Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απαιτούν ανοιχτά ναυπηγεία και δουλειά με δικαιώματα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες

Κινητοποίηση και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τη μάχη για δουλειά με δικαιώματα, να βγουν από τον εφιάλτη της εξαθλίωσης που βιώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο. Απαιτούν, ταυτόχρονα, να δοθεί άμεση οριστική λύση με τη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας.

Στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και συγκεκριμένα με τον υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, δεν πήραν καμιά επί της ουσίας απάντηση. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από την ηγεσία του υπουργείου αφενός να τους δοθεί έκτακτο επίδομα, για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ απ' την άλλη ενημέρωσαν την κυβέρνηση για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ζητώντας ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την εφορία κ.λπ. Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι θα τα ... μεταφέρει στις αρμόδιες ΔΕΚΟ, ενώ όσον αφορά το έκτακτο επίδομα είπε ότι γίνονται ... προσπάθειες.

Ως «εμπαιγμό» χαρακτήρισε τις απαντήσεις της κυβέρνησης ο Πέτρος Αναστασιάδης, εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ), αμέσως μετά τη συνάντηση, καθώς, όπως υπογράμμισε, δεν υπήρξε τίποτα το συγκεκριμένο. Αντιθέτως, σημείωσε, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να προχωρήσει τα σχέδιά της, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι βιώνουν την εξαθλίωση.

Οσον αφορά την ουσία του ζητήματος, δηλαδή, τη λειτουργία των ναυπηγείων, φάνηκε η διάθεση της κυβέρνησης για τεμαχισμό των ναυπηγείων, καθώς, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, ο υπουργός διερωτήθηκε στη συνάντηση αν «θα σας ενοχλούσε να είναι ανοιχτό το εμπορικό τμήμα με ένα άλλο μοντέλο;», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρόκειται για ... προσωπική άποψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η ΕΕΝΣ έθεσε το ζήτημα του ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας. Αίτημα το οποίο υποσκάπτει η ίδια η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ), η οποία - σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις - είπε στον υφυπουργό «αυτά τα λέει η αντιπολίτευση, εμείς θέλουμε απλώς μία λύση».

Στο πλευρό των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org