Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις «ρυθμίσεις» και τα δάνεια του ΟΕΚ

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να εντάξουν στις ρυθμίσεις όσους έχουν πάρει δάνειο από τον ΟΕΚ

Την ένταξη των επιδοτούμενων δανείων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων», απαιτεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως οι τραπεζίτες αρνούνται να εντάξουν στις ρυθμίσεις όσους έχουν λάβει επιδοτούμενο δάνειο, ενώ σημαντικές ευθύνες καταλογίζει και στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Τα αρπακτικά των τραπεζών αρνούνται να εντάξουν στις ρυθμίσεις των "κόκκινων δανείων" όσους έχουν πάρει δάνειο με διπλοεπιδοτούμενο επιτόκιο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Από την άλλη η κυβέρνηση, που εν μία νυκτί διέλυσε τον Οργανισμό, αφήνει συνειδητά τους δανειολήπτες στα νύχια των τραπεζών.

Οι τραπεζίτες βάζουν τους δανειολήπτες στο δίλημμα: Ρύθμιση και να χάσεις την επιδότηση του οργανισμού ή τρέχουσα δόση και με κίνδυνο να χάσεις το σπίτι σου; Οι τραπεζίτες όμως και στη μία και στην άλλη περίπτωση θα συνεχίσουν να εισπράττουν την επιδότηση του δανείου από τον Οργανισμό.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες πρώτα από όλα για την κατάργηση του οργανισμού και δεύτερον γιατί έχουν μείνει στον αέρα οι δικαιούχοι που έχουν πάρει δάνεια από διάφορα προγράμματα, οι δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου, τα χιλιάδες παραχωρητήρια που δεν έχουν δοθεί, ο καθορισμός της αξίας κατοικιών σε διάφορους οικισμούς, οι αίθουσες και τα καταστήματα που ενοικιάζονται ή παραμένουν κλειστά κ.ά.

Στον αέρα, επίσης, είναι το ζήτημα της περιουσίας του Οργανισμού, ενώ έχει αρχίσει η αξιοποίηση των γραφείων του από διάφορες κρατικές υπηρεσίες.

Ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση έχουν ακέραια την ευθύνη. Δε θα βγουν λάδι πετώντας το μπαλάκι στον ΟΑΕΔ. Δε θα είναι οι δικαιούχοι τα θύματα στον "πόλεμο των βουβαλιών".

Απαιτούμε άμεσα:

  • Να λυθεί το πρόβλημα των δανειοληπτών με τις τράπεζες, εντάσσοντας τα επιδοτούμενα δάνεια στη ρύθμιση των "κόκκινων δανείων". Τα δάνεια από κεφάλαια του Οργανισμού να παγώσουν για τους ανέργους. Για τους υπόλοιπους να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων με μείωση του καταβαλλόμενου ποσού, δηλαδή περισσότερες και μικρότερες δόσεις.
  • Να επισπευσθεί το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου.
  • Να δοθούν τα παραχωρητήρια στους οικιστές.
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκποίησης της περιουσίας του Οργανισμού.
  • Να επανακινηθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια από κεφάλαια του ΟΕΚ στους δικαιούχους για απόκτηση κατοικίας.
  • Το ΙΚΑ να εξοφλήσει το χρέος των 3 δισ. ευρώ στον Οργανισμό και να διατεθούν για κατασκευή κατοικιών.
  • Αύξηση της εισφοράς των εργοδοτών και της χρηματοδότησης του κράτους».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org