ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Απρίλη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Βολικές συνθήκες επώασης για το «αυγό του φιδιού»

Η υποτίμηση, η μη κατανόηση της σοβαρότητας όσων σήμαινε η οργανωμένη παρουσία φασιστών και νεοναζιστών στις εξέδρες των γηπέδων επέτρεψε/συνέβαλε (σε συνδυασμό με τις γενικότερες συνθήκες) στο δυνάμωμά τους. Κυρίως τα ποδοσφαιρικά γήπεδα έγιναν χώροι επώασης. Αξιοποιήθηκαν για τη (θεωρητική και πρακτική) στρατολόγηση και την εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου. Τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να δρουν απροκάλυπτα και σε άλλους χώρους.

Τα όσα βιώνουμε «σήμερα» δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Ηταν μια συστηματική επιχείρηση, για την οποία η πλειοψηφία αδιαφόρησε. Ο «Ρ» είχε έγκαιρα - με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα - αναδείξει το θέμα. Είχαμε επισημάνει πως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και το κυριότερο στη βάση αιτίας - αιτιατού και όχι απλά καταγγελτικά, επιφανειακά και αποσπασματικά, μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Αν στρουθοκαμηλίσουμε, αν αδιαφορήσουμε το «αυγό του φιδιού» θα μεγαλώσει και στην ελληνική κοινωνία.

Φορείς απόψεων ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασιστικών και εθνικιστικών ιδεολογημάτων εκμεταλλεύονται πραγματικά κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα για να προωθήσουν τις δηλητηριώδεις ιδέες και πρακτικές τους. Η ύπαρξη και δράση τέτοιων πυρήνων δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», ούτε «γέννημα» του ποδοσφαίρου. Το χρησιμοποιούν λόγω της μαζικότητας αλλά και κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει. Θεωρούν τις κερκίδες γόνιμο έδαφος.


Η ισχυρή αγάπη - ταύτιση με την ομάδα και η χαλάρωση των αντιστάσεων, στο όνομα της υποστήριξης - υπεράσπισής της, γίνεται «όπλο» στα χέρια (και) των συγκεκριμένων στοιχείων. Αυτά βασικά αξιοποιούν, για να προωθήσουν το στόχο τους. Η... λογική της «ομάδας - θρησκείας» αποτελεί ιδανικό υπόβαθρο, για την ευόδωση των επιδιώξεών τους. Δημιουργούν, λοιπόν, μια δυναμική - ηγετική εικόνα, στο χώρο, για τους εαυτούς και το γκρουπ τους. Και τα εκμεταλλεύονται, μέσω του μηχανισμού της ταύτισης, για να «ψαρέψουν» υποστηρικτές, οι οποίοι θα δεχτούν - πολύ πιο εύκολα - και τις άλλες απόψεις ή πρακτικές τους.

Κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν υπερβολές και άλλοι (συνειδητά) στρουθοκαμήλισαν αφού στόχευαν στη συγκάλυψη/προστασία. Μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν/επιβάλουν την αποκάλυψη της πιο αποκρουστικής πλευράς του καπιταλισμού.

Πρόσφορο έδαφος οι εξέδρες

«Οπως το νερό αποτελεί "καλό αγωγό" για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων, έτσι και η εξέδρα αποτελεί "καλό αγωγό" για τη διακίνηση εθνικιστικών ιδεών. Τα γήπεδα πρέπει να αποτελέσουν κέντρα πατριωτικής προπαγάνδας και διάδοσης της εθνικιστικής ιδεολογίας, για να γεννηθούν μέσα σ' αυτά και ανάμεσα στις τάξεις των ορθά σκεπτόμενων οπαδών ολοένα και περισσότεροι φύλακες των Αιώνιων Αρχών του Εθνους! ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ». Το απόσπασμα αυτό ήταν (το 2004) η κατάληξη άρθρου - με τίτλο «ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» - στην ιστοσελίδα «ethnikismos.org ή rethimno.org». Μια (όπως αυτοπαρουσιάζεται) «εθνικιστική οργάνωση νεολαίας, που λειτουργεί στα ιδανικά και τις αρχές της Ε.Ο.Ν. που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά»...


Στο μπλογκ «mavroskrinos.blogspot.com», υπό τον τίτλο «Λύκοι του Μοριά», υπήρχε αναφορά σε «άλλη μια δυναμική παρουσία νέων Εθνικιστών και Εθνικοσοσιαλιστών στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης με αφορμή τον αγώνα της Εθνικής Ελπίδων ενάντια στην ομάδα της Λιθουανίας (σ.σ. 13/10/09)». Και (με έντονο χρώμα) προσέθεταν: «Δεν το κρύβουμε στο ελάχιστο ότι στο γήπεδο βρισκόμαστε για να στρατολογήσουμε νέους και νέες στις τάξεις του Ελληνικού Εθνικοσοσιαλισμού. Δεν πηγαίνουμε στις εξέδρες απλά για να φωνάξουμε κάποια συνθήματα αλλά προχωράμε μερικά βήματα ακόμα παραπέρα»...

Σε άλλο φόρουμ (http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=52&t=162602) το μήνυμα του Εθνικιστικού Μετώπου Πελοποννήσου «Λύκοι του Μοριά» είναι: «Το γήπεδο δεν αποτελεί το σκοπό αλλά μόνο ένα μέσο για την διάδοση των ιδεών μας»...

Το παραπάνω έκανε πράξη η Χρυσή Αυγή, με τη δημιουργία της «Γαλάζιας Στρατιάς». Οι πληροφορίες για την πρώτη - εντός γηπέδων - εμφάνιση της «Γαλάζιας Στρατιάς» διίστανται. Κάποιοι την τοποθετούν στον αγώνα με τη Φινλανδία στο ΟΑΚΑ (Οκτώβρης 2000), άλλοι στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του EURO 2004, με την Ισπανία στη «Λεωφόρο» (Σεπτέμβρης 2002).

Δεν αποκλείεται και οι δύο πλευρές να έχουν δίκιο και να έγιναν ...δύο αρχές, για δικούς τους λόγους. Ομοφωνία, πάντως, υπάρχει για την πρώτη «εξωγηπεδική» παρουσία. Ηταν στις 20/11/2001, έξω από τα γραφεία της ΕΠΟ, ενάντια στην κοινή υποψηφιότητα με την Τουρκία, για τη συνδιοργάνωση του EURO 2008. Μεταξύ των συνθημάτων ακούστηκε το «Τούρκοι - Μογγόλοι - δολοφόνοι».

Σε σχετική παρουσίαση στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» (1/7/2004), είχε γραφτεί: «Το "EURO 2008" έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στη "Γαλάζια Στρατιά" να αποκτήσει και πολιτικό και ιδεολογικό ρόλο ή μάλλον λόγο (...) Σιγά - σιγά, λοιπόν, και με σαφείς πλέον προσανατολισμούς, ήρθε το ματς του προκριματικού γύρου με την Ισπανία στη Λεωφόρο». Ποιοι ήταν αυτοί οι προσανατολισμοί; «...Το πολυεθνικό μωσαϊκό να ραγίζει από τη δυνατή φωνή ενός αδέσμευτου, εθνικά προσανατολισμένου συνδέσμου, που είχε βάλει σκοπό του, μεταξύ άλλων, να χαλάσει αυτό το πολυπολιτισμικό παραμύθι»...

Αρχηγός της «Γαλάζιας Στρατιάς» ήταν ο Ηλ. Παναγιώταρος. Στις 9/9/2004 είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Espresso»: «...Ο σύλλογος αυτός εξυπηρετεί και τον εθνικισμό, ο οποίος εθνικισμός δεν είναι ντροπή. Αν θέλουν να μας αποκαλούν φασίστες, δεν τους χαλάμε χατίρι. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε Ελληνες εθνικιστές. Οσο για τη "Χρυσή Αυγή" γιατί να έχουν όλοι βήμα λόγου και όχι οι Ελληνες εθνικιστές; Η σχέση μας με τη "Χρυσή Αυγή" είναι πολύ καλή. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε, μας δίνουν βήμα για να εκφράζουμε τα αισθήματά μας για την Εθνική Ελλάδας. Μέλη της "Χρυσής Αυγής" είναι μέλη του συλλόγου μας και μέλη του συλλόγου μας αποτελούν μέλη της "Χρυσής Αυγής". Κι έχουμε ένα κοινό, την αγάπη για την Ελλάδα».

Ως βουλευτής της Χρυσής Αυγής - μεταξύ άλλων - αμφισβήτησε την υπηκοότητα του Σοφ. Σχορτσιανίτη: «Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Ελληνας. Δεν είναι Ελληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Ελληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή».

Ρατσιστικές επιθέσεις

«Μέλη της "Γαλάζιας Στρατιάς" εμφανίστηκαν άγρια μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, όταν ξυλοκόπησαν πολλούς Αλβανούς και άλλους μετανάστες στην Ομόνοια κατά τους πανηγυρισμούς για τις νίκες της Εθνικής ομάδας και την κατάκτηση του τροπαίου. Φώναζαν το σύνθημα "Δε θα γίνεις Ελληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ". Είναι αυτοί που κυνηγούσαν με καδρόνια και Αφρικανούς μη επιτρέποντάς τους να πανηγυρίσουν μαζί με τους Ελληνες» («ΤΟ ΒΗΜΑ», 7/9/2004). Κατά... σύμπτωση - όπως και στην πλειοψηφία των τωρινών επιθέσεων - δε συνελήφθη κανείς.

Σε χώρο συζήτησης διαδικτυακού τόπου, υπήρχε η εξής... ενημέρωση (απάντηση σε σχετικό σχόλιο): «Η Γαλάζια Στρατιά δεν επιτέθηκε σε ανθρώπους, αλλά σε Πακιστανούς. Εχει κάποια διαφορά. Αν την έπεφταν λόγου χάριν σε Γάλλους, Ολλανδούς, Ρώσους, Σέρβους κ.λπ. να πω μάλιστα, επιτέθηκαν σε ανθρώπους. Τώρα δεν συνέβη κάτι τέτοιο»...

Από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή» μαθαίνουμε»: «Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης (σ.σ. "5η ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ") ανέβηκαν στο βήμα οι εκπρόσωποι της Γαλάζιας Στρατιάς. Νέα γραφεία της Γαλάζιας Στρατιάς άνοιξαν ήδη σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος, ενώ η συνέχεια αναμένεται περισσότερο δυναμική. Πλούσιο τηλεοπτικό υλικό συνόδευσε την παρουσίαση της Γαλάζιας Στρατιάς. Με εικόνες από τα πρόσφατα επεισόδια που ακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας - Ελλάδος»...

Και το σχετικό κομμάτι καταλήγει: «Μία ερώτηση που προήλθε από το κοινό, έδωσε την αφορμή να ανέβει στο βήμα ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Ζουρνατζής, που καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συναγωνιστές». Για όσους δε θυμούνται ή δε γνωρίζουν πρόκειται για υπουργό της χούντας.

Στην ιστοσελίδα «meandros.net» είχε δημοσιοποιηθεί η παρακάτω αγγελία: «Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight (μάχη δρόμου!!). Αποστείλατε βιογραφικά στη Γαλάζια Στρατιά»...


Γ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ