Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013 - αριθ. φύλλου: 11520

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δυο προσεγγίσεις στην Ψυχολογία

Υπάρχουν πολλές ψυχολογίες; Ολοι οι ψυχολόγοι ερευνούν τα ίδια φαινόμενα, όμως, ο τρόπος που τα προσεγγίζουν διαφέρει ανάλογα με τις φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις. Ενας ιδεαλιστής βλέπει την ψυχή σαν υπερφυσική δύναμη. Ενας υλιστής τη βλέπει ως λειτουργία του εγκεφάλου. Στην εποχή μας, οι συνεπείς ιδεαλιστές σπανίζουν. Η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων κατανοεί την ψυχή ως δραστηριότητα του εγκεφάλου. Ωστόσο, όλοι οι υλιστές ψυχολόγοι δεν αντιμετωπίζουν τα φαινόμενα με τον ίδιο τρόπο. Από τη μια, είναι εκείνοι που βασίζονται στις αρχές του Διαλεκτικού Υλισμού. Γι' αυτό και η έρευνά τους και τα συμπεράσματά τους συγκροτούν αυτό που λέμε Διαλεκτική Υλιστική Ψυχολογία. Από την άλλη, είναι εκείνοι που βασίζονται σ' έναν υλισμό, που οι μαρξιστές αποκαλούν απλοϊκό ή μηχανιστικό.


ΣΕΛ.  8   -   9


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική δράση για τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών

Τη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα αποτίμησαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα.


ΣΕΛ.  16
Ο διαχρονικός και επίκαιρος Μποστ

Η δεινότητα των πολιτικών γελοιογραφιών του αλησμόνητου Μποστ δεν «ιστορεί» μονάχα τα παρελθόντα πάθη των λαϊκών μαζών, αλλά «μιλά» και για τα σημερινά τους.


ΣΕΛ.  3
Για τους φασιστικούς πυρήνες στα γήπεδα

Η υποτίμηση, η μη κατανόηση της σοβαρότητας όσων σήμαινε η οργανωμένη παρουσία φασιστών και νεοναζιστών στις εξέδρες των γηπέδων επέτρεψε/συνέβαλε (σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες) στο δυνάμωμά τους. Κυρίως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα έγιναν χώροι επώασης. Αξιοποιήθηκαν για τη (θεωρητική και πρακτική) στρατολόγηση και την εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου. Τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να δρουν απροκάλυπτα και σε άλλους χώρους.


ΣΕΛ.  7
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
Ανοιχτό μόνο για την «ελίτ»

Με επιδείξεις μόδας προσπαθεί να «αναβιώσει» την πολιτιστική ζωή του Ιράκ το κατοχικό καθεστώς, με το αίμα να ρέει άφθονο στους δρόμους, και το Μουσείο της Βαγδάτης να ανοίγει μόνο για την «ελίτ».


ΣΕΛ.  4  -  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ