Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1 ΜΑΗ 2013
ΠΑΜΕ
Νέες αντεργατικές παρεμβάσεις στο πτωχευτικό δίκαιο

Τις νέες προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές του μήνα, στην περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, με τις οποίες οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μην αποζημιωθούν, καταδικάζει το ΠΑΜΕ. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν σημειώνει:

«Νέα προκλητική ρύθμιση εις βάρος των εργαζόμενων προβλέπει ο επενδυτικός νόμος καθώς προσφέρει αέρα κοπανιστό στους εργαζόμενους από επιχειρήσεις που πτωχεύουν.

Με τους νόμους 3984/11 και 4055/12 καταργήθηκε ουσιαστικά το προνόμιο των εργατικών αξιώσεων στην πτωχευτική περιουσία της επιχείρησης που εργάζονταν, αφού αναβαθμίστηκε η κατάταξη των απαιτήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών στην ίδια τάξη με τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Ετσι, καθιερώθηκε η σύμμετρη ικανοποίηση των απαιτήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών με τις απαιτήσεις των εργαζομένων στη 2η θέση κατάταξης του πίνακα πλειστηριασμού ενώ πριν κατατάσσονταν στην 5η θέση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν ελάχιστα ποσά από τα οφειλόμενα.

Με τη διάταξη της παρ. 2 τους άρθρου 33 που μπήκε σε εφαρμογή από την αρχή του μήνα αναβαθμίζεται η θέση του Δημοσίου για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του από φόρους προστιθέμενης αξίας από την 5η θέση του πίνακα κατάταξης στη 2η θέση με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται στο εξής οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κανένα ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Δηλαδή, ουσιαστικά καταργείται κάθε προνόμιο στις απαιτήσεις των εργαζομένων που ίσχυε επί πολλά χρόνια. Είναι βέβαιο ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ευρώ.

Να ενημερωθούν τα σωματεία, οι εργαζόμενοι, να γίνει θέμα σε επιχειρήσεις που κλείνουν, σε επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν! Θα πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σαν στυμμένες λεμονόκουπες χωρίς καμία προστασία για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Να πάρουν πίσω την προκλητική και άδικη ρύθμιση.

Να μην πτωχεύσουν οι εργαζόμενοι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org