΕ και σαν ΠΟΕΜ. Οπως εύλογα σημειώνει η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» από το εργοστάσιο του Υμηττού, αυτού του τύπου οι συνδικαλιστές έχουν κάνει επιστήμη την υποταγή στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Για τις ταξικές δυνάμεις ο δρόμος είναι απέναντι: Να βρουν τρόπο να δυσκολέψουν την κυβερνητική πολιτική και για να συμβεί αυτό πρέπει να πάρουν πάνω τους οι ίδιοι οι εργάτες την απόφαση. Να επιβάλουν να γίνει συνέλευση με διασφαλισμένη τη μαζική συμμετοχή, με μυστική ψηφοφορία και όλα εκείνα τα οργανωτικά μέτρα που θα επιτρέπουν στον εργάτη πράγματι να αποφασίζει αυτός για τη ζωή του κι όχι να του φοράνε καπέλο την κυβερνητική θέση με εκβιαστικά διλήμματα ή καθησυχάζοντάς τον ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Προϋπόθεση όλων αυτών να κάνουν πέρα τους εργατοπατέρες όποιο πουκάμισο κι αν φορούν κατά περίσταση.

Πείνα στην Πορτογαλία...

Ανατριχιαστικά στοιχεία δημοσιοποίησε η πρόεδρος της ομοσπονδίας των τραπεζών τροφίμων της Πορτογαλίας, Ιζαμπέλ Ζονέτ, σε συνέντευξή της.

- Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι στην Πορτογαλία ζουν μέσα στη φτώχεια. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, πολλές οικογένειες δεν τρώνε όποτε νιώθουν πείνα.

- Από έρευνα που έγινε (τράπεζες τροφίμων και καθολικό πανεπιστήμιο) σε δείγμα 2.209 προσώπων που έχουν επαφή με τις τράπεζες τροφίμων για να μπορούν να σιτίζονται, προκύπτει ότι: 4 στους 10 ανέφεραν πως έχουν περάσει τουλάχιστον μία μέρα χωρίς να έχουν φάει τίποτε. Στην προηγούμενη έρευνα πριν τρία χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 27%.

- Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στερείται διατροφικά αγαθά και πως νιώθει πείνα «πολλές μέρες κάθε βδομάδα».

- Μόνο το 23% των συντηρούμενων από τις τράπεζες τροφίμων δήλωσε πως «είναι σε θέση να αγοράσει τροφή έως το τέλος του μήνα».

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα.

Κι όμως, πρώτη είδηση για την Πορτογαλία μόλις πριν μερικές μέρες ήταν, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ότι: «Η πορτογαλική οικονομία σημείωσε ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, για πρώτη φορά μετά από δέκα τρίμηνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας».

Κι ο κόσμος πεινάει...

Ουρά του κεφαλαίου

Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν, την Τρίτη, απεργία ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του «ανέμου της αλλαγής», όπως έλεγαν οι οπορτουνιστές, Φρανσουά Ολάντ.

Ο γγ της CGT, Τιερί Λεπαόν, σε συνέντευξή του για την απεργία στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Humanite Dimanche» (6 - 8 Σεπτέμβρη) της εφημερίδας «Ουμανιτέ» του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, απαντώντας στην ερώτηση «τοποθετείτε την τωρινή κυβέρνηση στην ίδια μεριά με τις προηγούμενες» λέει: «Οχι! Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Το να θεωρούμε ότι είναι το ίδιο πράγμα, σημαίνει ότι επιτρέπουμε στο Εθνικό Μέτωπο (εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν) να κερδίσει έδαφος. Η CGT δε θα παίξει ποτέ αυτό το παιχνίδι (...) Με αυτή την κυβέρνηση, όπως είναι, τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν, αν δημιουργηθούν οι συνθήκες, ο συσχετισμός δύναμης για αυτό. Πρέπει να βοηθήσουμε την αριστερά να έχει μια αριστερή πολιτική. Αυτό είναι το νόημα του καλέσματος της 10ης Σεπτέμβρη».

Ηγεσία να σου πετύχει... Αλλο η «αριστερή», άλλο η «δεξιά» κυβέρνηση του κεφαλαίου λέει, καλώντας την εργατική τάξη σε στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης, τέτοιο πολιτικό περιεχόμενο δίνει στην απεργία, καλλιεργώντας ταυτόχρονα αυταπάτες ότι μια τέτοια κυβέρνηση με την πίεση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος θα γίνει φιλολαϊκή (!), αφήνοντας στο απυρόβλητο το ίδιο το κεφάλαιο. Σέρνει τους εργάτες να γίνουν ουρά, ουσιαστικά να στηρίζουν τους εκμεταλλευτές τους. Σαν τον ΣΥΡΙΖΑ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Η συγκέντρωση που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην παραλία της Λάρυμνας, μεθαύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, απέναντι από την πύλη της ΛΑΡΚΟ, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη μάχη για να γίνει η υπόθεση υπεράσπισης της ΛΑΡΚΟ υπόθεση του ίδιου του λαού. Είναι συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργαζομένους της. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Είναι συνώνυμη του ορυκτού πλούτου της χώρας ως προς το ότι κατέχει μονοπωλιακά τα κοιτάσματα νικελίου, γεγονός που την καθιστά αυτόματα μια στρατηγικού τύπου εταιρεία, που το καθεστώς λειτουργίας της αφορά το σύνολο του λαού. Οχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Είναι κρίσιμο για το σύνολο της εργατικής τάξης να μην πωληθεί η ΛΑΡΚΟ. Και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την ιδιωτικοποιήσει, μιας κι έτσι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα μονοπώλια του χώρου.

Για το λόγο αυτό το ΠΑΜΕ έχει κάνει πλατύ άνοιγμα όλες αυτές τις μέρες - με αφορμή το συλλαλητήριο της Κυριακής - στο σύνολο της εργατικής τάξης. Σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες ενημερώνουν - διαφωτίζουν τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα για το τι ακριβώς σημαίνει ΛΑΡΚΟ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα από συνεδριάσεις, συζητήσεις και συσκέψεις, αναδεικνύουν τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και γιατί πρέπει να δοθεί μια σκληρή μάχη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ σε μάχη τάξης ενάντια σε τάξη. Οπως ακριβώς είχε συμβεί και το 1977, όταν η επί 110 μέρες απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ εξελίχθηκε σε σκληρή ταξική σύγκρουση. Οπου από τη μία στάθηκαν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχοντας στο πλευρό τους την εργατική τάξη της χώρας και από την άλλη η εργοδοσία του μεγαλοκαπιταλιστή Μποδοσάκη με συμμάχους το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τον ΣΕΒ, την τότε κυβέρνηση και τ' άλλα αστικά κόμματα, τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Το μεθαυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μπορεί να στείλει ένα μαζικό και ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την τρόικα: Οτι η ΛΑΡΚΟ δεν πωλείται. Κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ να μη χάσει τη δουλειά του. Να εμποδίσουμε το πέρασμά της στα χέρια ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων. Ακόμη και στα χάλια που την έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών - με προφανή στόχο είτε να την κλείσουν είτε να την ιδιωτικοποιήσουν - η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αναπτυχθεί. Αλλά για να λειτουργήσει σε όφελος των λαϊκών αναγκών πρέπει να γίνει μια κοινωνικοποιημένη μονάδα παραγωγής - λαϊκή ιδιοκτησία. Η μάχη για τη ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων όλου του κλάδου του μετάλλου, όλης της εργατικής τάξης και μπορεί και να συμβάλει στη δημιουργία ενός μαζικού και μαχητικού ταξικού κινήματος που ορθώνει συνολικά εμπόδια στους σχεδιασμούς και τις πολιτικές που υπηρετούν τα μονοπώλια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ