Κυριακή 7 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιβιτσα Ντάσιτς

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρειάστηκαν οι συνεχείς μικρές και μεγάλες υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις των τελευταίων σερβικών κυβερνήσεων επί μία δεκαετία, η συμμόρφωση και ενίοτε η σύμπλευση της σερβικής αστικής τάξης με τα σχέδια Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών αλλά και τα τελευταία δύο χρόνια εξαντλητικών, διαπραγματευτικών συναντήσεων Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες με μεσολαβήτρια την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον για να ξαναγυρίσει η Σερβία στο σημείο μηδέν και να υποστεί τη νέα «ψυχρολουσία» της ΕΕ: Να κληθεί να απαντήσει ως την ερχόμενη Τρίτη εάν μπορεί να σεβαστεί και να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα του... Κοσσυφοπεδίου! Αυτού που ακόμη και στο σημερινό Σύνταγμα της Σερβικής Δημοκρατίας αποκαλείται «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας»...

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς, που εκπροσώπησε τη χώρα του στις διαπραγματεύσεις της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, δήλωσε προχτές πως η νέα απαίτηση των Βρυξελλών, που ουσιαστικά συνιστά και νέα άρνηση της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δεν είναι παρά μία «ήπια εναλλακτική μορφή αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου», δηλαδή του προτεκτοράτου που έστησαν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οπως σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους «κανείς ποτέ και πουθενά δε συνάντησε εδαφική ακεραιότητα δίχως κυριαρχικά δικαιώματα».

Ωστόσο, αυτά τα λόγια του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού είναι κούφια, καθώς η αστική τάξη συνδέει την τύχη της με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, με ΕΕ και ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει και οικειοθελή εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ