Κυριακή 7 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2013
Δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Τα συνδικάτα καλούνται να οργανώσουν την απεργία, αξιοποιώντας τα ιστορικά διδάγματα της 1ης Μάη που είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ

Από την Πρωτομαγιά του 2010 στην Αθήνα
Από την Πρωτομαγιά του 2010 στην Αθήνα
Αφού στοχοποίησαν τη ζωή της εργατικής τάξης, ρίχνοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες στη μιζέρια και στην απόγνωση. Αφού επιτέθηκαν σε μισθούς, συντάξεις, παροχές Υγείας και επιδόματα. Αφού τίναξαν στον αέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τα ωράρια, τις άδειες, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Αφού εξαπέλυσαν μύδρους κατά των συνδικάτων και συνεχίζουν να βυσσοδομούν ασύστολα ενάντια σε κάθε εργατικό αγώνα... τώρα βάζουν στο στόχαστρο και τα σύμβολα της εργατικής τάξης. Επιχειρούν χωρίς αιδώ να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε κινητή γιορτή.

Το ρόλο του λαγού, σε αυτήν τη νέα αθλιότητα ανέλαβε η ηγεσία της ΕΣΕΕ, είναι αυτοί που, ενώ κάνουν τεμενάδες στα μονοπώλια, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους μικρομεσαίους και τους υπόσχονται ότι θα τους σώσουν αν πατήσουν στο λαιμό τους εργαζόμενους. Γιατί τι άλλο από αθλιότητα είναι η πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ να μεταφερθεί η Πρωτομαγιά από την 1η Μάη (Μ. Τετάρτη) την Τρίτη του Πάσχα; Θα σωθούν μήπως οι μαγαζάτορες που οδηγούνται κατά χιλιάδες στα λουκέτα, από αυτή τη μεταφορά; Αλλού αποβλέπει η μεθόδευση αυτή. Να χτυπηθεί και να υπονομευτεί ένα κορυφαίο σύμβολο της εργατικής τάξης, η μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η μέρα που συμπυκνώνει τους αγώνες των εργατών όλου του κόσμου ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και την εξουσία του κεφαλαίου.

Οι μηχανορράφοι ξεχνούν όμως μια απλή αλήθεια: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία. Είναι Απεργία! Και σαν απεργία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Η Πρωτομαγιά έγινε μέρα - σύμβολο για τους εργάτες, γιατί ποτίστηκε με το αίμα χιλιάδων και χιλιάδων εργατών από το Σικάγο του 1886 ... μέχρι την Καισαριανή του 1944 και στους αγώνες που συνεχίζει να δίνει μέχρι σήμερα η εργατιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μέρα τιμής για τους χιλιάδες νεκρούς του διεθνούς προλεταριάτου και σαν τέτοια θα συνεχίσει να καταγράφεται στο παγκόσμιο ημερολόγιο των εργατικών αγώνων. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σβήσει την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΠΑΜΕ: Τα συνδικάτα να προκηρύξουν απεργία

Γι' αυτό, απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις που ξετυλίγονται, η εργατική τάξη θα απαντήσει καίρια και αποφασιστικά. Το μήνυμα αυτό έστειλε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεθόδευση, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως:

«... Η 1η του Μάη δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή.

Είναι απεργία!

Κατοχυρώθηκε ως αργία από τους αγώνες και τις θυσίες εκατομμυρίων εργατών σε όλο τον κόσμο στον αγώνα της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να την μετατρέπει σε μεταφερόμενη κινητή αργία. Είναι αδικαιολόγητη η μεταφορά της.

Καλούμε τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα σωματεία με αποφάσεις να υπερασπιστούν το χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς. Να κηρύξουν 24ωρη απεργία την 1η Μάη».

Σε αυτή την κατεύθυνση, κινούνται ήδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, αποφασίζοντας Απεργία για την 1η Μάη, ματαιώνοντας στην πράξη κάθε απόπειρα για υπονόμευση της Πρωτομαγιάς. Η υπεράσπιση της Πρωτομαγιάς να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων. Κυρίως, όμως, στην πορεία προς την Πρωτομαγιά, πρέπει να μπούνε στο επίκεντρο της δράσης των συνδικάτων τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης.

Η προετοιμασία της Πρωτομαγιάς και της απεργίας, να γίνει η αφορμή, ώστε μέσα από γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συνεδριάσεις διοικήσεων να «ανοίξει» η δουλειά των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς. Πρώτο και βασικό καθήκον η οργάνωση της πάλης για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013, η σύναψη νέων κλαδικών Συμβάσεων, η υπεράσπιση των μισθών από τη νέα καταιγίδα που ετοιμάζουν οι καπιταλιστές. Στην πορεία προς την Πρωτομαγιά να αναδειχτούν τα αιτήματα για την προστασία των ανέργων, να γίνει υπόθεση των συνδικάτων η αλληλεγγύη προς το πιο ευάλωτο κομμάτι της εργατικής τάξης, αλλά και της οργάνωσης των ανέργων δίπλα στα συνδικάτα. Η ανάπτυξη της δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών των συνδικάτων για τα «μικρά» και «μεγάλα» προβλήματα της σύγχρονης εργατικής τάξης, είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουν και τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

Ενάντια στις μεθοδεύσεις και η ΠΑΣΕΒΕ

Σε αυτήν, άλλωστε, την πορεία οι εργάτες δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους βρίσκονται και φορείς των μικρομεσαίων που άμεσα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια υπονόμευσης της Πρωτομαγιάς. Αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις των ηγεσιών ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) διατυπώνει την έντονη αντίδρασή της στη μεταφορά της Πρωτομαγιάς και με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«H προσπάθεια μεταφοράς της 1ηςΜΑΗ γίνεται με "εντολή" πολυκαταστημάτων, super-markets, μεγαλεμπόρων που δε χόρτασαν κέρδη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να μας πάρουν ό,τι δουλειά έχει απομείνει.

Η 1η ΜΑΗ είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ των εργαζόμενων ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποταχθεί στους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας.

Η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της, ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, όπως συνήθως, έσπευσαν να συμφωνήσουν γιατί τάχα ενδιαφέρονται για τον τζίρο των μικρομάγαζων.

Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι 100.000 χρεοκοπημένοι συνάδελφοί μας με τις οικογένειές τους, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, και οι εργαζόμενοι με πετσοκομμένους μισθούς, ως εκ θαύματος θα βγουν τη Μ. Τετάρτη να ψωνίσουν; Λένε ψέματα, παίζουν με τον πόνο του μικρού Επαγγελματία - Βιοτέχνη - Εμπόρου. Είναι οι ίδιοι που συζητάνε στους διαδρόμους των υπουργείων την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δεν τους φτάνουν οι 130.000 επιχειρήσεις που θα κλείσουν, σύμφωνα με δικές τους μελέτες; Βιάζονται να μας κλείσουν όλους;» Και η ΠΑΣΕΒΕ καταλήγει, καλώντας «το Συνδικαλιστικό κίνημα, Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, να καταδικάσουν την απαράδεκτη προσπάθεια κυβέρνησης - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - πολυκαταστημάτων. Να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην Απεργία της Πρωτομαγιάς».


Γ. ΖΑΧ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ