ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μουσικές περιπλανήσεις μνήμης

Η Σαβίνα Γιαννάτου καλεί σε ένα μουσικό ταξίδι, όπου συνεντεύξεις με μετανάστες και αποσπάσματα επιστολών συνδιαλέγονται με μουσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους και μελωδίες από διαφορετικές εποχές και τόπους. Για μία μόνο βραδιά, το Σάββατο 13 Απρίλη, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 8.30 μ.μ.

Γλώσσες πραγματικές και φανταστικές συναντιούνται σε διαδρομές μετανάστευσης, περιπλανήσεις της μνήμης. Πολύτεχνη σύμμειξη λόγου και μουσικής με τα μουσικά όργανα σε παράλληλη πορεία: Ο δρόμος γίνεται ήχος και λέξη, ο λόγος γίνεται ρυθμός και μουσική. Το σύγχρονο κοντραμπάσο συνδιαλέγεται με την αναγεννησιακή βιόλα ντα γκάμπα, το ανατολικά τροπικό νέυ με το δυτικά συγκερασμένο πιάνο, η ιστορική πολίτικη λύρα με τον ηλεκτρονικό ήχο, η σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό. Μαζί της οι Χάρης Λαμπράκης, Μιχάλης Σιγανίδης, Σωκράτης Σινόπουλος, Ανδρέας Λινός, Ευγενία Καρλαύτη, Μανώλης Μανουσάκης, Μαξιμ Μανκοφσκι. Το σχήμα πλαισιώνεται από την Τυνήσια τραγουδίστρια Λάμια Μπεντίουϊ, τον Γιάννη Δεσποτάκη στα φωνητικά καθώς και τον ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη. Η ίδια αναλαμβάνει τη σύνθεση ενός μουσικού κειμένου με πρώτη ύλη τις αφηγήσεις, με τη συνεργασία του Μανώλη Μανουσάκη στην ηλεκτρονική επεξεργασία.

Αφιέρωμα στην Βίκυ Μοσχολιού

ICON

Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα, στον πολυχώρο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44). Η Βίκυ Μοσχολιού, με τη σαραντάχρονη πορεία της στο πάλκο, με το εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο και με τις αμέτρητες επιτυχίες χάραξε στο πεντάγραμμο με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά της. Και εξακολουθεί ακόμα, αρκετά χρόνια μετά το θάνατό της, να συγκινεί με την ειλικρίνεια και την αλήθεια της τέχνης της, παραμένοντας παρούσα μέσα από τα αθάνατα τραγούδια που ερμήνευσε. Τραγούδια σαν αυτά που θα ακουστούν στο «Νυν και αεί», το αφιέρωμα στη μνήμη της που οργανώνει ο φίλος και συνεργάτης της Νίκος Αβαγιανός. Τα τραγούδια που συνθέτουν το πρόγραμμα θα ακουστούν με τη χρονολογική σειρά της έκδοσής τους, ενώ την ίδια στιγμή θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη βίντεο και φωτογραφίες από εμφανίσεις της τραγουδίστριας. Τα κείμενα που θα ακουστούν έχει γράψει ο Αβαγιανός, ο οποίος και θα τραγουδήσει μαζί με τους: Λένα Αλκαίου, Μαρία Κανελλοπούλου, Νάντια Καραγιάννη, Νίκο Καρακαλπάκη, Πένυ Ξενάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Δημήτρη Παπάζογλου και Κώστα Σμοκοβίτη.

Αναζητώντας νέους ορίζοντες

«Πάμε απ' την αρχή» είναι ο τίτλος του έργου του Νίκου Ιωαννίδη, που παρουσιάζεται (8 - 30/4, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 και Τετάρτη στις 18.00) στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας, Ταύρος, τηλ. 210-3418.550), σε σκηνοθεσία - σκηνικά Κοραή Δαμάτη. Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου. Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη. Παίζουν: Ευαγγελία Μουμούρη και Νίκος Ιωαννίδης.

Ο Πέτρος και η Ελπίδα δεν μπορούν πια να κοιμηθούν. Τριγυρνάνε τη νύχτα στους δρόμους και γράφουν συνθήματα στους τοίχους της πόλης. Αποφάσισαν ότι δε θέλουν πια να ζουν έτσι. Εχουν ανάγκη να φύγουν απ' την κοινωνία όπου τα πάντα ελέγχονται. Μακριά απ' τους νόμους ενός παντοδύναμου κράτους που αστυνομεύει τα πάντα σαρκάζοντας τη ζωή. Πνίγηκαν απ' τις κάθε είδους συνήθειες, τους βούλιαξαν στη σιωπή, έχτισαν άρρηκτους τοίχους γύρω τους, τους παγίδεψαν στο φόβο, θάβοντας κάθε ελευθερία σκέψης και δράσης. Η πτώση δείχνει αναπόφευκτη, είναι θέμα χρόνου. Τώρα πρέπει να φύγουν. Τώρα που μπορούν ακόμα να σκεφτούν, να συγκρίνουν, να μετρήσουν, να πετάξουν τ' άχρηστα, να περπατήσουν προς καινούργιους ορίζοντες.

Χρωματικές «Αναδράσεις»

Η Γκαλερί Χρυσόθεμις (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι, τηλ. Fax 210 6811.418) παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Εφης Μάνου, με τον τίτλο «Αναδράσεις». Η ίδια η καλλιτέχνις σημειώνει για τη δουλειά της: «Κάποιες φορές ό,τι σχετίζεται με την άμεση οπτική αντίληψη δε με κινητοποιεί. Τότε ανατρέχω σε ενθυμήματα που έχω φυλαγμένα και από εκεί ξεπροβάλλουν εικόνες. Είναι η μνήμη που τις εμφανίζει. Είναι το όνειρο που τις συνδυάζει. Το χέρι τότε πιάνει το πινέλο και...κάπως έτσι δημιουργούνται οι ΑΝΑΔΡΑΣΕΙΣ. Από εικόνες πέραν της άμεσης οπτικής αντίληψης ή σε αρμονική συνύπαρξη με αυτή. Από υλικό βαθιά καταχωρημένο και χωρίς εμφανή τουλάχιστον λόγο. Αλλωστε, συνηγορεί υπέρ αυτού και ο ποιητής. "Καλώς επλάσθης άνθρωπε χωρίς κανένα λόγο"».

Το Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης», τιμώντας το έργο της Οπυς Ζούνη φιλοξενεί μία Εκθεση - Αφιέρωμα στην ελληνική φωνή της γεωμετρικής τέχνης, παρουσιάζοντας τις «τελευταίες πινελιές» της. Στην έκθεση, που περιλαμβάνει 24 έργα, από τις τελευταίες δημιουργίες της, το 2008, πλαισιωμένα από τέσσερα προγενέστερων ετών και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 30 Απριλίου, προβάλλεται και πραγματώνεται εικαστικά η ισορροπία που διέπει φαινομενικά αντιθετικές φόρμες και τάσεις, μετατρέποντάς τις σε νοητικές ασκήσεις και αισθητικές απολαύσεις.

«Η θύελλα επιμένει»

Το έργο «Η θύελλα επιμένει» του Ενζό Κορμάν, παρουσιάζεται στο Ιδρυμα «Κακογιάννη» (στις 19.30, 13/4) και 21.30 στις 14-16/4). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης. Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη. Επιμέλεια κοστουμιών: Εύα Νάθενα. Παίζουν: Μάνος Σταλάκης, Βασίλης Μπουλουγούρης. Πρόκειται για ένα έργο που όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης «ανεξαρτήτως... πλοκής, μιλάει για τον ηθοποιό ως άνθρωπο μα και ως καλλιτεχνική «ψυχοσύνθεση», για τα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής, για την απομυθοποίηση των ανθρώπινων «ιστοριών»! Και όλα αυτά τα εκφράζει με έναν... κρυπτικό τρόπο, με ένα κείμενο φαινομενικά ρεαλιστικό αλλά κατά βάθος βαθιά ποιητικό. Ετσι, λοιπόν, κράτησα την παράσταση ως ένα... παιγνιώδες σκαρίφημα, μια απόπειρα σκηνικής ανάγνωσης του έργου κατά την οποία οι δύο ηθοποιοί πασχίζουν να προσπελάσουν τους δύο ρόλους, χρησιμοποιώντας τα μέσα που υποβάλει ο συγκεκριμένος σκηνικός χώρος, τις δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού, μα - κυρίως - το «εξουσιαστικό» χιούμορ».

Η ομάδα θεάτρου ATONAλ παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου (κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι 23 Απριλίου), μια παράσταση εμπνευσμένη από το παραμύθι των αδερφών Γκριμμ Το Κόκ(κ)αλο που τραγουδούσε. Η παράσταση, αντλώντας από τις πρώτες ύλες του παραμυθιού, χρησιμοποιεί το σώμα, τη φωνή, τη ζωντανή μουσική, το θέατρο σκιών και την κίνηση για να κατασκευάσει ένα τοπίο ανοιχτό στη φαντασία τόσο των συντελεστών όσο και των θεατών. Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη. Δραματουργία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου. Επιμέλεια κειμένων: Χαρά Γιαννακοπούλου, Ελένη Τριανταφυλλοπούλου. Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας. Σκηνικά/Κοστούμια: Εύα Μαραθάκη. Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού. Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα. Συνεργασία στο θέατρο σκιών: Ευαγγελία Νικηφόρου. Ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Σοφία Μαραθάκη. Μουσικοί: Βασίλης Τζαβάρας, Andrea Bonetti.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ