ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική παρουσία και δράση για κάθε πρόβλημα

Τη δράση που ανέπτυξαν το προηγούμενο διάστημα αποτίμησαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα. Οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν μπροστά στην 8η Μάρτη, το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν και υλοποίησαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες, τους έδωσαν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν σημαντική πείρα, να βγάλουν συμπεράσματα, να εκτιμήσουν τα θετικά βήματα αλλά και να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους. «Αποτυπώνεται πρόοδος στη δράση των Συλλόγων και Ομάδων μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση, που παρουσίασε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. «Φυσικά πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμα. Ομως, βλέπουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να φτάσουμε στις πολλές γυναίκες της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες».

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία η εισήγηση υπογράμμισε την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι «το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, μέλος της Κοινωνικής Συμμαχίας, έχει ρόλο, έχει χρέος για την ενδυνάμωση της Κοινωνικής Συμμαχίας με τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων». Ακόμα σημειώθηκε πως ανατέθηκε δράση σε πολλά μέλη των Συλλόγων και των Ομάδων, πως ο προγραμματισμός δεν υλοποιήθηκε μόνο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οπως συμπέρανε η εισήγηση, «υπάρχουν δυνάμεις στους Συλλόγους μας που όταν τις εμπιστευόμαστε και τους δίνουμε ευθύνες δραστηριοποιούνται, αξιοποιούνται και μπαίνουν στη δράση».

Στη δράση με αυξημένη απαιτητικότητα

Ανάμεσα στις δεκάδες εξορμήσεις και παρεμβάσεις που οργανώθηκαν, ξεχωρίζουν αυτές που έγιναν σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), σχολεία, σε χώρους Υγείας - Πρόνοιας, αλλά και σε αρκετούς τόπους δουλειάς. Συνοψίζοντας την πείρα από τη δράση αυτή, η εισήγηση σημείωσε: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι είμαστε στο επίπεδο που απαιτούν οι ανάγκες του κινήματος. Ομως, βαδίζουμε σε καλά χαραγμένα μονοπάτια και είμαστε αισιόδοξες για το μέλλον. Μαθαίνουμε να δουλεύουμε με ενιαίο τρόπο, αλλά και πολύμορφα. Η δουλειά μας έχει ως αποτέλεσμα να συσπειρώνουμε γυναίκες στους Συλλόγους και τις Ομάδες μας. Σίγουρα όχι όσες απαιτούν οι καιροί. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Πιο θαρρετά πλέον απευθυνόμαστε στις γυναίκες του καθημερινού αγώνα και αυτές μας πλησιάζουν καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν. Αρκετές απ' αυτές επιλέγουν να βαδίσουν πλάι μας. Οι Σύλλογοί μας αλλά και η Κοινωνική Συμμαχία δυναμώνουν απ' αυτή τη διαδικασία».

Το ζητούμενο για τις δυνάμεις της ΟΓΕ είναι να πολλαπλασιαστεί η παρέμβασή τους, ώστε να φτάνει σε όλο και περισσότερες εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες, να εντάσσονται στον αγώνα, να γίνεται κατανοητό ότι «χωρίς την ενεργή συμμετοχή και δράση τους μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, το ταξικό εργατικό κίνημα, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα που τις ταλανίζουν, να αποκρούσουν την πολιτική που τις ρίχνει στην ανεργία και στη φτώχεια».

Στη βάση των παραπάνω συμπερασμάτων, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους, δίνουν συνέχεια στη δράση τους. Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα αντιμετωπίζουν την παρέμβασή τους στις άνεργες γυναίκες και με μορφές αλληλεγγύης, τη δράση για τη συσπείρωσή τους και στην προσπάθεια αυτή τονίζουν την ανάγκη να αναδεικνύονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τη γυναίκα της λαϊκής οικογένειας, όπως, για παράδειγμα, η μητρότητα, τα προβλήματα των νέων ζευγαριών, τα ζητήματα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας.

Με αποφασιστικότητα δίνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες τη μάχη ενάντια στο φασιστικό - ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, με στόχο να καταδικαστούν οι θέσεις και η δράση του από τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο σχολείο. «Καμιά μάνα να μην επιτρέψει να διδαχτούν απ' τους φασίστες τα παιδιά της και να ενταχτούν στους φασιστικούς παιδικούς σταθμούς ή στη φασιστική "διάπλαση". Καμιά γυναίκα λαϊκής οικογένειας, όσο κι αν μαστίζεται απ' τη φτώχεια, να μη δεχτεί τα συσσίτιά τους», ανέφερε η εισήγηση, ενώ τονίστηκε η ανάγκη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες να γίνουν ασπίδα προστασίας για τους μετανάστες και τις οικογένειές τους, για όσους βρεθούν στο στόχαστρο των φασιστικών συμμοριών.

Πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα

Θετική πείρα μετέφερε η Ομάδα της Παλλήνης, που διοργάνωσε εκδήλωση ενάντια στο φασισμό. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή και η αίθουσα της εκδήλωσης γέμισε ασφυκτικά. Η εκδήλωση, που πλαισιώθηκε με ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα, προβολή ντοκιμαντέρ και τραγούδια από χορωδία της περιοχής, έδωσε την ευκαιρία για να αναπτυχθεί προβληματισμός σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους προετοιμάστηκε τα προηγούμενα χρόνια το έδαφος για το φασισμό: Πώς καλλιεργήθηκαν ο ρατσισμός και η βία ενάντια στους μετανάστες, πώς εξωραΐζεται ο φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία, πώς αναπαράγεται η λεγόμενη θεωρία των «άκρων», που βάζει στο ίδιο τσουβάλι, από τη μια, το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του και, από την άλλη, τις φασιστικές συμμορίες και την εγκληματική τους δράση. Η Ομάδα κάλεσε τις γυναίκες να διδάξουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους την ιστορία της πάλης ενάντια στο φασισμό, αλλά και να πάρουν θέση στην καθημερινή πάλη μέσα από τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής, που έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των μαθητών, την κινητοποίηση ενάντια στη συρρίκνωση του Κέντρου Υγείας Σπάτων, την οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης στις οικογένειες της περιοχής που υποφέρουν από την ανεργία και τη φτώχεια.

Ο Σύλλογος της Καλλιθέας σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις ιστορικές επετείους του επόμενου διαστήματος, την 21η Απρίλη, επέτειο επιβολής της δικτατορίας, αλλά και την 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ως αφορμές για να οργανώσει συσκέψεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση της σίτισης όλων των μαθητών στα σχολεία με κρατική δαπάνη. Στο Κορωπί προχώρησαν σε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Στη Νέα Σμύρνη, ο Σύλλογος προχώρησε σε εξορμήσεις με ανακοίνωσή του για το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Απευθύνθηκε στους Συλλόγους Γονέων, στα 15μελή μαθητικά συμβούλια, στους καθηγητές, οργάνωσε σύσκεψη στα γραφεία του και, τέλος, έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δραστηριότητα του Συλλόγου θα συνεχιστεί, καθώς όσο η ανεργία αυξάνεται και η οικονομική εξαθλίωση μεγαλώνει, τόσο θα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των μαθητών που υποσιτίζονται. Εντονα παρουσιάζονται τα προβλήματα και στους παιδικούς σταθμούς και οι δυνάμεις της ΟΓΕ κινητοποιούνται μαζί με τους γονείς. Σε ορισμένους σταθμούς στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας τις τελευταίες βδομάδες η διατροφή των παιδιών δεν περιλαμβάνει κρέας. Στο Κερατσίνι από τους 15 παιδικούς σταθμούς στους 4 οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον για τη διατροφή των παιδιών, ενώ στους υπόλοιπους δίνουν στα παιδιά φαγητό από το σπίτι.

Τέλος, μπροστά στην Πρωτομαγιά, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες σχεδιάζουν τις πρωτοβουλίες τους ώστε να φτάσει στις γυναίκες το απεργιακό κάλεσμα. Βάζουν στόχο να παρέμβουν ξανά στους χώρους όπου βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ θέτουν στόχο να απευθυνθούν ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, στις μαθήτριες και τις σπουδάστριες των σχολών μαθητείας και κατάρτισης.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗΕυρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ